1 januari 2021 - 4 min. lezen
1314 reacties 1314

Het zijn boeiende tijden voor de liefhebbers van winter en sneeuw. Ondanks dat er in de lager gelegen gebieden van België en Nederland geen sneeuw te bespeuren valt, oogt het weerbeeld licht winters dankzij de normale temperatuur voor deze tijd van het jaar. Na een absurd zachte winter van 2019 is dat al heel wat. In de nacht zijn er steeds kansen op vrieskou met de nodige ongemakken tot gevolg. Wie op zoek gaat naar sneeuw, kan deze gemakkelijk vinden in de Ardennen. Daar ligt boven 500 m een pak sneeuw met op sommige plaatsen ruim 30 cm wit goud. De vraag die veel mensen zich stellen, zal het binnenkort ook elders in de Benelux tot sneeuw komen?

  • We zijn 2021 gestart met een heuse mijlpaal! In amper 3 weken tijd hebben we reeds 10.000 euro ingezameld voor de ontwikkeling van de APP van NoodweerBenelux.
  • Volg onze weerberichten ook in 2021 via Twitter en Facebook.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Licht winters weer domineert

Ondanks een gebrek aan structurele winterkou elders in Europa hebben we dankzij lagedrukgebieden boven West-Europa een vrij koel weertype te pakken voor de tijd van het jaar. Zeker als je weet welk weer het 1 jaar geleden was. Toen moesten we tevreden zijn met kwikstanden tot 10°C en zag de weerpluim er voor de eerste 10 dagen van januari absoluut niet winters uit. Onderstaande weerpluim is niet voor gevoelige kijkers.

Vorig jaar was de weersverwachting in de weerpluim anti-winters en evolueerde het kwik naar maxima tot 10°C of zelfs iets meer.

Het contrast met de weerpluim van 2021 kan bijna niet groter zijn. Komende dagen oogt de weerpluim namelijk licht winters met in de nacht steeds kans op vrieskou en een beperkte kans op sneeuwval. Echte sneeuwzones blijven voorlopig uit de buurt van de Lage Landen. Eigenlijk wel bijzonder spijtig dat de brongebieden in oktober en november niet sterker zijn afgekoeld, want met de huidige synoptische setting in de weerkaarten had dat bijzonder frisse weerkaarten kunnen opleveren.

Van een evolutie naar temperaturen tot 10°C is voorlopig geen sprake. Er is bijzonder weinig dagelijkse gang tussen de dag- en nachtsituatie. Dat komt omdat de bovenlucht niet bijzonder koud is. Voor de afkoeling van de Noordzee speelt dit minder een rol en zien we voorlopig een prima evolutie voor een echte winterprik later in januari

Weersituatie op de weerkaarten

Als we de weerkaarten van het Amerikaans en Europees weermodel analyseren, zien we een sterke blokkade op de Atlantische Oceaan. Deze probeert geregeld toenadering te zoeken tot Groenland waardoor een sterke straalstroom met zachte lucht en veel wind voorlopig niet kan doorzetten. West-Europa vertoeft onder lagedruk met weinig gradiënt en rustige condities. Waar er een sneeuwdek ontstaat kan het tijdens de nacht sterker afkoelen. Dat is het geval voor de Ardennen.

We herkennen een blokkade op de Atlantische Oceaan (H) en de Benelux (zwarte cirkel). Met een lagedrukgebied boven het noorden van Italië wordt een zwakke noordoostelijke luchtcirculatie veroorzaakt. Helaas zijn de brongebieden niet zeer koud waardoor we de kou bijna zelf boven de Benelux moeten genereren.

Het Europees weermodel berekent voor 8 januari 2021 een gelijkaardige setting, maar laat de blokkade op de AO (Atlantische Oceaan) iets meer kantelen naar NO. Merk op dat er zich een stevige depressie heeft gevormd in de regio van het Iberisch Schiereiland (Spanje/Portugal) wat daar in combinatie met warm Middellands Zeewater opnieuw fikse buien kan veroorzaken.

Het scenario van het Europees weermodel is iets anders dan de Amerikaanse variant. Doch lijken beide weermodellen op elkaar met later de instroom van koudere lucht uit het noordwesten. Als de depressie in de regio van IJsland kan duiken naar de zwarte cirkel, stijgen de sneeuwkansen significant.

Hoe hoog zijn de sneeuwkansen?

Veel winterliefhebbers vragen zich af of deze weerkaarten ook gepaard gaan met sneeuw. Met veel plezier kunnen we melden dat sinds de release van de nieuwe website, onze eigen weerkaartjes bijzonder veel worden bekeken en gedeeld op sociale media! Op deze weerkaarten visualiseren we allerlei parameters zoals sneeuwkans, hagelkans,…

Vanaf zondag groeien de kansen ook elders in België en Nederland op wat lichte sneeuwval. Veel lijkt af te hangen van storingen die langzaam vanuit Duitsland opschuiven naar het westen. De oostelijke gebieden van de Benelux zitten volgens de meest recente weerkaarten het best om wat lichte sneeuw te krijgen. Afhankelijk van de timing kan de sneeuw tijdelijk ook blijven liggen in deze regio’s.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken