3 april 2021 - 4 min. lezen
2 reacties 2

Liefhebber van het weer of gewoon gefascineerd door het divers karakter van wat de natuur te bieden heeft? Voor deze mensen hebben we boeiend weernieuws in de aanbieding. Na zondag nadert polaire lucht de Benelux wat ervoor zal zorgen dat we een totaal ander weerbericht moeten opstellen dan enkele dagen geleden. Herinner u de zomerse 25 graden die op meerdere plaatsen werd bereikt (periode van 30 tot 31 maart). April heeft daar duidelijk geen zin in en kiest in de eerste week voluit voor aprilse grillen met mogelijk zware buien. Deze buien kunnen volgens de meest recente weerkaarten gepaard gaan met onweer en sneeuw.

Uitbraak van zeer koude lucht op komst

Een hogedrukgebied schuift komende 24 uur op richting de Atlantische Oceaan waardoor de droge en rustige condities zullen verdwijnen. De luchtsoort op 850 hPa (1499 m) is op zondag nog redelijk warm. Op maandag verandert de windrichting en krijgen we lucht uit het noorden. Deze lucht is van oorsprong arctisch en wordt later polair. Concreet betekent dit dat alle ingrediënten voor een bijzonder dynamisch weerbeeld op tafel liggen. Wie houdt van spectaculaire wolkenformaties zoals mammatus kan zijn/haar hartje ophalen op maandag.

  • Wil je weten welke je wolken eigenlijk ziet? Dit boek legt alle types bloot!
Vanaf de Noordpool komt bijzonder koude lucht richting het zuiden. Het Verenigd Koninkrijk en de Benelux liggen in het vizier met geleidijk winterse neerslag op maandag. (@ScottDuncanWX)

Op onderstaande animatie zien we heel goed hoe Europa wordt ingenomen door koudere lucht op enige hoogte. De warme opties verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ook in Frankrijk en Spanje moeten ze rekening houden met veel koudere lucht en wellicht ook sneeuwval in de hoger gelegen gebieden.

Felle buien op maandag met onweer en sneeuw

Dankzij deze polaire lucht en de stijging van de temperatuur overdag ontstaat er een sterk verticaal temperatuurcontrast. Dat wil zeggen dat de temperatuur op 5500 m hoogte (500 hPa) snipverkouden is en in interactie gaat met de temperatuur aan de grond (2m). Op een gegeven moment bedraagt het verschil 40°C waardoor buien zeer fel zullen worden. Ook de passage van het koudefront op maandag zou niet zonder slag of stoot verlopen en wellicht ook windstoten veroorzaken.

Na de passage van het koufront wordt de bovenlucht ronduit koud met felle buien die in de namiddag en avond op meer en meer plaatsen winters van karakter zullen worden. In België lijkt dat proces iets langer te duren vooraleer de sneeuwkans toeneemt.

Kijken we naar onze eigen weerkaarten, dan zien we dat ze unaniem aansturen op een bijzonder fris scenario voor april. Helemaal uitzonderlijk is het uiteraard niet, maar het is uiteraard wel opmerkelijk na een episode van warmte eind maart 2021. Zo halen we op maandag maxima rond 8°C om op dinsdag verder te dalen onder 5°C. In de nachtperiode kan het dan op veel plaatsen licht vriezen met kans op gladheid in het verkeer.

Op maandag valt de eerste neerslag meestal als regen, na het middaguur wordt het kouder met felle buien vanaf het noordwesten.
Op dinsdag wordt het nog kouder met zelfs vrieskou in de Ardennen. Daar kan later op dinsdag een gesloten sneeuwdek ontstaan van enkele centimeters. Elders in de Benelux is het te warm voor een gesloten sneeuwdek.

Onweerskansen op maandag en dinsdag

Omdat de luchtsoort bijzonder koud is, kan er heel gemakkelijk onstabiliteit worden gevormd. Zeker in combinatie met het ‘warme’ zeewater van de Noordzee moeten de kustregio’s in Nederland en het noordoosten van de Belgische kust rekening houden met donder en bliksem. In de uiterst westelijke provincies van België zal er minder neerslag vallen dankzij de schaduw van Engeland.

  • Volg onze vernieuwde onweerradar voor België en Nederland
Op maandag groeit de onweerskans voor Nederland.
Op dinsdag 6 april moet de volledige Benelux rekening houden met felle aprilse grillen die korrelhagel, onweer en sneeuw voortbrengen.

Waar valt er straks sneeuw?

Wie gedacht had dat er geen hoop meer was op een dun sneeuwtapijtje, heeft geen rekening gehouden met de maand april. Zo moeten we vooral op dinsdag winterse neerslag van betekenis verwachten. In de ochtend en de avondperiode kunnen dat bij felle buien gewoon sneeuwbuien worden. Het is dan extra opletten geblazen in het verkeer omdat zo’n bui het zicht bijzonder kan beperken. In de Ardennen is het de verwachting dat er opnieuw een sneeuwlaag van enkele centimeters wordt gevormd. Volg de sneeuwhoogte via onze sneeuwkaart!

Kansverwachting op sneeuw tijdens aprilse grillen voor maandag 5 april 2021
Flinke kansen op (smeltende) sneeuw voor dinsdag 6 april 2021.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

2 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen