6

Wie zijn buik al vol heeft van de aprilse grillen moet voorlopig nog even geduld uitoefenen. Dankzij van oorsprong arctische lucht worden er ook komende uren nog hevige buien naar Nederland en België gestuwd. De kans dat ze sneeuw veroorzaken neemt overigens toe omdat de temperatuur logischerwijs zal dalen. Een nieuwe actieve sneeuwzone nadert later vannacht en richting woensdagochtend de Benelux. Volgens de meest recente weerkaarten is dat vooral iets voor Nederland en het noordoosten van Vlaanderen!

Actieve sneeuwzone op weg naar de Benelux

“April doet wat hij wil”. Dat spreekwoord is overduidelijk geldig. Na enkele warme dagen eind maart met lokaal 25°C is er geen sprake meer van een lenteachtig scenario. Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag zijn weermodellen unaniem en berekenen ze een nieuwe sneeuwzone die vanuit het noordwesten naar het zuidoosten zal opschuiven. Op dit moment is er nog wat onzekerheid over de precieze route die de sneeuwzone zal volgen, maar duidelijk is dat het hier gaat om pittige sneeuwbuien die vergezeld kunnen gaan van onweer. Het is dan ook niet uitgesloten dat het zeldzaam natuurfenomeen “thundersnow” wordt waargenomen.

We zien een stevige kans op sneeuw over het oosten van de Benelux. Het zuidoosten van Nederland en het noordoosten van België liggen in poleposition voor een nieuwe lading sneeuw en mogelijk zelfs een sneeuwlaagje

Momenteel gaan we er van uit dat de sneeuwzone vergezeld gaat van een flinke toename in wind aan de westelijke flank waardoor de neerslag daar snel zal transformeren in regen. Op de Noordzee kan er tijdelijk 8, mogelijk 9 Beaufort staan waardoor de drempelwaarde van storm dichterbij komt. Er moet over de westelijke en noordwestelijke gebieden van Nederland rekening gehouden worden met windstoten tot 90 km/u. De combinatie met winterse neerslag kan dan ook gevaarlijk zijn.

Timing van de sneeuwzone?

Moeten we wakker blijven voor de sneeuw? De echte liefhebbers zetten inderdaad hun wekker voor de sneeuwzone. Voor deze trein aan actieve sneeuwbuien moet u wel uw slaap onderbreken op het minst gunstig moment, want weermodellen berekenen de eerste sneeuw na middernacht over het noordwesten van Nederland. In sneltempo duikt de sneeuwzone richting België. Het is de verwachting dat de meeste sneeuw het Belgisch grondgebied net zal schampen en vooral voor Nederland voorbestemd is. Echter, een kleine verschuiving van 100 km kan grote gevolgen hebben voor de uiteindelijke uitkomst. Straks de allerlaatste update via de livestream op het Youtubekanaal.

Sneeuwzone komt binnen rond 03:00 over het NW van Nederland
De occlusie verbrokkelt richting het zuidoosten maar veroorzaakt nog steeds stevige sneeuwbuien.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken