10 augustus 2015 - 3 min. lezen 4 reacties

We kunnen niet klagen, de zomer heeft regionaal veel beter gepresteerd dan de voorbije jaren. Vooral het neerslagtekort dat sinds het voorjaar heerst over heel wat streken is frappant te noemen. Eigenlijk niet zo bijzonder, maar doordat de voorbije jaren altijd vrij nat verliepen eerder opvallend. Helaas is het mooie zomerweer bezig aan haar laatste dagen als we het Amerikaans weermodel mogen geloven. Het Europees en Brits weermodel gaan eveneens voor een koelere fase in de zomer van 2015. Vanaf 20 augustus mogelijk opnieuw warmer.

Depressie blaast hogedrukgebied op

Ons mooie weer wordt in grote mate bepaald door een sterk hogedrukgebied boven Rusland en constante uitlopers van het hogedrukgebied nabij de Azoren (gemarkeerd met symbool H1). Door deze synoptische situatie blijft West-Europa relatief veilig tegen depressie-invloeden verder verwijderd op de Atlantische Oceaan (gemarkeerd met letter L). Echter, de komende dagen sluipt er een klein lagedrukgebied door de mazen van het net en gaat vanuit Frankrijk regen- en onweersbuien veroorzaken.

Het lijkt er zelfs op dat dit klein lagedrukgebied verantwoordelijk is voor een meer wisselvallig weertype in de loop van komend weekend. Het zal dan aansluiting vinden met de grotere jongens op de Atlantische Oceaan en als het ware oorlog voeren tegen de hogedrukgebieden op het Europees continent. Wie zit er middenin? Juist ja, België en Nederland.

zomerweer verliest grip
Vrij stabiele configuratie voor zomerweer, eerste tekenen van klein lagedrukgebied zichtbaar ten zuidwesten van Frankrijk.

Hogere kansen op neerslag

Landbouwers, plantjes en bomen zullen het graag horen. Vanaf deze week groeit de kans op regen spectaculair. De beschermende en uitdrogende vleugels van het hogedrukgebied verliezen grip op het weerbeeld en de deur van de Atlantische Oceaan komt op een kier te staan. Depressies zien hun kans schoon om te infiltreren in het Europees continent en regelmatig regenzones te activeren.

Zomerfetisjisten, het is de moment om dit artikel te verlaten ;-). De weerpluim (verzameling van quasi alle beschikbare weermodellen) laat het wisselvallig weerbeeld duidelijk zien. Zo zien we een fikse toename van de groene lijntjes rond de periode van donderdag, vrijdag. Exact, de doortocht van het klein lagedrukgebied mogen we rond deze tijd verwachten.

neerslag in weerpluim
Veel weermodellen kiezen voor regen op vrijdag. In het weekend vooral GFS en ECMWF.

Daling temperatuur lijkt onafwendbaar

Wanneer de wind waait uit het westen spreekt het voor zich dat ook de hoge temperaturen verleden tijd zijn. Dat zien we wederom mooi in de weerpluim gevisualiseerd waarbij het breekpunt zich manifesteert rond donderdag 13 augustus 2015. We krijgen als het ware nog eens het boeket van het vuurwerk in de vorm van tropische temperaturen, gevolgd door onweer om daarna veelal maxima tussen 20 en 23°C te verwelkomen. Op zich perfect leefbaar en veel beter dan 40°C, maar het mag toch allemaal nog wat blijven duren. Het is tenslotte zomer.

Wat is de trend voor mijn locatie? Check deze pagina.

daling temperatuur zomer
Daling temperatuur na donderdag

Geen 30 graden meer in augustus?

Natuurlijk wel, dat kan zelfs nog in september en oktober. Vermoedelijk gaan de stabiele kantjes er nu definitief van af en mogen we regelmatig enkele flinke plensbuien verwachten die afgewisseld worden met korte hitte-opstoten. Perfect normaal in de Benelux. Even afwachten hoe dat allemaal gaat uitpakken.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken