9 januari 2022 - 4 min. lezen
2 reacties 2

Het is al een tijdje geleden dat het cycloonseizoen in het zuid(west)elijke deel van de Stille Oceaan begon op 1 november 2021. Echter kwam het seizoen nog niet echt op gang en bleven zware cyclonen tot nu toe uit. De enige storm met orkaankracht was tropische cycloon Ruby, die Nieuw-Caledonië trof in december. Komende dagen is er potentie tot nieuw geweld van tropische cyclonen in de regio rond Australië. Meerdere landfalls zijn zelfs mogelijk.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Tropische cyclonen op het zuidelijk halfrond

Net zoals in Noord-Amerika en bijvoorbeeld de Filipijnen hebben ook verschillende gebieden op het zuidelijk halfrond te maken met tropische cyclonen. Ze komen vooral voor op de zuidelijke Indische Oceaan en in het zuidwesten van de Grote Oceaan. Deze worden vervolgens nog opgedeeld in drie regio’s, die allen lopen ten zuiden van de evenaar:

  • De zuidwestelijke Indische Oceaan. Deze bevindt zich ten zuidoosten van Afrika en loopt tot 90° OL.
  • De Australische regio. Deze strekt zich uit rondom Australië en loopt van 90° OL tot 160° OL.
  • De zuidwestelijke Stille Oceaan. Deze regio strekt zich uit vanaf 160° OL tot 120° WL.

Logischerwijs is het cycloonseizoen hier op zijn hoogtepunt in de periode rond en net na de zomer. Voor het zuidelijk halfrond komt het neer op de maanden december tot en met maart. Ook ervoor en erna komt het soms tot de vorming van tropische cyclonen. Het officiële seizoen loopt van 1 november tot en met 30 april, behalve voor het zuidwestelijke deel van de Indische Oceaan. Daar begint het seizoen pas op 15 november.

Het seizoen 2021-2022 begon tot nu toe zeer rustig. Pas één keer ontstond er een tropische cycloon van betekenis. Midden december trof cycloon Ruby het eiland Nieuw-Caledonië met windsnelheden equivalent aan categorie 1 op de schaal van Saffir-Simpson.

Tropische cycloon Tiffany

Afgelopen dagen was er plots weer activiteit zichtbaar op de weerkaarten. De storm in kwestie bevindt zich op zondag 9 januari rond het noordoosten van Australië. Het lagedrukgebied waaruit de cycloon ontstond in de voorgaande dagen was een tropische storing die over het uiterste noorden van het land naar het oosten bewoog. Nadien draaide het lagedrukgebied en trok vervolgens weer naar Australië toe.

De omstandigheden waren hier gunstig voor de ontwikkeling van het systeem. De zeewatertemperatuur bedraagt ongeveer 29°C en dat is hoger dan normaal in dit jaargetijde. Dat is een rechtstreeks effect van de La Niña die nu aan de gang is op de Grote Oceaan. Tevens was er vrij weinig verticale windschering boven het zeegebied ten noordoosten van de Australische staat Queensland. Hierdoor won de cycloon in rap tempo aan kracht en gaf het Australische ‘Bureau of Meteorology’ de naam ‘Tiffany’.

De zeewatertemperatuur rond noordelijk Australië is hoog voor deze tijd van het jaar. (tropicaltidbits.com)

De komende dagen trekt tropische cycloon Tiffany over Australië van oost naar west. Op zondag 9 januari had ze al windsnelheden bereikt van 95 km/u dichtbij het oog met windstoten van 130 km/u. Tiffany wordt naar verwachting nog iets sterker en gaat in de loop van 10 januari (lokale tijd) voor een eerste keer aan land in het noordoosten van Queensland. Daar verliest ze een groot deel van haar energie door de interactie met het landoppervlak.

Tropische cycloon Tiffany treft Australië waarschijnlijk twee keer, in verschillende deelstaten. (JTWC)

Later komt ze boven de Golf van Carpentaria terecht, waar het zeewater nóg iets warmer is. Opnieuw zal Tiffany dan sterker worden en verder naar het westen bewegen. In de loop van de werkweek volgt zeer waarschijnlijk een tweede ‘landfall’, ditmaal in het Noordelijk Territorium.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen