6 april 2021 - 4 min. lezen
394 reacties 394

Het was en is alle hens aan dek in weerland boven de Benelux. Een maritiem polaire luchtstroming zorgt van over de Noordzee voor een komen en gaan van aprilse grillen. Met ijskoude bovenluchten waren en zijn dat vooral sneeuwbuien. Komende dagen blijft het koeler dan normaal met vooral op woensdag nog sneeuw. De lente heeft het moeilijk om zijn greep op Europa (terug) te vergroten. Het blijft voorlopig koel aprilweer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Meer sneeuw gezien dan in de winter

Het is officieel lente. En toch hebben veel mensen in de Benelux recent meer sneeuw gezien dan in de hele winter samen. Bij momenten vielen de kiekenpluimen met bakken uit de lucht. De oorzaak is de ijskoude lucht die vanaf het hoge noorden over de Noordzee wordt aangevoerd. In een zeer onstabiele atmosfeer ontstaan dan tal van buien boven de Noordzee: Aprilse grillen! De temperaturen liggen daarbij duidelijk onder normaal met koel aprilweer.

Deze glijden over het land (de Benelux) waar het koud genoeg is en waar de temperatuur tijdens een bui voldoende sterk daalt om winterse neerslag te genereren. De zeer lage natte bol temperaturen helpen ook een handje want dan smelt sneeuw veel minder snel op zijn weg naar de oppervlakte. De meeste sneeuw viel in Limburg en op de Hoge Venen met daar lokaal meer dan 10 cm.

10 cm sneeuw op Mont-Rigi.

Scheidingslijn met zachter weer komt dichter

Komende dagen blijft het nog koel weer met temperaturen beneden het langjarig gemiddelde voor de eerste decade van april. De vorming van een hogedrukgebied boven Europa zorgt wel voor een stabilisatie met droger weer vanaf woensdagnamiddag. De temperaturen vertonen ook een stijgende tendens met op zondag 11-12°C. Dat zal al een pak zachter aanvoelen. Ook omdat de wind fors afzwakt.

Vrijdag klimmen de temperaturen (tijdelijk) hoger dan 10°C.

Grensluftmasse over de Benelux

Tegen het weekend gebeurt er dan iets zeer interessant. Het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan zakt meer naar het zuiden, waardoor een secundair laag kan ontstaan boven Frankrijk. De precieze positie van dit secundair laag zal zeer belangrijk worden. Aan de westkant wordt er immers koude lucht aangevoerd vanaf het noorden terwijl de oostkant volstroomt met zachte lucht. Op de scheidingslijn kan veel (zeer veel!) neerslag vallen. We houden deze situatie dan ook scherp in de gaten want dergelijke grensluftmasse kunnen gevaarlijk uit de hoek komen.

De scheidingslijn tussen koud en warm zorgt komend weekend mogelijk voor veel regen in de Benelux.
Op de temperatuurkaart van Europa is de grens tussen koeler en zachter weer zaterdag duidelijk te zien.

Veel neerslag mogelijk tijdens het weekend

De weermodellen hebben vaak veel moeite met de precieze voorspellingen van dergelijke weersfenomenen, maar ze pikken de grote hoeveelheden neerslag toch al goed op. Waar de meeste neerslag zal vallen is uiteraard nog even af te wachten. Een andere onzekerheid is de neerslagvorm, want aan de westkant van het laag kan mogelijk genoeg koude lucht worden aangezogen om winterse neerslag te veroorzaken. In ieder geval alweer een bijzonder interessante setting!

GFS komt met veel neerslag op zaterdag 10 april.

Lente nog niet voor meteen?

Lenteliefhebbers zullen het misschien niet graag lezen maar momenteel zien we nog niet meteen lenteweer op de weerkaarten staan. Een persistent hogedrukgebied nabij Groenland lijkt zich te blijven manifesteren. Aan de oostkant daarvan zorgt een koude uitstroming in een trog dan voor een lagedrukinjectie naar Noord-Europa. En, met dit soort configuraties wordt het zelden langdurig en stabiel lenteweer. Deel 2 van de lente zit dus nog eventjes in de wachtkamer. Voorlopig blijft het koel aprilweer,

Persistent hogedrukgebied nabij Groenland.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken