Krijgt de winter meer grip op de Lage Landen?
Het zijn boeiende tijden voor de liefhebbers van winter en sneeuw. Ondanks dat er in de lager gelegen gebieden van België en Nederland geen sneeuw te bespeuren valt, oogt het weerbeeld licht winters dankzij de normale temperatuur voor deze tijd van het jaar. Na een absurd zachte winter van 2019 is dat al heel wat. In de nacht zijn er steeds kansen op vrieskou met de nodige ongemakken tot gevolg. Wie op zoek gaat naar sneeuw, kan deze gemakkelijk vinden in de Ardennen. Daar ligt boven 500 m een pak sneeuw met op sommige plaatsen ruim 30 cm wit goud. De vraag die veel mensen zich stellen, zal het binnenkort ook elders in de Benelux tot sneeuw komen?
- We zijn 2021 gestart met een heuse mijlpaal! In amper 3 weken tijd hebben we reeds 10.000 euro ingezameld voor de ontwikkeling van de APP van NoodweerBenelux.
- Volg onze weerberichten ook in 2021 via Twitter en Facebook.
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Licht winters weer domineert
Ondanks een gebrek aan structurele winterkou elders in Europa hebben we dankzij lagedrukgebieden boven West-Europa een vrij koel weertype te pakken voor de tijd van het jaar. Zeker als je weet welk weer het 1 jaar geleden was. Toen moesten we tevreden zijn met kwikstanden tot 10°C en zag de weerpluim er voor de eerste 10 dagen van januari absoluut niet winters uit. Onderstaande weerpluim is niet voor gevoelige kijkers.
Het contrast met de weerpluim van 2021 kan bijna niet groter zijn. Komende dagen oogt de weerpluim namelijk licht winters met in de nacht steeds kans op vrieskou en een beperkte kans op sneeuwval. Echte sneeuwzones blijven voorlopig uit de buurt van de Lage Landen. Eigenlijk wel bijzonder spijtig dat de brongebieden in oktober en november niet sterker zijn afgekoeld, want met de huidige synoptische setting in de weerkaarten had dat bijzonder frisse weerkaarten kunnen opleveren.
Weersituatie op de weerkaarten
Als we de weerkaarten van het Amerikaans en Europees weermodel analyseren, zien we een sterke blokkade op de Atlantische Oceaan. Deze probeert geregeld toenadering te zoeken tot Groenland waardoor een sterke straalstroom met zachte lucht en veel wind voorlopig niet kan doorzetten. West-Europa vertoeft onder lagedruk met weinig gradiënt en rustige condities. Waar er een sneeuwdek ontstaat kan het tijdens de nacht sterker afkoelen. Dat is het geval voor de Ardennen.
Het Europees weermodel berekent voor 8 januari 2021 een gelijkaardige setting, maar laat de blokkade op de AO (Atlantische Oceaan) iets meer kantelen naar NO. Merk op dat er zich een stevige depressie heeft gevormd in de regio van het Iberisch Schiereiland (Spanje/Portugal) wat daar in combinatie met warm Middellands Zeewater opnieuw fikse buien kan veroorzaken.
Hoe hoog zijn de sneeuwkansen?
Veel winterliefhebbers vragen zich af of deze weerkaarten ook gepaard gaan met sneeuw. Met veel plezier kunnen we melden dat sinds de release van de nieuwe website, onze eigen weerkaartjes bijzonder veel worden bekeken en gedeeld op sociale media! Op deze weerkaarten visualiseren we allerlei parameters zoals sneeuwkans, hagelkans,…
- Volg ook de actuele sneeuwradar