Nieuw-Zeeland schrikt wakker na zware aardbeving
In het noordoosten van Nieuw-Zeeland heeft zich vandaag omstreeks 04.37u lokale tijd (of 18.37u onze tijd) een zware aardbeving voorgedaan voor de kust. De aardbeving vond plaats op 169 km van Gisborne waar zo’n 45.000 mensen wonen. Eerst werd een sterkte van 7.2 op de schaal van Richter gemeld, maar deze werd later bijgesteld naar 7.1. De zware aardbeving is afkomstig van zo’n 55 km diepte volgens Geonet (het systeem dat door de overheid gebruikt wordt om aardbevingen te meten). Andere bronnen melden een diepte van 30 km. Er werd gevreesd voor een tsunami.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
- Interessant artikel over de ernst van tsunami’s wereldwijd🌊
Wakkergeschud door zware aardbeving
De bewoners van de kuststreek Tologa Bay werden letterlijk wakker geschud door de trilling. Zij werden verzocht zich naar hoger gelegen gebieden te begeven uit schrik voor een tsunami als gevolg van de aardbeving die toch vrij krachtig was. Ze mochten echter een half uur later al weer terug naar huis. Dit potentiële gevaar voor een tsunami werd geüpgraded na de aankomst van een golf van 30 centimeter aan de drukbevolkte stad East Cape, zo’n 90 minuten na de aardbeving.
- Volg de aardbevingen LIVE op deze aardbevingskaart!
De civiele bescherming bericht ook dat de tsunami-activiteit de komende uren zal aanhouden. Het Ministry of Civil Defence and Emergency Management en zijn team van wetenschappelijke raadgevers onderzoeken de potentiële tsunamidreiging. Het U.S. National Tsunami Warning Center en de Chilean Navy gaven al snel aan dat er geen gevaar was voor een tsunami voor de kust van Amerika.
Hoewel de bewoners van North Island duidelijk de grond onder hun voeten voelden bewegen en de kadertjes aan de muur begonnen te rammelen, zijn er tot nu toe geen berichten over serieuze schade. Momenteel volgt een serie van naschokken, waarvan zeker al 5 met een kracht van meer dan 5 op de schaal van Richter op moment van schrijven.
Aardbevingen komen wel vaker voor
Nieuw-Zeeland wordt jaarlijks door zo’n 15.000 aardbevingen getroffen. Hoewel dit aantal vrij groot lijkt, merkt de bevolking er niet zoveel van. Alleen de sterkste aardbevingen worden effectief waargenomen en zo daalt dit aantal naar zo’n 150 (voelbare) exemplaren per jaar. Dit grote aantal is niet zo verbazingwekkend als je weet dat Nieuw-Zeeland zich op de grens van de Australische en Pacifische Plaat bevindt. Ook maakt het deel uit van de zogenaamde “Ring of Fire“. Deze “Ring van Vuur” bevindt zich rondom de Grote Oceaan.
Volgende landen maken er deel van uit: Nieuw-Zeeland, de Filipijnen, Japan, Kamtsjatka, Alaska en bijna de volledige westkust van Noord- en Zuid-Amerika. In deze zone komt heel wat vulkanische activiteit voor ten gevolge van de beweging van de tektonische platen. We spreken hier van troggen of subductiezones waarbij de oceaanplaat onder de continentale plaat geperst wordt. De oceaanplaat wordt door de immense druk vloeibaar en dit materiaal kan zich via uitbarstingen terug naar het aardoppervlak begeven. Vandaar dus de grote aanwezigheid van vulkanen en de goedgekozen verzamelnaam van “Ring of Fire”.
Bronnen: o.a. BBC / Wikipedia