27 augustus 2023 - 4 min. lezen
23 reacties 23

Het is wisselvallig in de Benelux met van tijd tot tijd enkele stevige buien, zeker aan de kust. De komende dagen neemt de buienactiviteit tijdelijk wat af, maar het blijft koel. Begin september wordt het waarschijnlijk opnieuw zachter, maar neemt ook de kans op buien en/of onweer opnieuw toe. Een allesbehalve saai weerbeeld!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Het weer in Europa wordt gedomineerd door een uitgebreide trog in het westen van Europa. Over het centrale/oostelijke deel van Europa ligt een golvende storing met onweersbuien en veel neerslag. Later vandaag ontstaat in die golvende storing een nieuw lagedrukgebied, ter hoogte van Genua, met veel neerslag in de Alpen.

Aan de voorzijde van de trog wordt warme lucht naar het oosten gestuurd

De trog zorgt voor de aanvoer van relatief koele zeelucht in een groot deel van West-Europa en daarbij samenhangend ook wisselvallig weer. De temperaturen liggen daardoor tussen 20 en 25 graden. In de Balkan is het aan de voorzijde van de trog duidelijk warmer met tropische temperaturen. De komende dagen koelt het ook daar geleidelijk af.

Een tweedeling in Europa waarbij het westen koeler is dan het zuidoosten.

Weersverwachting komende dagen

Maandag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. In de loop van de voormiddag bollen de wolken verder op en wordt het wisselvallig. Daarbij neemt de kans op onweer ook toe. In de avondperiode neemt de buienactiviteit dan opnieuw af. Met een matige wind uit het noordwesten wordt relatief koele zeelucht aangevoerd. De maxima schommelen tussen 15 en 20 graden.

Maxima op maandag volgens het Nederlandse weermodel

Ook dinsdag verloopt licht wisselvallig. In de ochtend is eerst wat nevel/mist of ochtendgrijs mogelijk, maar later op de dag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Er kan af en toe een bui uit vallen, maar niet meer de intensiteit zoals de afgelopen dagen. De temperaturen blijven status quo en schommelen rond 20 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten.

Maxima volgens het Duitse weermodel op 29 augustus

Woensdag start wisselvallig in de kustgebieden door kustconvergentie. Elders zijn nog brede opklaringen. Later op de dag verschuift de wisselvalligheid ook naar het binnenland met aldaar enkele buien, al dan niet met een donderslag. In de namiddag wordt het geleidelijk droger aan de kust met brede opklaringen. Aan de maxima verandert opnieuw niet veel. Deze blijven rond of onder de 20 graden schommelen. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten, later westen.

Maxima op woensdag volgens Duitse weermodel

Ook donderdag wordt licht wisselvallig. In de ochtend zijn er eerst brede opklaringen, maar geleidelijk opnieuw toenemende kans op buien. Later op de dag neemt de bewolking dan verder toe op nadering van een zwakke neerslagzone uit Frankrijk. De temperaturen blijven schommelen rond 20 graden.

Maxima op donderdag 31 augustus

Warmer weer in het vooruitschiet?

Hoewel augustus eindigt zonder noemenswaardigheden op weervlak, lijkt september toch anders te beginnen. De temperaturen zitten duidelijk in de lift en kunnen (ruim) boven normaal uitkomen. Sommige dagen kunnen de temperaturen zelfs boven 25 graden klimmen. Hoewel het warmer wordt, blijft de kans op een bui of een onweer wel bestaan.

De weerpluim van het Amerikaanse weermodel laat duidelijk een verzachting zien.

Ondertussen naderen we ook bijna het hoogtepunt van het orkaanseizoen. Op dit moment zijn reeds verschillende tropische stormen actief. Het is nog onduidelijk hoe deze systemen een effect zullen hebben op het weer bij ons vanaf volgende week. Vooral Franklin is het meest interessant aangezien deze begin september in interactie zou gaan met de straalstroom. Hoe dit gebeurt, zal effect hebben op ons weerbeeld. To be continued…

Actuele disturbances in de Atlantische Oceaan (bron: NHC).

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken