10 september 2017 - 3 min. lezen 7 reacties

Terwijl West-Europe de komende dagen een herfstachtig weertype mag verwachten, kijken ze aan de overzijde van de Atlantische Oceaan met een bang hart naar orkaan Irma. Deze major hurricane (+CAT3) trekt op dit eigenste ogenblik over Florida en zal volgens de laatste weermodellen pas tegen maandagavond in kracht afnemen. We spreken dan over een tropische storm die nog steeds gevaar oplevert voor de lokale bevolking. En orkaan Jose ligt al klaar…

Orkaan Irma met Jose in haar kielzog

Dat we kunnen spreken over een actief orkaanseizoen tot nu toe is een understatement. Tropische depressies zien hun kans schoon om ten westen van de Kaapverdische Eilanden (Afrika) fors in kracht toe te nemen. De omstandigheden zijn dit jaar ideaal voor de ontwikkeling van dergelijke systemen. Weinig animo in de bovenste luchtlagen van de troposfeer (windschering) en hoge temperaturen van het zeewater.

actief orkaanseizoen 2017
Ten westen van Afrika ligt een nieuwe buiencluster klaar om te evolueren naar tropische storm. (NHC)

Op bovenstaande visualisatie van het NHC (National Hurricane Center) zien we overigens de ontwikkeling van een nieuw buiencomplex in de zone waarin orkanen ontstaan. Het wordt aangeduid met een geel kruisje. Doordat we in deze regio een zeewatertemperatuur hebben van ongeveer 30 graden kunnen de lagedrukgebieden zichzelf gaan volpompen met vochtigheid. Deze vochtigheid is nodig om een gesloten circulatie te verzekeren.

Bereikt orkaan Jose ook Amerika?

24-48 uur geleden was er schrik bij heel wat meteorologen dat ook orkaan Jose hetzelfde pad zou gaan volgen als Irma. Uit de laatste weerdata blijkt nu dat dit systeem een noordelijkere koers gaat varen en zodoende niet in contact zal komen met Florida. Het systeem lijkt als het ware stationair te blijven ten westen van de Bahamas. De effecten van hevige windstoten zouden dan ook beperkt blijven.

route orkaan Jose 2017
In tegenstelling tot enkele dagen geleden bereikt orkaan Jose de Bovenwindse Eilanden niet. Berekeningen kiezen voor een sterk noordelijkere koers en een afzwakking tot hurricane (CAT 1/2). (NHC)

Invloed van orkanen op West-Europa?

Het zou niet logisch zijn dat dergelijk grote systemen, toch wel enkele honderden kilometers in diameter, geen effect uitoefenen op het weer elders in de wereld. Wanneer een orkaan, in dit geval lijkt Jose de meeste kans te maken, afbuigt naar het noordoosten wordt het systeem opgenomen in de straalstroom. Deze luchtcirculatie in de atmosfeer is van groot belang voor West-Europa en bepaalt ook sterk het weerbeeld.

De effecten van zo’n orkaan zijn in West-Europa natuurlijk niet zo groot als hetgeen ze momenteel krijgen ten ZO van Noord-Amerika. Dergelijke orkanen hebben voeding door het warme zeewater en dat is niet voorhanden in onze regio. We spreken dan al snel over de restanten van een tropische storm. In sommige gevallen blijft het systeem de warme kern behouden en kan het ervoor zorgen dat het tot nazomer komt en/of compleet herfstweer.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken