Atlantische storingen brengen zachter en wisselvallig weer mee
April doet wat ie wil! Die weerspreuk gaat ook dit jaar opnieuw op. Gisteren ontwaakten we op veel plaatsen in een winterse witte wereld. Onder invloed van een occlusiefront en aanvoer van gestoorde polaire en arctische lucht kregen we daarmee een late winterprik, die overigens niet abnormaal is begin april. De komende dagen gooien we opnieuw het roer om en krijgen we eerder een herfstachtig weertype met Atlantische storingen die vaak regen en wind en ook zachtere temperaturen brengen. Vooraleer het zover is, krijgen we nog een vrieskoude nacht naar zondag, met ook zondag nog enkele winterse buien.
De weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
Bekijk het weerbericht voor komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Atlantische storingen brengen zacht en wisselvallig weer
Algemene weersituatie
Op zondag hebben we nog te maken met relatief koude bovenluchten en onstabiel weer. Een zwakke occlusierestant trekt van noord naar zuid over de Benelux en triggert nog wat onstabiliteit. Maandag komen we in een gebied tussen een hoog boven de oceaan en een lagedrukgebied nabij Scandinavië. Een warmtefront daaraan verbonden trekt dan over en daarachter zit gevoelig zachtere lucht. De dagen nadien blijven storingen in de buurt liggen en zijn de neerslagkansen groot. De wind wakkert ook aan.
Enkele winterse buien op zondag
Zondagochtend starten we de dag koud met quasi overal vrieskou (m.u.v. de Wadden en de kustregio’s). Vooral waar er nog sneeuw ligt en zeker in de Ardennen kan het kwik diep duiken met misschien lokaal wel bijna strenge vorst. Elders gaat het om lichte tot lokaal matige vorst. Overdag klimt het kwik naar waarden tussen 2 en 8°C.
Er is initieel ruimte voor de zon op veel plaatsen (vooral in het zuiden), maar met de passage van het occlusiefront neemt de bewolking toe en kunnen stapelwolken zich makkelijk ontwikkelen en ook doorgroeien tot enkele winterse buien. Dat kunnen buien zijn van regen, korrelhagel of smeltende sneeuw. Tijdens zo’n bui kan het kwik tijdelijk een forse duik nemen. De wind is zwak tot matig, in het noorden matig tot soms vrij krachtig. Het voelt daardoor iets kouder aan dan de maxima aangeven.
Warmtefront op maandag
Maandag trekt er een warmtefront van west naar oost doorheen de dag. Dat gaat ook gepaard met perioden van regen vanaf het westen. Met het warmtefront stroomt er ook stilaan zachtere lucht binnen, met maxima die pas later op de dag bereikt worden. In de ochtend is het nog fris. De zuidwestenwind spant aan tot vrij krachtig, in het westen zelfs krachtig en in de kustregio’s tijdelijk hard. De maxima komen uit op waarden tussen 3°C in het zuidoosten en 11°C in het westen.
Wisselvallig weer zet ook daarna door
Ook de dagen nadien lijkt het wisselvallige weertje zich door te zetten. Na het warmtefront op maandag trekken de dagen nadien ook regelmatig Atlantische storingen over met perioden van regen en/of buien. Het blijft initieel ook vrij zacht. Dinsdag liggen de maxima tussen 8 en 13°C. De wind doet het dan wel iets kalmer aan, maar waait nog steeds matig tot soms vrij krachtig in de meeste streken.
De pluim van GEFS toont op de middellange termijn ook nog steeds vrij hoge neerslagkansen. Volgens veel berekeningen zou het in de loop van volgende week wat zachter en droger kunnen worden, maar dat staat nog niet vast. Er zijn wel meerdere berekeningen die richting 15°C gaan, sommigen zelfs voorzichtig naar de 20, maar de spreiding is nog erg groot. Het kan dus nog alle kanten op. Ook de individuele neerslagberekeningen laten er toch nog redelijk wat zien met neerslag volgende week… Afwachten dus voorlopig!