2

Een halfjaar na de uitbarsting van de vulkaan Fagradalsfjall op het IJslandse schiereiland Reykjanes, is het nu de beurt aan de vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma. Op 19 september 2021 begon de Cumbre Vieja in het zuidwesten van het eiland plots uit te barsten. Een luide ontploffing en een enorme rookpluim waren de start. Momenteel blijft de vulkaan lava spuwen, waarbij het hete goedje zich een weg baant richting de kust. Tientallen huizen en bananenplantages zijn reeds vernield. Duizenden bewoners werden reeds geëvacueerd. De vulkaanuitbarsting maakt evenveel geluid als twintig gevechtsvliegtuigen die vertrekken volgens de lokale bewoners.

Kijk zeker naar de livestream onderaan dit artikel!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Bij de start van de vulkaanuitbarsting was een enorme rookpluim te zien.

La Palma

La Palma is één van de zeven grote Canarische Eilanden, gelegen ten westen van Afrika in de Atlantische Oceaan. Het eiland is het jongste van de zeven en ligt helemaal in het noordwesten van de eilanden archipel. Het kent het actiefste vulkanisme van alle eilanden, waarbij de laatste vulkaanuitbarsting op het eiland dateert van 1971. In tegenstelling tot Gran Canaria en Tenerife kent La Palma geen massatoerisme. Er is vooral ecotoerisme, waarbij de toeristen genieten van de ongerepte natuur dankzij de vele wandelroutes.

La Palma bevindt zich in het uiterste noordwesten van de eilanden archipel.

Klimaat

La Palma staat gekend als het meest natte Canarische eiland en bijgevolg ook het meest groene. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen wordt het klimaat op La Palma aangeduid met de code BSh. De B betekent dat La Palma als hoofdklimaat een droog klimaat heeft. De tweede letter heeft betrekking op de neerslagverdeling. De S betekent dat La Palma een Steppe-klimaat heeft. Dit houdt in dat er jaarlijks ongeveer tussen de 200 en 300 mm regen valt. De h betekent dan weer warm, omdat de gemiddelde jaartemperatuur hoger ligt dan 18°C. Gooien we alle letters bijeen dan krijgen we de officiële klimaatclassificatie van La Palma, namelijk een warm steppeklimaat.

Ontstaan La Palma

Normaal gezien ontstaat vulkanisme als gevolg van de beweging van aardplaten. Zowel wanneer aardplaten naar elkaar toe bewegen, zoals bij de Etna, maar ook wanneer ze van elkaar wegschuiven, zoals bij de Fagradalsfjall in IJsland. Er is echter nog één andere, bijzondere manier waarbij vulkanisme kan ontstaan en dat is met behulp van een hotspot. Op een hotspot ontstaat dus vulkanisme dat niet gerelateerd is aan plaatbewegingen. Zoals het woord zelf verraadt is een hotspot een plek in de aardmantel waarin zich gesmolten gesteente (magma) bevindt. De aardmantel bevindt zich net onder de aardplaten.

Miljoenen jaren geleden werden de Canarische eilanden, waaronder La Palma gevormd. Vanuit een hotspot ten westen van Afrika werd gesmolten gesteente omhoog, door de aardmantel gestuwd. Deze magma stolde en vormde een eerste vulkanisch eiland. Ondertussen bewoog de Afrikaanse plaat zeer langzaam, waardoor het eerste eiland van de hotspot verdween en de vulkaan uitdoofde. Duizenden/miljoenen jaren later werd de hotspot opnieuw actief en vormde deze een ander vulkanisch eiland. Dit proces werd telkens herhaald waardoor de Canarische eilanden ontstonden.

Vulkaanuitbarsting

Het eiland La Palma en El Hierro zijn het meest recent ontstaan en bevinden zich momenteel nog steeds op deze hotspot. Hierdoor komt er dus af en toe nog steeds gesmolten gesteente naar boven, wat zoals nu leidt tot een vulkaanuitbarsting. Een vast patroon van vulkaanuitbarstingen is er echter niet. Het kan dus zijn dat er binnen enkele duizenden/miljoenen jaren plots 10 grote Canarische eilanden zullen bestaan, maar dat zullen wij niet meer meemaken.

De afgelopen week werden er duizenden kleine aardbevingen geregistreerd op La Palma in de buurt van de vulkaan Cumbre Vieja. Ook de aarde was met ongeveer 15 cm gestegen, waardoor de lokale autoriteiten reeds enkele dagen waarschuwden voor een nakende vulkaanuitbarsting de komende dagen. Geheel onverwachts was deze uitbarsting dus niet. Volgens experts kan de uitbarsting zo’n twee maanden duren en kan de vulkaan in totaal ongeveer twintig miljoen kubieke meter lava uitspuwen. Veel huizen die momenteel nog in de toekomstige weg van de lavastroom staan, zullen het niet overleven. De lavastroom zet koers richting de zee.

Afgelopen dagen werden er veel aardbevingen gedetecteerd in de buurt van de vulkaan in het zuidwesten van het eiland. (Bron: ign.es)

Livestream vulkaanuitbarsting

Wie de vulkaanuitbarsting op La Palma live wil volgen kan drukken op het bijgevoegde linkje. Verschillende camera’s zijn opgesteld om een goed beeld te krijgen van de situatie ter plaatse. De muur van lava beweegt zienderogen en baant zich een weg richting de kust in het zuidwesten van het eiland. Wanneer de vulkaanuitbarsting zal stoppen is onmogelijk te voorspellen. Het enige wat we kunnen doen is afwachten en de situatie op de voet volgen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
1

Alle tips om komeet Tsuchinshan te spotten

18 uren geleden - 3 min. lezen

Kan geo-engineering het klimaat redden?

1 dag geleden - 6 min. lezen