10 februari 2017 - 3 min. lezen 651 reacties

Na de wilde weerkaarten van de afgelopen 2 weken hebben we uiteindelijk een koude episode te pakken in februari 2017. Ons weerbeeld wordt gedomineerd door een sterk hogedrukgebied met kern boven Scandinavië. Via een gekunstelde oostelijke luchtcirculatie wordt er transportkou tot in het westen van Europa verzekerd. Een setting die eind december en in januari volop winterweer zou veroorzaken.

In deze oostelijke luchtstroming trekken enkele (inactieve) neerslagzones richting het westen die vooral in de nacht naar zaterdag wat lichte sneeuw kunnen veroorzaken. Niet overal, maar voldoende voor een afzonderlijke artikel. De hoogste kansen situeren zich over het noorden van Vlaanderen en Nederland.

Vannacht lokaal sneeuw in Benelux

Wanneer we de laatste weerdata van het Amerikaans weermodel mogen geloven stijgt de sneeuwkans in de loop van komende nacht. Eerst wordt België geviseerd met in het tweede deel van de nacht wat motsneeuw/lichte sneeuw over het oosten en noorden van het land. Het uiterste westen en de gebieden grenzend aan Frankrijk lijken aan de meeste neerslag te ontsnappen. Slecht nieuws voor de vele liefhebbers van het witte goud in deze regio’s.

sneeuw vannacht met focus op Nederland
Actuele situatie om 17:00 toont ons de poging van een afzonderlijk lagedrukgebied om zich te vormen boven het N van Frankrijk. Aan de noordoostelijke flank van dit systeem bevindt zich een inactieve sneeuwzone die later vannacht en op zaterdag in activiteit gaat toenemen. Sneeuw in België beperkt zich in grote mate tot het uiterste noorden en oosten van het land. De meeste sneeuw verwachten we tussen de lijn Amsterdam en Eindhoven (2-4 cm).

Waarschuwing voor gladheid

Ongeacht of het nu gaat om sneeuw die de komende 24 uur in bepaalde regio’s valt, moeten we ook waarschuwen voor lokale opvriezing van natte weggedeelten. Dankzij droge periodes afgelopen 24 uur is die kans gelukkig vrij beperkt, maar een gewaarschuwd persoon is er bij NoodweerBenelux 3 waard. De kans op rijm- en ijsplekken is actief voor de volledige Benelux. Tegen zaterdagochtend stijgt de kans op nevel en mist over België. Deze kunnen vanwege de negatieve temperaturen ook aanvriezen.

Sneeuw op zaterdag

De winterse omstandigheden blijven ook aanwezig op zaterdag. Het klein lagedrukgebied met daaromheen enkele winterse buien blijft stationair over de Benelux. Bij temperaturen die met moeite boven het vriespunt uit komen, blijft de meeste neerslag liggen op daken en andere voorwerpen. Op de straat en op het gras wordt dat een moeilijk verhaal en zal het sterk afhankelijk zijn van de intensiteit van de neerslag. Hieronder hebben we het radarbeeld van zaterdagochtend toegevoegd.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken