1

Wie houdt van zomerweer kan best tevreden zijn met 25 tot 30°C. Voor veel mensen betekent dat ideaal zomerweer zonder excessen van grootschalige hitte. Voor het zuidwesten van Europa is het komende dagen alle hens aan dek, want daar evolueert het zomerweer naar grote hitte met kwikstanden van 40 tot 45°C in het zuiden van Spanje. De regio’s nabij Sevilla, Cordoba zijn hiervoor traditioneel het meest gevoelig. Ook het zuiden van Portugal moet rekening houden met absurd hoge temperaturen waarbij het Europees temperatuurrecord in zicht komt!

Oorzaak van de hitte-opstoot?

Enkele dagen geleden was de hitte nog volop aanwezig over het zuidoosten van Europa waar in Griekenland, Turkije en de Balkan op grote schaal bosbranden ontstonden. Met kwikstanden van ruim 40°C was het ook daar gloeiend heet terwijl het in het zuidwesten van Europa eerder gematigd bleef met temperaturen tussen 30 en 35°C. De opstuw van warmte zal zich de komende dagen verder verplaatsen naar het westen waardoor Spanje en Portugal in de vuurlinie komen te liggen van extreme hitte. De oorzaak kunnen we vinden in de ligging van een hogedrukgebied.

De kern van het hogedrukgebied bevindt zich boven het zuidwesten van Europa en pompt zich tegelijkertijd vol met warme lucht waardoor het stelselmatig warmer kan worden. Dit is een vergelijkbaar scenario met de ‘heat-dome’ van enkele weken geleden boven Amerika.

Dit krachtig hogedrukgebied is niet alleen zichtbaar op 500 hPa, maar we herkennen de locatie ook op de 850 hPa weerkaart. Deze weerkaart weerspiegelt de temperatuur op 1499 meter en toont een afwijking van de temperatuur die kan oplopen tot 10°C boven de normale gang van zaken. Aan de grond levert dat in het zuidelijk deel van het Iberisch Schiereiland maxima op tot 45°C. Lokaal wordt er zelfs een 47 of 48°C verwacht. Hierdoor komt het Europees temperatuurrecord in gevaar. Dat record staat nog steeds op 48°C op 10 juli 1977 in Griekenland.

Op 1499 m stijgt de temperatuur fors. Er wordt een afwijking verwacht van 10 tot 13°C boven het gemiddelde. Aan de grond mogen we 12 tot 16°C bijtellen wat dan 40 tot 45°C oplevert.

Geblokkeerd weerpatroon

Over het zuiden tot zuidoosten van Europa wordt de zomer van 2021 gedomineerd door meervoudige hittegolven. Zo werd het enkele dagen terug nog tot 47°C in Griekenland. Het Europees hitterecord werd net niet verbroken. Ten noordwesten van de Alpen bleef het weerbeeld gedomineerd door lagedrukgebieden en regelmatig forse buien. Voor veel mensen in België, Nederland en Luxemburg wordt deze zomer dan ook bestempeld als een wisselvallige variant. Een zomer die ook in het geheugen gegrift staat door het noodweer in juli!

Komende dagen zien we een verdere stijging van de temperaturen in het zuidwesten van Europa. Dat wordt gevoed door enerzijds zeer droge lucht uit het noorden van Afrika, het gebrek aan wind en reeds hoge temperaturen in de lager gelegen delen van de troposfeer. Voorlopig lijkt zaterdag 14 augustus de meest warme dag te worden voor de betrokken regio. Daarna schuift de hitte op naar het noordoosten om Italië en de Balkan te beïnvloeden.

Gloeiend heet ensemble voor Madrid

Om de warmte-opstoot in haar perspectief te plaatsen, tonen we het ensemble van het Europees weermodel ECWMF. We herkennen de bovenste rode en zwarte lijn die de weermodellen berekenen voor het weekend van 13 tot 15 augustus 2021. We hebben voor de duidelijkheid ook de normale waarde in de rode stippellijn getekend. We herkennen een spreiding van 10 tot 12°C boven de normale waardes voor de tijd van het jaar. Maxima tussen 30 en 35°C zijn dus niet uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar voor Madrid, maar de situatie in het weekend is 10 tot 12°C warmer. Kwikstanden boven 45°C zullen dan ook op grote schaal optreden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen