24 januari 2016 - 3 min. lezen 0 reacties

De stijging van de temperatuur in de atmosfeer heeft ontegensprekelijk ook zijn invloed op de temperatuur van de oceanen. Sinds 1971 worden systematisch metingen gedaan op verschillende dieptes in de oceanen. In dit artikel bespreken we de waarnemingen. Wie zich graag wil verdiepen in de oceaanstromen kan ook terecht in het artikel: wat als de golfstroom stilvalt?

Rol van oceaan?

De oceanen spelen een belangrijke rol in ons weer en dus in het klimaat. Er is een samenspel van temperatuur van het water en het zoutgehalte van het water: waar het warm is treedt er veel verdamping van water op met als gevolg dat het zoutgehalte van het water toeneemt. Door deze toename wordt het water zwaarder en zakt het naar beneden. Omgekeerd: waar het veel regent neemt het zoutgehalte af en stijgt het water. Dit brengt een volledig systeem van oceaanstromen op gang, wat een invloed heeft op het weer.

oceaanstromen
Een normale circulatie/uitwisseling van warme en koudere oceaanstromen. Een klimaatverandering impliceert mogelijk een verandering van dit patroon met voor Europa bijvoorbeeld een grote impact (kouder weertype).

De oceanen spelen ook een belangrijke rol in het opnemen van alle energie die van de zon komt. De opwarming heeft dus als gevolg dat ook de temperatuur van het water toeneemt.

Waarnemingen

Het IPCC stelt in zijn rapport de volgende waarneming vast:

  • Tussen 1971 en 2010 is de temperatuur van de bovenste 75m van de oceanen 0,11°C gestegen.
  • Het is waarschijnlijk dat de oceanen opgewarmd zijn in de zone tussen 700m en 2000m onder de waterspiegel tussen 1957 en 2009.
  • Tussen 2000 m en 3000 m zijn er geen belangrijke temperatuurwijzigingen waargenomen.
  • Beneden 3000 m is het opnieuw waarschijnlijk dat het water opgewarmd is, vooral in de zuidelijke oceanen.
  • Zones met een hoog zoutgehalte zijn nog zouter geworden en zones met veel regen zijn minder zout geworden sinds 1950.

Conclusie

Het is duidelijk dat er een verandering aan de gang is in de oceanen waarbij de temperatuur en zoutgehaltes wijzigen op verschillende dieptes. Wat de gevolgen hiervan (kunnen) zijn zullen we later bekijken. In een volgend artikel kijken we naar de wijzigingen in de cryosfeer. Wie graag discussieert kan zijn/haar mening kwijt in onderstaande reacties. Even inloggen via Facebook of Twitter en u bent meteen verbonden.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen