20 april 2022 - 3 min. lezen
2 reacties 2

Afgelopen dagen konden we profiteren van aangenaam en rustig lenteweer. Dankzij de invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië en lagedruk nabij Spanje wordt bij ons een oostcirculatie op gang gebracht. Door de toenemende zonkracht en het jaargetijde is het hierdoor vrij aangenaam warm met kwikstanden tussen 15 en 20°C. De combinatie van wind en zon rond deze tijd van het jaar heeft echter een groot nadeel. Het bloeiseizoen van de berk kan tot volle ontwikkeling komen. Dat betekent op veel plaatsen in de Benelux sterk verhoogde concentraties met berkenpollen!

Pollenverwachting woensdag 20 april 22 (14u)
Pollenverwachting woensdag 20 april 22 (18u)

Uit de berekeningen van hooikoortsradar.be zien we komende dagen redelijk veel tot veel pollen in de lucht. Dat betekent dat mensen die last hebben van hooikoorts voorlopig nog even op de tanden moeten bijten en zoveel mogelijk binnenshuis moeten doorbrengen om de symptomen te verminderen.

Nadelen van veel berkenpollen?

Wie af te rekenen heeft met hooikoorts zal het de afgelopen dagen al aan de lijve ondervonden hebben. De condities zijn ideaal om overdag te niezen en te snotteren. Bijkomende kwaaltjes zoals hoofdpijn, jeukende ogen en vermoeidheid komen er gratis bij. Het zijn dan ook de grootste nadelen bij een grote concentratie aan pollen.

Wanneer verdwijnen de pollen?

Er zijn mensen die gedurende een langere tijd last hebben van pollen. Niet alleen het bloeiseizoen van struiken en bomen kan voor verhoogde concentraties zorgen, ook grassen richting de zomerperiode zijn voor veel mensen een vervelende ontwikkeling. Ontdek in onze hooikoortskalender wanneer welke planten en bomen in volle bloei staan.

Uit de meest recente data van het Belgisch Aerobiologisch Surveillance Netwerk (Sciensano) zien we in 2021 een enorme piek begin april. Voor 2022 loopt het momenteel zo geen vaart, al merken we wel een systematische overschrijding van de drempelwaarde.

5 tips tegen hooikoorts in 2022

Voor iedereen die last heeft van het stuifmeel of pollen kan volgende tips uitproberen. Mochten de klachten langer aanhouden, dan is een bezoekje aan de huisdokter wellicht geen slecht idee:

  • Draag een mondmasker. Hierdoor kunnen stuifmeelkorrels moeilijker de weg naar de neus vinden en/of de mond.
  • Neem een verfrissende douche na een wandeling in de open lucht. Zo spoel je de meeste stuifmeelkorrels van je lichaam
  • Kies voor een zonnebril en een pet. Zo zorg je dat jeukende en rode ogen minder een kans maken.
  • Ververs het beddengoed frequenter in perioden met veel pollen in de lucht. Zo zorg je dat je tijdens het slapen geen niesbuien krijgt en/of slecht kunt ademen.
  • Ga voor een luchtreiniger. Deze toestellen filteren de slechte lucht en geven schonere lucht af. Belangrijk om te weten is dat je deze toestellen frequent moet onderhouden.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken