30 april 2017 - 4 min. lezen 1 reacties

Eerder dit jaar vertelden we jullie al over de overvloedige regen in Colombia en Peru. Die hevige neerslag heeft geleid tot overstromingen en modderstromen. De laatste dagen krijgt ook Ecuador zijn portie neerslag. Ook daar komen modderstromen, overstromingen en aardverschuivingen voor. De schuldige? El Niño volgens wetenschappelijke inzichten.

El Niño?

El Niño is een weersverschijnsel dat zich hoofdzakelijk afspeelt in de gebieden rond de evenaar. Bij een El Niño is het relatief koele zeewater rond de evenaar namelijk vrij warm. Uiteraard heeft dit verschijnsel ook invloed op het weerbeeld in grote delen van de wereld. Soms kan El Niño ook ons weerbeeld beïnvloeden.

De naam “El Niño” is gegeven door de vissers uit de kustgebieden van Peru. Letterlijk betekent het eigenlijk “De Kleine Jongen”, wat verwijst naar de geboorte van Jezus in de Kerstperiode (dan komt het fenomeen het meest voor). Het betekent eigenlijk een opwarming van het zeewater vóór de kust in januari. Samen met de opwarming eindigt ook hun visseizoen.

Wel belangrijk om te weten is dat we niet ieder jaar een El Niño hebben. Gemiddeld komt het één keer in de drie tot zeven jaar voor.

La Niña

De tegenhanger van El Niño is La Niña. Bij een La Niña is het zeewater rond de evenaar ongewoon koud. Dit tafereel speelt zich niet af in Peru, maar wel rond de Caraïben.

De gevolgen

Economisch heeft een El Niño vooral gevolgen voor de Zuid-Amerikaanse vissers. Er wordt dan warm zeewater, dat afkomstig is uit de regio van Indonesië, aangevoerd. Vissen hebben het dan ook moeilijk om te overleven. Dit kan dus tot een economische ramp leiden voor de plaatselijke vissers. Op vlak van weer zijn er ook grote gevolgen. Warm oceaanwater gaat veel sneller verdampen waardoor er dus ook meer regen valt.

Vooral in het Andesgebergte zijn er in toenemende mate overstromingen, landverschuivingen en modderstromen. Aan de andere kant van de Stille Oceaan hebben ze dan net het omgekeerde effect. In Australië is het vaak bijzonder droog tijdens een El Niño.

river bush

Noodweer in Ecuador

Ecuador heeft al sinds februari te maken met hevige regenval. Die neerslag zorgde nu uiteindelijk voor de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. In het hele land zijn er modderstromen, overstromingen en aardverschuivingen. Jammer genoeg zijn er ook al 38 dodelijke slachtoffers te betreuren. Veel mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd.

In de stad Chunchi vielen gisteren 4 doden nadat ze verrast werden door een lawine van stenen en modder. Hevig onweer zorgde in de hoofdstad Quito dan weer voor zware overstromingen waarbij enkele huizen sneuvelden. In 40 minuten tijd viel er maar liefst tientallen millimeter regen. In totaal zouden 142.000 mensen getroffen zijn door de problemen. 100.000 hectare aan landbouwgrond zijn niet meer te redden.

Ook Colombia en Peru in de problemen

Eerder gaven we jullie al mee dat het ook in Colombia en Peru niet goed gesteld is. Ook daar valt veel regen en treden rivieren buiten hun oevers. Modderstromen, overstromingen en landverschuivingen zijn dan ook een logisch gevolg. Meer info vind je hier (Colombia) en hier (Peru).

Hulp van de Amerikanen

Op 4 april vloog er al een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht naar Lima, de hoofdstad van Peru. Dit gebeurde op vraag van de Peruaanse overheid. Ze helpen met het verspreiden van hulp over de getroffen gebieden. Defensie investeerde al 270 000 dollar in het aankopen van waterpompen, draagbare zonnegeneratoren en waterzuiveringssystemen die verdeeld worden over de getroffen gebieden.

Little Rock Air Force Base, de plaats waar het vliegtuig opgestegen is, heeft een lange geschiedenis wat betreft het ondersteunen en uitvoeren van humanitaire missies. “Team Little Rock” (zo noemen ze zichzelf) speelt ook een levensbelangrijke en cruciale rol in de hulpverlening aan Ecuador tijdens deze nog steeds overweldigende ramp.

Beterschap voor de getroffen landen?

Het antwoord is: neen. Voorlopig blijft er iedere dag regen mogelijk. Een echte droge periode voor enkele dagen zit er niet meteen in. In Quito is er pas verbetering in zicht in de 3de decade van mei. Ook in Bogota (Colombia) is het wachten tot de 3de decade van mei. Eigenlijk kunnen we dat een beetje gelijkstellen met het einde van El Niño. In Lima (Peru) is de situatie iets optimistischer dan in de buurlanden. Daar lijkt het al wat eerder droger te worden. Het is er droger maar een bui blijft tot de mogelijkheden behoren.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Formule 1 race van Miami 2024

3 minuten geleden - 7 min. lezen
21 Actueel

Onweerskansen vannacht, woensdag en donderdag

2 dagen geleden - 6 min. lezen