13 september 2023 - 3 min. lezen
11 reacties 11

We hebben nog maar net een hittegolf achter de rug in de Benelux en moeten alweer rekening houden met een nieuwe thermische upgrade. Van woensdag tot en met vrijdag bevinden we ons in een iets koelere luchtsoort op enige hoogte. In het weekend verandert dat doordat er een stevige trog ontstaat ten westen van Frankrijk. Op enige hoogte wordt dan weer subtropische lucht aangevoerd. Kwikstanden van ruim 25°C met de nodige zonneschijn zijn dan weer mogelijk.

Kortstondig zomers intermezzo

Voor mensen die niet houden van het tropisch verhaal hebben we goed nieuws. Wellicht halen we geen 30°C meer met deze opstoot van warme lucht uit. Zuid-Europa. Op 850 hPa hoogte (1499m) stijgt het kwik naar gemiddeld 10 tot 15°C. Aan de grond mogen we dan temperaturen verwachten van ongeveer 25°C. Deze situatie in juni of juli zou wel tropische kwikstanden hebben opgeleverd.

Op de Amerikaanse weercomputer GFS herkennen we duidelijk een trog die in stelling wordt gebracht tegen vrijdag 15 september 2023. Warmere lucht vloeit richting het noorden.
Enkele dagen later zien we de trog verscherpen en komt er ook onstabiliteit richting de Benelux. Het wordt op zondag wellicht de warmste dag van het weekend, later gevolgd door onweer.
Op de hoogtekaart van 850 hPa zien we duidelijk de warmere luchtsoort uit het zuiden opschuiven naar het noorden. In Spanje en in ZW Frankrijk worden opnieuw tropische maxima verwacht.
De maximale opstoot van warmte zien we op zondag 17 september 2023. Het zuiden van Duitsland, delen van Frankrijk, de Alpen en Zuid-Europa noteren mogelijk nieuwe dagrecords.

Daarna meteen de herfst in?

Het lijkt slechts een tijdelijk intermezzo te worden, want de Atlantische Oceaan met een sterke straalstroom lijkt haast te maken. Depressies diepen in sneltempo uit en zoeken hun weg richting West-Europa. Dat is het sein voor meer wind en toenemende neerslagkansen. Door de aanvoer van de wind uit het westen zullen ook de temperaturen moeten inleveren.

Van een Omega-blokkade is geen sprake meer. Lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan worden dominant en veroveren de Britse Eilanden en de Lage Landen met extra wind en regen.
De straalstroom ligt in de directe omgeving van de Benelux en zorgt op grote hoogte voor hoge windsnelheden. Volgens deze data tot wel 200 km/u op 9 km.

Ontdek ook deze handige video op Youtube!

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken