Vallende sterren kijken

Goed nieuws voor de romantici onder ons. Vannacht kan u nog steeds genieten van heel wat vallende sterren. Tussen zonsondergang en zonsopgang vallen er op een gegeven moment meer dan 100 per uur. Als u op dat moment telkens een wens gaat doen voor het nieuwe jaar 2014, dan moet er wel ééntje uitkomen. Veel succes!

Meteorenzwerm Geminiden

Speciaal aan deze vallende sterren (meteorieten) is dat ze veroorzaakt worden door de planetoïde Phaeton. Meestal worden sterrenregens veroorzaakt door opbrandende stofdeeltjes die in de baan van de Aarde terecht komen. De wrijving met de atmosfeer levert dan enorm hoge temperaturen op waardoor wij op het aardoppervlak meestal beschermd worden voor verder onheil.

vallende sterren op foto

Pas als het gaat om een groot stuk ruimtepuin (asteroïde) kan de atmosfeer onvoldoende weerstand bieden. Een botsing met het aardoppervlak zou desastreuze gevolgen hebben (uitsterven dinosauriërs )?

Vallende sterren ook in augustus

Heeft u de meteorenzwerm gemist in december? Dan wacht u een nieuwe kans in de maand augustus. Dan passeren de Perseïden (lees meer) onze Aarde. Met gemiddeld 100 vallende sterren per uur is dat de op één na spectaculairste sterrenregen in het jaar. Beslist een aanrader voor heel wat astronomen / koppeltjes 😉

Bron foto: Dominique Dierick