2 november 2021 - 4 min. lezen
1050 reacties 1050

Na een zacht weekend is het weer begin november helemaal omgeslagen. Koelere lucht en de nabijheid van een lagedrukgebied zorgen voor koel herfstweer met soms een bui. De temperaturen blijven alvast tot het weekend licht onder het langjarig gemiddelde voor de tijd van het jaar. Op de lange termijn liggen alle opties nog open.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Grote trog zorgt voor koel weer

Een diepe trog in de straalstroom, opgevuld met lagedrukgebieden, strekt zich helemaal uit van Svalbard in het Hoge Noorden tot over het noorden van Spanje. Deze configuratie zorgt voor koel weer in West-Europa, vooral ten westen van de lagedrukas.

Een diepe trog bepaalt het weerbeeld in West-Europa.

Op het 850 hPa vlak schommelen de temperaturen rond het vriespunt en dat is op de meeste plaatsen zo’n 1-3 graden koeler dan normaal. Rondom de talrijke kleine lagedrukgebieden tollen verschillende regen- en buienzones rond die voor een (licht) wisselvallig weerbeeld zorgen. Dit weertype houdt nog de hele (werk)week aan, al zien we tegen het weekend al een grotere invloed van de hogedruk vanaf het westen.

West-Europa ligt onder de koele lucht met lagere temperaturen dan normaal. In Oost-Europa is het helemaal omgekeerd. De oorzaak is een diepe trog, een sterke meandering van de straalstroom.

Maxima onder het langjarig gemiddelde

De temperaturen liggen deze week iets onder het langjarig gemiddelde. Dat bedraagt een 11-12°C en we moeten het meestal stellen met maxima rond 10°C. Iets frisser dus dan normaal bij de start van november.

Elke dag kans op een bui

Komende dagen is er wel elke dag een kans op een bui. Door kustconvergentie is er langs de kust altijd een bui mogelijk. In het binnenland is de kans op neerslag van betekenis op woensdag groot in de Ardennen en donderdag in heel België. Vrijdag heeft het noorden van Nederland de grootste kans op regen.

Eerste echte winterinval in de Alpen

Koeler weer en een lagedrukgebied over West-Europa, dan krijgen de Alpen meestal een laag sneeuw voor de kiezen. Zo ook nu. Afgelopen maandag viel er 10-35 cm en komende dagen kan er nog sneeuw bijvallen. Een goede indicatie dat Koning Winter zich stilaan begint te moeien in de debatten!

Prachtige winterse condities in Oostenrijk!

Hogedrukimpulsen vanaf het westen

Een groot Atlantisch hogedrukgebied kantelt tegen het weekend van een N-Z oriëntatie naar een O-W oriëntatie. De luchtdruk boven de Benelux zal stijgen. We bevinden ons echter aan de noordkant van de hogedrukrug, waardoor de invloed van vochtige lucht en lagedrukgebieden aanwezig blijft. De aangevoerde lucht zal wel duidelijk warmer worden. De westelijke Middellandse Zeegebieden houden de weerkaarten vanaf het weekend best extra goed in de gaten. Een afsnoerend hoogtelaag zou wel eens voor overvloedige neerslag kunnen zorgen in bijvoorbeeld de Balearen.

Meer hogedruk vanaf het weekend.

Zwakke regenzones behouden herfstweer

Meer hogedruk, da’s droger weer? Niet perse. Zoals de weerkaarten nu liggen, is er ruimte voor enkele afzwakkende Atlantische regenzones die aan de noordkant van het hogedrukgebied naar het oosten schuiven. We mogen daardoor wel een aantal zwakke regenzones verwachten, bijvoorbeeld op zondag.

Zondag is de kans op (lichte) regen groot, vooral in het noorden van Nederland.

Lange termijn nog veel mogelijk

Op de lange termijn liggen alle opties nog open. De weermodellen hebben het niet gemakkelijk met de wisselwerking tussen de drukgebieden en de straalstroom die niet in staat lijkt te zijn zich volledig zonaal te positioneren. Door de sterk meanderende straalstroom is de kans op blokkades groter dan normaal. We zien wel een tendens dat de Rossby Waves zich vrij noordelijk naar het oosten verplaatsen, waardoor de grootste depressie-activiteit voor het noorden van Europa bestemd is.

We hebben lang aan onze weerpluimen gewerkt om ze zo overzichtelijk mogelijk te maken. De versies representatief voor De Bilt en Ukkel tonen ook steeds het langjarig lopend gemiddelde voor de maxima en minima. Dit zal nog worden toegevoegd aan de andere pluimen.

Je vindt ze hier: https://www.noodweer.be/actuele-weerpluimen/

Normaal novemberweer met soms een bui of wat regen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken