8 augustus 2015 - 2 min. lezen 2 reacties

Heb je nog een hoopje wensen liggen die dringend vervuld moeten worden? Wel, de kans op vallende sterren neemt de volgende dagen significant toe. Niet dat de politie meer gaat flitsen ofzo, nee. We hebben het over miljoenen millimeter kleine stofdeeltjes die onze dampkring zullen binnendringen en verbranden. En geloof ons, veel vallende sterren zijn er echt wel een pak 😉

Perseïden

Elke zomer trekt onze planeet door een wolk van stofdeeltjes. De Perseïden-meteorenzwerm is eigenlijk een groot aantal stofdeeltjes die achtergelaten zijn door de komeet Swift-Tuttle. Omdat de aarde er meerdere dagen over doet om het gebied met stof en steentjes te doorkruisen zal je de meteoren op meerdere dagen kunnen spotten. De naam Perseïden komt van het sterrenbeeld Perseus, dat rond middernacht aan de noordoostelijke hemel te vinden is.

Veel vallende sterren, wanneer?

Vanaf vanavond kan je 20 tot 25 stofdeeltjes per uur zien vallen. Maar verwacht er momenteel nog niet té veel van, want het hoogtepunt van de vallende sterren is in de nacht van 12 op 13 augustus. Dan kan je bij heldere omstandigheden 80 tot 100 meteoren zien.

Goed nieuws voor wie geen verrekijker of telescoop heeft want met het blote oog kan je ze al spotten. Tenminste als je in de richting van het sterrenbeeld Perseus kijkt. Daar heb je de meeste kansen om er eentje te zien vallen. Als je alle vallende sterren wil onderscheppen sta je best op een donkere plaats op het platteland. Daar is er minder lichtvervuiling en zie je met gemak meer sterren.

Nacht van de vallende sterren

Je kan op woensdag 10 augustus, van 22 uur tot 01 uur terecht bij de Koninklijke Sterrenwacht van België. Daar staan er lezingen op het programma en je kan er zelfs “luisteren” naar vallende sterren. Meer info via www.planetarium.be. Deze mensen weten alvast wat te doen vanavond:

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen