5 september 2023 - 3 min. lezen
19 reacties 19

Het zomert in de Benelux. Van nazomer is eigenlijk geen sprake, want we bevinden ons net na de klassieke zomermaanden juli en augustus. Mochten we spreken over 25°C en meer eind september en begin oktober dan kan er wellicht wel sprake zijn van de term nazomer. Mogelijk gaan we met dit zomers weertype zelfs nog een thermisch hoogstandje beleven met een regionale hittegolf in België en Nederland. We blikken ook vooruit naar het einde van deze warme periode.

Nu hot!

Lagedrukgebied nabij Portugal

De motor van ons warm weertype in september moeten we zoeken ten westen van Portugal. Samen met de restanten van ex-orkaan Franklin ontstaat een diep lagedrukgebied dat grote hoeveelheden warme lucht uit het noorden van Afrika naar het noorden duwt. Deze configuratie eind juni of in juli had extreem hoge temperaturen opgeleverd in de Lage Landen.

Het Europees weermodel heeft een score om de extremen in kaart te brengen (EFI). De waarden voor de temperatuur swingen de pan uit tot bijna maximaal op de legenda (1).

Nu heeft de zon al wat minder kracht en zijn ook het aantal uren zon beperkt. Een lokale 40°C of meer was met een temperatuur op 1500m van 20-22°C niet uitgesloten. Een geluk bij een ongeluk dus dat het pas in september komt.

Omega-blokkade zwaait de scepter

Deels door de nabijheid van een lagedrukgebied ten westen van Portugal heeft zich een stevige trog ontwikkeld op de Atlantische Oceaan. Aan de voorzijde ervan werden zoals gezegd grote hoeveelheden warme lucht naar het noorden geduwd (WAA).

Zo ontstond er ook een kern van hogedruk boven Centraal-Europa die hardnekkig blijft hangen. Een “Omega-blokkade” werd geboren. Typisch vinden we ‘downstream’ gebieden met lagedruk. Spanje, Portugal en ook Griekenland worden daardoor regelmatig getroffen door extreem weer met overstromingen tot gevolg.

Nieuwe hittegolf of niet?

Het lijkt bijna een zekerheid dat de nieuwe hittegolf een feit zal worden in Nederland en België. Waar we op maandag nog tevreden moesten zijn met een gemiddelde rond 25°C, zien we nu de temperaturen op zoek gaan naar tropische waarden van 30°C en zelfs iets meer. Dat is niet erg uitzonderlijk, want ook in het verleden werden dergelijke waarden gehaald. Doch is het opmerkelijk om te zien hoe snel het opnieuw gaat.

De verklaring vinden we deels in de droge luchtsoort, een nabijheid van hogedruk en het aantal uren zon met weinig bewolking. De eerste prognoses met regen dienen zich pas aan in de 2e week van september. De “Omega-blokkade” krijgt dan gezelschap van een iets actievere Atlantische Oceaan en zou daarna zelfs instorten. Op naar de herfst?

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
9

Onweerskans op zaterdag 4 mei 2024

2 dagen geleden - 4 min. lezen