29 december 2015 - 5 min. lezen 256 reacties

Het einde van 2015 nadert met rasse schreden, maar dat is niet hetgeen de weeramateurs naar kijken momenteel. Komende 24 tot 48 uur stroomt een enorme hoeveelheid koude/arctische lucht richting het oosten van Europa. Een hogedrukgebied met prikpunt boven Scandinavië is hiervoor verantwoordelijk. In West-Europa kijken ze met een bang hart naar deze ontwikkelingen, omdat er niet veel hoeft te gebeuren om deze grote hoeveelheid koude richting het westen te stuwen.

Het welles en nietes spelletje tussen de zachte lucht boven de Atlantische Oceaan en de strenge vorst in het oosten van Europa is en blijft een klassieker die ons kopzorgen bezorgt. Koning Winter aan zet, het blijft een zaak die vooralsnog beperkt blijft voor de gebieden ten oosten van Denemarken, Oostenrijk en Italië.

Meest recente weergegevens (GFS/ECMWF)

Om een realistische visie te maken op de toekomst is het erg belangrijk om veel weermodellen te analyseren. Iedere dag opnieuw komt het Amerikaans weermodel met 4 nieuwe momenten op de proppen waarbij weerkaarten worden getekend/geplot. In dit artikel maak ik gebruik van de laatste 06:00 run van het Amerikaans weermodel GFS en van de 00:00 weergegevens van het Europees weermodel, ECMWF. Als kers op de taart kijken we ook even naar het UKMO-weermodel (Groot-Brittannië) om een zo correct mogelijk beeld van de opties op langetermijn mee te geven. Hebben jullie ook interessant nieuws, discussieer mee onderaan het artikel.

Eerste en vooral kunnen we iedereen die de winterse ontwikkelingen volgt geruststellen. De weerkaarten hebben de afgelopen dagen wel wat van hun pluimen verloren, grosso modo blijft de winterse setting voor een groot deel van Europa bestaan.

Vooral Oost-Europa, Scandinavië mag zich schrap zetten voor een inval van Koning Winter zoals ze dat de laatste jaren niet meer hebben meegemaakt. Prognoses in de betrokken gebieden gaan veelal richting strenge vorst in de nachtperiode (-10°C tot -20°C).

Overdag blijft het er permanent vriezen en kan er ook een sneeuwdek tot ontwikkeling komen. Allemaal factoren die de diverse weermodellen moeten meenemen in hun weerkaarten die ze nu plotten. U begrijpt het, als er geen sneeuw ligt kunnen weermodellen dan ook eens van de hak op de tak springen met koude en warmere oplossingen. Ervaring leert dat het wel eens snel kan gaan als er een significante sneeuwbedekking voor handen is ten oosten van de Benelux!

GFS op +114 uur

Het Amerikaans weermodel komt met onderstaande situatie voor 3 januari 2016. We zien een forse uitstroom van koude lucht nabij Groenland en zo richting het zuiden boven de Atlantische Oceaan. Afgelopen weken heeft deze weersituatie voor een belachelijk warm scenario gezorgd boven West-Europa. De gevolgen waren temperaturen tot 15°C en flink wat regen voor het UK. Afgelopen dagen viel er in het zuidwesten van Groot-Brittannië lokaal tot 80 mm.

Op sommige plaatsen viel dus een neerslagsom die ze anders in 1 maand te verwerken krijgen. Een honderdtal mensen werden geëvacueerd uit hun huizen en ruim 8.000 mensen moesten de kerstdagen doorbrengen zonder elektriciteit. Helaas voor deze slachtoffers is het nog niet gedaan. Op woensdag wordt een erg actieve regenzone verwacht gecombineerd met een stormveld.

GFS 29 december 2015
De weerdata van het Amerikaans weermodel toont een mooie winterse setting voor een groot deel van Europa. Kou-inval boven Oost-Europa en een Scandinavisch hogedrukgebied dat de neiging heeft om verder Rusland in te trekken. Hierdoor verliezen we evenwel de controle van de grote hoeveelheid koude in het oosten. Een oplossing is dan een duikend laagje vanaf het westen. Dat zien we op deze weerkaart helaas niet. Een trekpaard boven Italië blijft ook afwezig.

ECMWF op 120 uur

In tegenstelling tot het Amerikaans weermodel komt het ECMWF maar twee keer per dag binnen. 1 keer in de ochtendperiode en 1 keer in de avondperiode (vanaf 19:30). Deze schetst trouwens een gelijkaardig verhaal zoals het GFS doet waardoor de betrouwbaarheid tot en met het weekend vrij hoog ligt. Eenmaal de koude zijn weg kan vinden boven Oost-Europa wordt het hogedrukgebied boven Rusland als het ware opgeblazen wat ook de kansen tot winterweer in West-Europa doet afnemen.

Een oplossing bij dit weermodel zou ook een duikend laagje zijn richting Italië om daar vervolgens ook een trekpaard in stelling te brengen. Een scenario dat we tot op vandaag niet zien verschijnen in de diverse weermodellen.

weermodel ECMWF en 3 januari 2016
Een interessante weerkaart van het ECMWF waarop we meerdere ‘dingen’ kunnen waarnemen. Enerzijds het Scandinavisch hogedrukgebied dat we nodig hebben voor een diep winterse setting in West-Europa. Anderzijds de forse retrograde ontwikkeling van de koude bel boven Oost-Europa. Storende factor op de weerkaart is de depressiekern ten zuidwesten van Ierland. Met 970 hPa lijkt dit systeem onmogelijk te kunnen duiken richting Ierland. Het veroorzaakt zelfs WAA aan de voorzijde waardoor het zondag of maandag wel eens 10°C kan worden. Later in de run wel een vrij positieve ontwikkeling maar dat is langetermijn.

UKMO + 144 uur (4 januari 2015)

Het Brits weermodel UKMO (vroeger bekend als Bracknell weerkaarten) wordt vaak gebruikt door weerbedrijven om een weersverwachting op te maken of om in te zetten als vergelijking met het bekende GFS en ECMWF-weermodel. Uit de laatste output van dit weermodel zien we eigenlijk wel een gunstige trend ontstaan die neigt naar GFS met een flink duikende depressie.

Als dit scenario wat meer steun zou krijgen door de andere weermodellen binnen de weerpluim zou er meer standvastigheid in de prognose sluipen. Helaas hebben de weergoden daar geen zin in en worden het de komende dagen bijzonder spannende runs. Indien nodig komen we later in de week met een nieuwe artikel waar nieuwe inzichten de winterse trend bevestigen of ontkrachten.

weermodel UKMO op 4 januari
Situatie geschetst door het Brits-weermodel oogt rooskleuriger met een depressie die lijkt te duiken richting de Alpen. Let op de secundaire depressiekern ten zuidwesten van dat laag. Met 995 hPa kan het zich gaan profileren als doorzetter richting het zuiden van Europa. Ondertussen wint de kou terrein boven Scandinavië, Rusland en het uiterste oosten van Europa.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

21 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen