24 april 2022 - 5 min. lezen
31 reacties 31

We vertoeven al dagen in een continentale luchtstroming met aanvoer van droge landlucht uit het oosten tot noordoosten en weinig of geen neerslag. Op maandag komt daar tijdelijk verandering in, want dan trekt een lagedrukgebied op hoogte met koudeput over. Dit verhoogt de onstabiliteit met verspreide buien. Wie dacht dat we daarmee vertrokken zouden zijn voor een wisselvallige periode is eraan voor de moeite, want vanaf dinsdag bouwt een nieuw hogedrukgebied zich op en krijgen we weerom enkele kurkdroge dagen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Koudeput brengt onstabiel weer op maandag

Op maandag beweegt een afgesnoerd lagedrukgebied op hoogte (“cutoff-low”) traag van noordoost naar zuidwest over de Benelux. De passage van dit laag gaat ook gepaard met een koudeput met koude bovenluchten op 5.5 kilometer hoogte. De temperaturen liggen er tussen -26°C en -29°C en dat triggert onstabiliteit.

De koudeput ligt op maandag over de Benelux. Weerkaart WRF.
De bovenluchten op 500 hPa koelen af tot -26/-29°C volgens ECMWF.

Weerbeeld op maandag

Het hoogtelaag met koudeput zal op maandag zorgen voor een onstabiel weertype. Er ontwikkelt zich onder het laag een semi-frontale structuur of goed ontwikkelde troglijn die traag van noordoost naar zuidwest beweegt, initieel vooral over Centraal en Zuidelijk Nederland. Met de passage daarvan is het zwaarbewolkt met buiige regen of buien, terwijl er elders doorheen de dag onder het hoogtelaag ook individuele verspreide buien kunnen ontstaan.

Het weerbeeld verloopt daarbij wisselend tot zwaarbewolkt, met tussendoor hier en daar ook nog ruimte voor de zon. In de ochtend kan het in delen van België zelfs nog eventjes flink zonnig zijn, maar al snel ontwikkelen stapelwolken zich, en doorheen de dag ontwikkelen deze zich verder tot verspreide buien.

Pulsebuien met kans op wateroverlast

We verwachten door een gebrek aan windschering veelal “pulsebuien” en doordat er relatief weinig stroming staat in de atmosfeer kunnen de buien ook traag bewegen van NO naar ZW. Daardoor is er kans op veel regen op korte tijd met mogelijk tijdelijke wateroverlast. Lokaal kan door de onstabiliteit ook een donderslag weerklinken.

De wind is zwak tot later veelal matig uit noord tot noordoost (GFS).

Droger in het noorden van Nederland

Belangrijke voetnoot: het noorden van Nederland heeft echter beduidend zonnigere en drogere papieren. De invloed van het hoogtelaag laat zich vooral voelen in Centraal- en Zuid(oost)-Nederland en België. In een noordelijke tot noordoostelijke luchtstroming loopt het kwik niet al te hoog op, met maxima tussen 11 en 15°C. Tijdens een bui koelt het tijdelijk fel af.

Nieuw hogedrukgebied zorgt voor droog weer vanaf dinsdag

Maandagavond en dinsdagnacht beweegt het hoogtelaag zich traag zuidoostwaarts. De semi-frontale zone of troglijn houdt zich dan voornamelijk bezig met het zuiden en zuidoosten van Nederland en België. In deze gebieden kunnen er daardoor nog steeds verspreide buien vallen, lokaal met een donderslag. Vanaf het noorden en noordwesten van Nederland schuiven brede opklaringen landinwaarts. Tegen het eind van de nacht kunnen er wel Noordzeewolken komen opzetten.

Het hoogtelaag schuift naar het zuidoosten en een rug zorgt stilaan voor stabilisatie op dinsdag (WRF).

Weer op dinsdag

Dinsdag schuift het hoogtelaag verder naar het zuidoosten en trekt een hoogterug over Nederland die het weer stabiliseert. De buien schuiven verder over België en houden zich geleidelijk enkel nog bezig met het uiterste zuidoosten. Elders verschijnen er geleidelijk mooie opklaringen en krijgen we zonneschijn. In de noordelijke luchtstroming ontstaan er wel snel opnieuw stapelwolken en in het noorden van Nederland komen er Noordzeewolken opzetten. De maxima klimmen naar waarden tussen 10 en 16°C. De wind waait meestal matig uit noordelijke tot noordwestelijke richtingen.

Een hogedrukrug bouwt zich verder op op woensdag, met een hogedrukgebied nabij de UK (WRF).

Kurkdroog vervolg van de week

Woensdag breidt de hogedrukrug zich verder uit en kan een hogedrukgebied zich opbouwen nabij de UK. We komen daarbij in een noordoostelijke luchtstroming terecht met opnieuw aanvoer van kurkdroge landlucht. De temperaturen komen uit tussen 13 en 17°C op woensdag en klimmen nog wat hoger op donderdag. Woensdag zouden er nog wat Noordzeewolken of stapelwolken kunnen zijn, maar op donderdag lijkt er meer ruimte voor de zon.

Hoe ziet de lange termijn eruit?

De weerpluim toont de besproken evolutie mooi, met neerslag op maandag en daarna opnieuw droog weer. Na een dipje in de temperaturen in het begin van de week, loopt het kwik weer wat op naar donderdag toe. Begin mei lijkt de pluim te hinten op een koeler en licht wisselvallig weertype met oplopende neerslagkansen.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken