12 juli 2017 - 4 min. lezen 0 reacties

De afgelopen maanden was het wel vaker in het nieuws: een grote ijsberg dreigde los te komen van de Larsen C-ijsplaat. De afgelopen maanden is die scheur serieus aangegroeid. Na een tijdelijke stagnatie was het gisteren dan zover: de ijsplaat werd een ijsberg, want het stuk heeft zich losgerukt van de Larsen C.

Lange scheur

Wetenschappers volgden de toestand van de ijsplaat op de voet. In 2010 stelde men een eerste scheur vast in de ijsplaat. Geleidelijk aan groeide de scheur met gemiddeld een kilometer per dag. De laatste maanden kwam alles plots in een stroomversnelling terecht en werd de scheur snel groter. Bij de laatste meting vorige week werd er geconstateerd dat de ijsplaat met nog maar 5 kilometer vast hing aan het vasteland.

Uiteindelijk is de ijsberg tijdens de afgelopen dagen dus volledig afgebroken en kan deze nu zijn eigen leven leiden.

Larsen C scheurt af
Op deze animatie zie je hoe de ijsschots telkens verder afscheurde in de voorbije maanden. (Credits: Project MIDAS)

Larsen C in cijfers

De ijsberg heeft een oppervlakte van ongeveer 5 800 vierkante kilometer. Sommige stukken zouden zelfs 200 meter dik zijn! We kunnen dus stellen dat de ijsberg sowieso een inhoud van meer dan 1000 kubieke meter heeft.

Wat nu?

Het is een vraag die bij veel wetenschappers voorkomt: wat nu? Aangezien de ijsplaat eerder al op het water dreef zal dit weinig invloed hebben op een eventuele stijging van de zeespiegel. In het meest extreme geval zou het zeewater met maximaal 10 centimeter kunnen stijgen. Wat er nu met de ijsberg zelf zal gebeuren is ook nog niet duidelijk. Volgens sommigen zou de ijsberg afbrokkelen in verschillende delen.



Deze delen zouden dan in warmer zeewater kunnen terechtkomen. Anderen laten dan weer duidelijk verstaan dat de ijsberg in zijn geheel behouden wordt. De kansen dat hij dan afdrijft naar warmer zeewater zijn een stuk kleiner, gelet op de grote omvang van deze ijsberg.

ijsbergen nabij Antarctica
Er is een kans dat de ijsberg verbrokkelt waardoor deze kleinere delen in warmer zeewater kunnen terechtkomen.

Klimaatopwarming

Na deze gebeurtenis kunnen mensen zich weer afvragen of de opwarming van het klimaat hier voor iets tussenzit. Wetenschappers gaan ervan uit dat het niet de directe oorzaak lijkt te zijn. Het is volkomen normaal dat er op Antarctica een ijsplaat afscheurt en zo een ijsberg wordt. Alleen, de omvang van deze ijsberg is vrij uitzonderlijk. Vermoedelijk is de klimaatopwarming een versterkende factor geweest. Het heeft ervoor gezorgd dat de scheur de laatste maanden in een sneltempo groter is geworden.

SCAR: “Bedreiging voor ecosysteem Antarctica”

Volgens de SCAR, het wetenschappelijk comité voor Antarctisch onderzoek, kan het afscheuren van deze ijsberg leiden tot een verandering van het ecosysteem in het Antarctisch gebied. Organismen die al jaren onder de ijsplaat (en dus in het donker) leefden, zien nu dus voor het eerst zonnestralen. Dit kan voor een verandering van het ecosysteem zorgen want er kunnen nu microscopische algen vrijkomen die op hun beurt walvissen en kril kunnen aantrekken.

Walvissen in zee
Door het vrijkomen van microscopische algen worden meer walvissen aangetrokken naar Antarctica.

Volgens het wetenschappelijk comité voor Antarctisch onderzoek kan deze afscheuring ook gevolgen hebben voor de oceaanstromingen en het zeeijs. Ze komen tot deze conclusie door het feit dat dergelijke gebeurtenissen meer en meer zullen voorkomen in de toekomst. Het blijft cruciaal om de impact ervan op het leven in de regio te begrijpen. De SCAR geeft ook nog mee dat de afscheuring van de gigantische ijsberg zowel uitdagingen als kansen biedt voor het maritieme leven in Antarctica.

 

Bronnen: hln.be, scientias.nl, The Daily Mail

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken