8 juli 2016 - 6 min. lezen 25 reacties

Na een lange periode met koel en wisselvallig zomerweer is er dit weekend een verandering op til. De stroming draait naar het zuiden tot zuidwesten en het kwik loopt daarbij op naar zomerse waarden. De opwarming gaat echter wel gepaard met een toename van de onstabiliteit. Dit betekent dat er naast zonnige perioden ook weer stevige regen- en onweersbuien kunnen ontstaan.

  • Extra updates ontvangen omtrent het weer? Volg ons via Facebook!
  • Bekijk de weerfoto’s via Instagram

UPdate zondag 10 juli 2016

Oorzaak voor onstabiel zomerweer

De weersverandering komt tot stand door de combinatie van een stevig lagedrukgebied nabij Groot-Brittannië en relatief hoge luchtdruk boven het midden en zuiden van Europa. Daardoor draait de wind in onze contreien naar het zuidwesten. De luchtsoort waar wij mee te maken krijgen, vindt zijn oorsprong boven de Azoren. Dit is warme, maar tevens zeer vochtige lucht, wat goed te zien is aan de hoge dauwpunten.

Morgenavond passeert het warmtefront (behorende bij de Britse depressie) de Benelux. Zondag bevinden we ons geheel in de ‘warme sector’, het gebied tussen het warmtefront en het koufront in. De temperaturen zijn dan het hoogst, op veel plaatsen boven de 25°C. Vanwege de hoge luchtvochtigheid kunnen er in de loop van de dag regen- en onweersbuien ontstaan.

luchtdruk zondag
We herkennen de komende dagen een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden en een zwak hogedrukgebied boven Italië. De lucht wordt aangevoerd uit het gebied nabij de Azoren. Deze is warm en vochtig van karakter, de ideale combinatie voor onweer.
dauwpunt zondag
Aan het dauwpunt is goed te zien hoe vochtig een luchtsoort is. Hoe hoger het dauwpunt, des te vochtiger de lucht. Op zondag zitten we midden in een gebied met zeer hoge dauwpunten. Tezamen met de zomerse temperaturen kan dit zondagnamiddag leiden tot zware regen- en onweersbuien.

Zaterdag al lokaal 25 graden

Morgen start de dag op veel plaatsen met laaghangende bewolking, nevel en mist. Het kan tot in de tweede helft van de ochtend duren voordat de zon dit helemaal heeft weggebrand. Uiteindelijk zal het overal opklaren, al blijft er nog wel vrij veel hoge bewolking over. In het grootste deel van de Benelux zal de zon hier gewoon doorheen schijnen, maar in het noordwesten van Nederland kan de bewolking van tijd tot tijd zo dik worden dat de zon schuilgaat.

Tegen de avond kan er op de Waddeneilanden zelfs wat lichte regen vallen. Elders blijft het droog. Bij een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten loopt de temperatuur op naar 20 tot 25°C. Waar de 25°C overschreden wordt, kan voor de eerste keer deze maand gesproken worden van een zomerse dag. Dit zal met name boven de zandgronden van de Kempen en Noord-Limburg het geval zijn.

Ondanks de oplopende temperaturen is de kans op onweer morgen nog klein. De SB-CAPE komt nergens boven de 500 J/kg uit. Een rug van hogedruk zorgt ervoor dat stijgbewegingen (met als gevolg wolkenvorming) morgen overdag grotendeels worden onderdrukt. De regen die later op de dag kan vallen op de Waddeneilanden, is frontale neerslag zonder noemenswaardige onstabiliteit.

warmte op zaterdag
Maximumtemperaturen op zaterdag.
onstabiel zomerweer zaterdag
De onstabiliteit op zaterdag. De SB-CAPE komt nergens boven de 500 J/kg uit. De kans op regen- en onweersbuien is morgen dan ook nihil.

In de avond blijft het nog lange tijd aangenaam warm buiten. Aan het begin van de avond ligt het kwik nog overal ruim boven de 20°C, in het zuiden van de Benelux zelfs nog tegen de 25°C. Pas tegen middernacht daalt de temperatuur op meerdere plaatsen tot beneden de 20°C. De stedelijke gebieden zullen het langst warm blijven. Uiteindelijk zal het ‘s nachts overal afkoelen, maar met 15-18°C is het allerminst koud te noemen. De zuidwestenwind blijft de gehele nacht met 2 tot 4 Beaufort doorwaaien.

warmte zaterdagavond
Het blijft zaterdagavond nog lang warm. Pas rond 23.00 uur (21 UTC) is het kwik op de meeste plaatsen gedaald tot onder de 20 graden.

Zondag op grote schaal zomers met onweer

Zondag bevinden we ons in de warme sector van een depressie bij de Britse Eilanden. Het weerbeeld kenmerkt zich door een afwisseling van zonneschijn en hoge bewolking. Bij een zwakke tot matige en op de Waddeneilanden vrij krachtige zuidwestenwind (2 tot 5 Beaufort) blijft de maximumtemperatuur in een brede kuststrook steken op 22-25°C. Elders wordt het met 25-28°C een zomerse dag. Boven land ontstaan er geleidelijk stapelwolken. Vanaf het middaguur vormen zich in de oostelijke helft van de Benelux een aantal stevige buien.

De SB-CAPE loopt in de Ardennen en Luxemburg op naar meer dan 2000 J/kg. Er is zodoende genoeg onstabiliteit voorhanden om in deze gebieden onweer te genereren. Naast onweer kunnen er ook windstoten en hagel optreden. Vanwege de hoge treksnelheid van de buien (veel wind op hoogte) zal de overlast over het algemeen van korte duur zijn. Desondanks is het zaak de berichtgeving goed in de gaten te blijven houden. In het noordwesten van de Benelux blijft het droog.

warmte op zondag
Maximumtemperaturen op zondag.
onstabiel zomerweer zondag
De onstabiliteit op zondag. Boven het zuidoosten van de Benelux is er nu wel voldoende CAPE om daar onweer te laten ontstaan. Verder naar het noordwesten toe neemt de CAPE snel af. Langs de kust blijft het dan ook de hele middag droog.
hoogtewind zondag
Hoger in de atmosfeer waait het zondag behoorlijk hard uit een zuidwestelijke richting. Dit betekent dat de buien snel zullen overtrekken. Hoewel het onweer en de windstoten hevig kunnen uitpakken, zal de uiteindelijke overlast vanwege de hoge treksnelheid kortdurend van karakter zijn.

Onstabiel zomerweer van korte duur

De buien op zondag verdrijven de kortstondige zomerwarmte alweer. Vanaf maandag wordt er een koele (noord)westelijke stroming in gang gezet. Hiermee dalen de maximumtemperaturen andermaal tot beneden de 20°C. Naast zonnige momenten kunnen er af en toe ook buien vallen. Pas volgend weekend zijn er aanwijzingen dat de temperatuur weer omhoog gaat.

Zo kabbelt de zomer van 2016 voort, zonder dat er nog sprake is geweest van langdurige zomerwarmte. Wie niet kan wachten om het weerbericht op de lange termijn te bekijken, kan terecht op het weer op locatie. Met ruim 800.000 locaties in de database een veel gebruikte tool onder onze bezoekers!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

1 dag geleden - 3 min. lezen