10 augustus 2017 - 3 min. lezen 6 reacties

We gaven het al mee in ons nachthemel overzicht vorig week. Ieder jaar krijgen we begin augustus bezoek van de meteorenregen Perseïden. Tijdens het hoogtepunt op 13 augustus kan je maar liefst 85 vallende sterren per uur spotten. Wie dacht dat de meteorenzwerm langs de aarde vloog, heeft het mis. Het is namelijk de aarde die door de meteorenzwerm trekt.

Meteorenregen Perseïden?

De Perseïden komen voort uit een grote wolk stofdeeltjes. De stofdeeltjes zijn achtergelaten door een komeet, namelijk Swift-Tuttle. De Perseïden vinden hun oorsprong bij het sterrenbeeld Perseus, dat bevindt zich rond middernacht in het noordoosten.

De stofdeeltjes komen in botsing met de dampkring van de Aarde en door de hoge snelheid veroorzaken ze een lichtstreep aan de nachtelijke hemel. ​De Perseïden kun je gewoon waarnemen met het blote oog. Er is dus geen verrekijker of telescoop noodzakelijk.

Geschiedenis

De Perseïden werden niet altijd de “Perseïden” genoemd. In het vroege Europa sprak men van de “Tranen van Laurentius”, wat afgeleid is van de heilige Laurentius van Rome. De naamdag van deze heilige valt op 10 augustus. Op die dag zou Laurentius van Rome in 258 gemarteld worden op een roodgloeiend rooster tot hij stierf. In gebieden die nog steeds gebruik maken van naamdagen gebruikt men nog steeds deze datum.

  • Geïnteresseerd in sterrenkunde? Dit boek mag niet ontbreken in de collectie🤩

Meteorenzwermen in het algemeen

Het is niet zo dat je tijdens een meteorenzwerm enkel meteoren kan spotten tijdens het maximum. Men schat dat je ongeveer 12 dagen voor en 12 dagen na het maximum meteoren van een zwerm kan spotten. Naarmate het maximum nadert, stijgt het aantal vallende sterren gestaag. Op het moment van het maximum kun je dan de meeste vallende sterren zien. Daarna neemt het aantal opnieuw af. Doch, vallende sterren spotten is geen makkie. Je moet rekening houden met twee factoren.

Meteoor
Meteoor dringt de dampkring van de aarde binnen.

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden moeten ideaal zijn om vallende sterren te zien. Het meest ideale scenario is een open sterrenhemel. Hoe meer bewolking er aanwezig is, hoe moeilijker het is om meteoren te spotten.

Maan als storend object

De maan kan een grote stoorzender zijn bij het kunnen waarnemen van vallende sterren. Als het volle maan is, zorgt het licht van de maan voor een verstorend effect waardoor het zien van vallende sterren sterk bemoeilijkt wordt. Het beste scenario is een nieuwe maan. Dan is er geen storend maanlicht.

Volle maan hindert zicht op Perseïden
Wanneer de maan voldoende verlicht is, kan deze een storend effect hebben op het spotten van de Perseïden.

Perseïden in 2017

Ook dit jaar kun je weer Perseïden spotten. Het hoogtepunt van deze meteorenregen valt op 13 augustus, maar voor deze datum kan je er natuurlijk ook al enkele waarnemen. Tijdens het hoogtepunt verwacht men tijdens ideale omstandigheden tot 85 vallende sterren per uur! Enig minpunt dit jaar is de maan. Die is voor 65% verlicht en kan dus een stoorzender vormen. Hopelijk kunnen we ondanks dat toch enkele exemplaren zien. Veel kijkplezier!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken