Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli
De Benelux is nog maar net bekomen van het lokale noodweer van afgelopen dinsdag. Maar in de komende 24 uur doet zich alweer een nieuwe situatie voor met mogelijk veel regen en kans op onweer. Wanneer en waar? Dat lees je in deze blog.
- Onweer op komst? Volg onze update op X en Facebook
- Bekijk deze live onweerradar om niks te missen
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en X
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Weersituatie donderdag en vrijdag
Een polair front ligt donderdagmiddag om 12 UTC boven de Golf van Biskaje. Een actieve golf in het polaire front bereikt de Frans-Belgische grens aan het einde van de avond. In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend lijkt vooral de oostelijke helft van België, Luxemburg en het zuidoosten en oosten van Nederland te maken te krijgen met de bijbehorende frontale zone. Vrijdag in de loop van de ochtend passeert ook een vlakke hoogtetrog. Vrijdagmiddag en avond lijkt de frontale zone langzaam oostwaarts te trekken. Het lagedrukgebied trekt over het zuidoosten van België Duitsland in, om daarna af te buigen naar het noorden.
Modelbespreking
Langs de frontale zone vinden we een intense neerslagzone. Aan de oostkant van de frontale zone vinden we de warme (en onstabiele) lucht, terwijl aan de westflank de stroming noordelijk is en de temperatuur dus een stuk lager ligt.
We zien een behoorlijke spreiding tussen de verschillende weermodellen wat betreft de locatie van de neerslag. Zo zien we bijvoorbeeld in de laatste runs van Harmonie(43) een iets scherpere kortgolvige trog vrijdagochtend dan bijvoorbeeld het Europese weermodel ECMWF, waardoor Ha43 vrijdagochtend actiever is dan EC westen van België en het zuidwesten van Nederland. Alle modellen laten de neerslagactiviteit er langzaam uit gaan na de passage van de hoogtetrog.
In de nieuwste berekening van Ha43 (07Z run) zien we vanuit het zuiden in de nacht naar vrijdag een brede (O-W georiënteerde) band met matige tot zware neerslag. De neerslag intensiveert dan in de ochtend boven het westen van België (door eerdergenoemde hoogtetrog). In dit scenario moet het westen van België rekening houden met meer dan 20 mm aan regenwater, lokaal tot meer dan 50 mm. In deze run komt het oosten van België en het uiterste zuidoosten van Nederland in de warme sector te liggen, waardoor in deze gebieden in de middag nog een aantal (onweers)buien kunnen ontstaan.
Kijken we naar andere weermodellen, zien we toch een (totaal) ander plaatje. Hierin is de hoogtetrog minder uitgesproken en komt de frontale zone minder ver naar het westen. Dit betekent dat de meeste neerslag in de oostelijke helft van de Benelux valt, met ook dan meer dan 20 mm, lokaal meer dan 50 mm. De meeste neerslag valt dan in de nacht, met overdag nog enkele matige buien. De warme lucht blijft ten oosten van de Benelux. Dit beeld wordt ondersteund door onder meer ICON-D2 en AROME, waarbij ICON de neerslag westelijker berekend dan AROME, terwijl AROME over de hele linie wat forser lijkt te zijn.
Convectiemodus
Tot zover de neerslagkansen, maar hoe zit het met de onweerskansen?
De grootste kans op onweer zien we komende nacht in het zuidoosten van de Benelux. CAPE-waarden gaan daar richting 1000 J/kg, terwijl de effectieve schering tussen 30 en 40 knopen uitkomt. Dit betekent dat we in het multicell regime zitten, met kans op een squall line of een supercell.
In de middag kunnen er dus mogelijk buien ontstaan in de warme sector. Dan gaat het vooral om multicells die aan de onderkant van het spectrum zitten, tegen de single cells aan.
De kans op windstoten bij de buien is relatief klein, omdat de buien geen uitwisseling berekenen. Lokaal kan er wel een uitschiter van meer dan 50 km/u voorkomen. Ook de kans op hagel is relatief klein, mocht het tot hagel komen, dan kunnen deze maximaal 2 cm in diameter bereiken.
Conclusie
Als we de balans opmaken van alle modellen, is er nog veel onzekerheid in de exacte koers van het frontale systeem. Dit heeft effect op het gebied waar de meeste neerslag uiteindelijk zal vallen. En hoeveel invloed gaat de hoogtetrog nog hebben? Mocht deze inderdaad wat scherper zijn, dan zullen het westen van België en het zuidwesten van Nederland de meeste neerslag krijgen.
Als het frontale systeem toch wat westelijker komt dan bijvoorbeeld ECMWF berekent, dan betekent dit dat de westelijke helft van België de meeste neerslag ontvangt. Maar dit betekent ook dat het oosten van België en het zuidoosten van Nederland in de warme sector terecht komen. Hier kunnen dan in de middag nog een aantal onweersbuien ontstaan, maar wordt het mogelijk ook zomers warm. Dit is het scenario waar wij op dit moment vanuit gaan, ook omdat de modellen hier naartoe lijken te convergeren.