Enorme modderstroom in Colombia eist 254 levens
Buitengewone overstromingen en modderstromen teisteren Colombia. Er zijn al zeker 254 doden en honderden gewonden geteld. De stad Mocoa lijkt het ergst getroffen. Bergen water beukten in op de stad zodat wijken gewoonweg van de kaart verdwenen. Sommige mensen proberen van het water te ontsnappen door op het dak van hun huizen te klimmen om geëvacueerd te worden.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
De beelden zijn ronduit hallucinant.
#Colombia #Mocoa La crecida de 3 ríos deja en torno a 250 muertos 200 heridos y otros tantos desaparecidos que buscan un millar de militares pic.twitter.com/xkTDf9iExA
— 24h (@24h_tve) 2 april 2017
De zware regenval veroorzaakte een drastische stijging van het waterpeil en daardoor zijn zeker drie rivieren buiten hun oevers getreden. “Het was een zeer hevige regenbui, tussen 23 uur en 01 uur was de bui het hevigst,” zegt buurtbewoner Mario Usale, die hopeloos op zoek is naar zijn schoonvader in het puin.
“Mijn schoonmoeder was ook vermist, maar gelukkig vonden we haar twee kilometer verderop levend terug. Ze heeft verwondingen aan het hoofd, maar ze was bij bewustzijn.”
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos vloog naar Mocoa, een stad met 345.000 inwoners, om z’n medeleven te betuigen en om de getroffen families een hart onder de riem te steken.
“We zullen er alles aan doen om hen te helpen,” zei Santos toen het dodental nog opliep. “Mijn hart breekt in stukken.”
Het leger zei in een verklaring dat 254 mensen het leven hebben gelaten, 400 mensen gewond zijn geraakt en 200 nog vermist zijn. Meer dan 1.100 soldaten en politieagenten werden opgeroepen om mensen te helpen bevrijden in 17 getroffen wijken.
Noodtoestand door modderstroom
De situatie is zo kritiek dat president Juan Manuel Santos de noodtoestand heeft uitgeroepen. De luchtmacht is ook opgetrommeld om de eerste hulpgoederen zoals water en medicijnen te brengen naar de getroffen regio.
“Er is in de nacht van vrijdag op zaterdag 130 mm regen gevallen,” dat zegt president Santos. “Dat is 30 % van de regen die normaal in een hele maand valt.”
Eerdere tragedies
Colombia, een land waar zware regenval regelmatig voorkomt en dus ook aardverschuivingen, heeft al een kwalijke reputatie wat dat betreft. Een aardverschuiving in Salgar (Antioquia), in 2015, doodde bijna 80 mensen en werd één van de dodelijkste aardverschuivingen in Colombia. De grootste ramp was de Armero-ramp in 1985.
Het stadje werd getroffen en bedolven door meerdere lahars die ontstonden door een grote hoeveelheid smeltwater. Het smeltwater ontstond door gletsjers die smolten door een uitbarsting van de vulkaan Nevado del Ruiz. Meer dan 20.000 mensen kwamen om het leven.