26 april 2020 - 4 min. lezen 0 reacties

April 2020 verloopt tot nu toe uiterst droog. Vooral in Nederland is amper tot geen neerslag gevallen. Dat leidde afgelopen week ook tot verschillende natuurbranden. De weermodellen tonen echter al geruime tijd een overgang naar meer wisselvallig weer tegen het einde van april en die evolutie staat nog steeds op de weerkaarten. De natuur lijkt eindelijk weer een slok water van betekenis te kunnen krijgen.

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Maandag nog zonnig en droog

Met een oppervlakkige drukverdeling blijft het maandag nog droog en veelal zonnig in de Benelux. Op hoogte wordt wel reeds vocht aangevoerd waardoor er hoge bewolking zal verschijnen. Die zorgt ervoor dat de zon af en toe gesluierd wordt en er geen strakblauwe lucht zal zijn. Op 850 hPa schommelen de temperaturen rond 4-7°C waardoor (ongeveer + 15 gr voor de temperatuur op 2m) we maxima mogen verwachten rond 19-22°C.

Op maandag mogen we nog aangename temperaturen verwachten tot 19-22°C. Aan de kust is het iets koeler.

Het roer gaat om vanaf dinsdag

Vanaf dinsdag vestigt een lagedrukgebied zich nabij de Britse Eilanden. De aangevoerde lucht in de Benelux komt zo uit het zuidwesten (maritiem) en bevat betrekkelijk meer vocht. Daarnaast zullen de slingerende frontale systemen en onstabielere atmosfeer regelmatig zorgen voor regen en buien. De natuur zal dankbaar zijn want aan de oppervlakte is er momenteel erg weinig water aanwezig. De winter verliep dan wel nat, de aanhoudende oostenwind, kurkdroge lucht en langdurige zonneschijn hebben voor een razendsnelle afname gezorgd van de waterhoudende laag.

Vanaf dinsdag komt de Benelux meer onder de invloed van lagedrukgebieden.

De weerpluim van het Europese weermodel ECMWF toont duidelijk een dip vanaf dinsdag met temperaturen onder 20°C. Daarnaast tonen de neerslaglijnen een mooie fluctuatie wat een indicatie is voor wisselvallig weer. Zowaar elke dag mogen we wel een portie regen en buien verwachten. Tegen volgend weekend lijkt er wel een gevoelige stijging te ontstaan in de temperaturen. Mogelijk komt dan de zomerse waarde van 25°C weer in de buurt, al is dat uiteraard nog ver.

  • Een wolk gespot en weet je niet welk type het is? Frusterend hé? In deze wolkenatlas lossen we dat probleem op
Vanaf dinsdag stijgt de kans op neerslag van betekenis.

Onweersepisode op komst?

We haalden het hierboven al eventjes aan. Richting het weekend van 2 mei 2020 zouden temperaturen merkbaar kunnen stijgen. Dat komt door een diepe trog in de straalstroom die net ten westen van de Benelux stagneert. Aan de voorzijde hiervan wordt in een sterke stroming Spaans – Afrikaanse lucht aangevoerd, de welbekende “Spanish Plume“. Dit zorgt voor temperaturen die op 850 hPa kunnen stijgen tot 10-15°C en meer. Typisch levert dit zwoel weer op met maxima tot 25-30°C.

Vervolgens, wanneer de trog verder opschuift naar het oosten en er thermische voren en lagedrukgebieden kunnen ontstaan neemt de kans op explosief onweer toe. Nu, zover zijn we zeker nog niet. Eerst maar eens zien hoeveel water de natuur komende week te drinken krijgt. En nadien, misschien een “Spanish Plume” rond 2-6 mei? We gaan het zien!

  • Wil je als weerliefhebber iets in huis halen dat veel mensen niet kennen? Maak kennis met een stormglas! Dit toestel geeft aan wanneer het weer zal veranderen. Echt cool om op te scheppen bij vrienden en familie
Krijgen we richting volgend weekend en daarna een Spanish plume? Het is mogelijk!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken