Krijgen wij nog sneeuw deze winter?
Het einde van de astronomische winter (21 maart 2014) komt stilaan dichterbij. Met het huidige weertype van temperaturen boven 15 graden en heel wat zonneschijn vragen veel mensen zich dan ook af of we überhaupt nog sneeuw gaan zien de komende dagen. Het antwoord daarop en de (vrijblijvende) update met betrekking tot de zomer 2014 kan u in dit artikel lezen.
Weertype komend weekend
Ons weer wordt sinds vorige week gedomineerd door hogedrukgebieden boven het Europees vasteland. Deze gebieden leveren ons vaak een droog maar saai weertype op. Na de verschillende onweders in januari en begin februari kunnen we er dan ook wel eventjes mee leven. Dat gezegd zijnde komen we meteen ter zake wat het weerbeeld komend weekend betreft.
- Actuele temperatuur in België en Nederland
Op vrijdag wordt ons weer onderhevig aan een tijdelijke dip door de voortdurende invloed van depressies in het hoge noorden. De temperaturen dalen naar meer normale waardes voor de tijd van het jaar (11 tot 12 graden) en we krijgen geregeld het bezoek van wolkenvelden. De grootste neerslagkansen zijn gereserveerd voor het (noord)oosten van België.
Krijgen wij nog sneeuw?
Enkele dagen geleden leek het er eventjes op dat een noordwestelijke tot noordelijke stroming in de steigers werd gezet maar niets is minder waar. Het Amerikaans weermodel (GFS) en in zekere zin ook het Europees weermodel (ECMWF) laten het bolwerk van hogedruk zegevieren tot eind volgende week.
Bovenstaande foto dateert van 13 maart 2013. Nemen we er de huidige weerpluim bij dan zien we dit zich ook weerspiegelen in een tijdelijke heropleving van de 2 meter temperatuur. En op die manier naderen we geruisloos 21 maart dat een seizoen zal afsluiten waarin winter geen voet aan de grond kreeg en waarin storm en met momenten noodweer veel vaker voorkwamen.
IJsheiligen en buien
Op sneeuw hoeven we misschien niet te wachten tot 21 maart 2014, dat betekent niet dat er geen buien meer mogelijk zijn die een winterse lading aanboord hebben. U kent allemaal de fameuze maartse buien en de aprilse grillen. Zo is het perfect mogelijk dat we tot en met de maand mei nog af te rekenen krijgen met ‘winters’ geweld.
En als u het ons vraagt = laat het uit. We hebben niets gekregen in de winter dus dan hoeft het ook de komende maanden niet meer. Dit zou enkel en alleen maar nefast zijn voor de bewoners aan onze Belgische en Nederlandse kust (afkoeling zeewater met betrekkelijk lagere temperaturen in de zomerperiode).
UPdate zomer 2014
Wie droomt er niet van lange dagen met veel zonneschijn en temperaturen boven 25 graden? Wij alvast wel omdat we ook weten dat het een seizoen bij uitstek is voor mooie plaatjes van de natuur/wolken. Daarom zijn we de afgelopen weken eens op zoek gegaan naar bruikbaar en gerenommeerd materiaal inzake langetermijnvoorspellingen. Onze bijgewerkte visie op de komende zomer kan u hieronder lezen.
In een eerder artikel gebruikten we kaartmateriaal van het gerenommeerde IRI-instituut. Dit internationaal instituut publiceert iedere maand een update in hun kaartmateriaal met betrekking tot neerslag- en temperatuurprognoses voor de komende maanden.
- Volg de weerberichten op Facebook
Wat blijkt nu voor de zomer van 2014. Zij verwachten op basis van een geblokkeerd stromingspatroon en voortdurende hogedrukinvloed een iets hogere temperatuur dan normaal. Voor de gebieden België – Nederland en Luxemburg betekent dat 30 tot 50 % kans. Merk op dat het zuidwesten van Europa (Portugal) en het noordwesten (IJsland) een betrekkelijk hoog percentage krijgen.
Voor ons persoonlijk een uitstekende situatie omdat hogere temperaturen ook leiden tot onweer en dat onrechtstreeks onze passie gaat intensiveren. Voor de mensen waar het noodweer toeslaat proberen we op tijd een waarschuwing mee te geven.