29 december 2020 - 4 min. lezen
795 reacties 795

Lagedruk boven West-Europa en hogedruk boven de Atlantische Oceaan zorgt momenteel voor koel weer in de Benelux. In de Ardennen is het winter met sneeuw en vrieskou. Komende dagen kwakkelt december koel verder. Maar, tegen het einde van het jaar wordt het mogelijk nog een paar graden kouder. Ook de sneeuwkans kan dan toenemen.

  • Samen met al onze fans, volgers en weerliefhebbers zijn we op weg naar bijna 10.000 euro in de crowdfunding! 🏆

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Storm Bella

De laatste 10 dagen van 2020 verliepen/verlopen op zijn minst gezegd dynamisch. Dat komt hoofdzakelijk door een krachtig lagedrukgebied, door de MetOffice omgedoopt tot storm Bella, dat post heeft gevat nabij de Benelux. We kregen daardoor stormwinden, zeer veel regen en sneeuw. Dat laatste althans in de Ardennen.

Pak sneeuw in de Ardennen

Afgelopen dagen viel er namelijk met regelmaat sneeuw in de Ardennen. Meestal was dat boven 400-500 m waardoor het boven deze hoogte puur winter is. Winter wonderland dus boven 400-500 m. Het signaal voor veel mensen om Koning Winter een bezoek te brengen op de Ardense toppen!

Kans op sneeuw neemt toe

Storm Bella is ondertussen geëvolueerd naar een normale depressie (opgevuld) en dus afgezwakt. Komende dagen blijft deze depressie met bijhorende cyclonale beweging wel nabij de Benelux waardoor de invloed op ons weer aanwezig blijft.

Op hoogte wordt de aangevoerde lucht komende dagen wel een tikkeltje kouder (tot gemiddeld -6°C op 850 hPa). Daarom werd er tijdens de laatste updates van de weermodellen steevast wel ergens voor een bepaalde datum sneeuw berekend in de Benelux. Niet alleen in de Ardennen maar ook voor lagere hoogtes. Vooral op 31 december lijkt de kans op sneeuw reëel. Dan trekt een occlusie België binnen vanaf het westen.

De temperaturen zijn licht positief dus de neerslag begint en valt grotendeels als regen. Echter, bij voldoende intensiteit is isothermie mogelijk. De luchtkolom koelt dan helemaal af tot 0°C en de neerslag kan dan transformeren in sneeuw. Voorlopig berekenen de weermodellen de meeste kans op sneeuw in het westen omdat daar de neerslag het meest intens is.

Kans op sneeuw op 31 december. (Meteociel)

Lange termijn oogt winters

Vanaf 2021 (daar zijn we bijna) schuift (tegen dan) ex-storm Bella door naar het zuidoosten. Dat betekent dat de wind in de Benelux een meer noordelijke en zelfs noordoostelijke component krijgt.

Mogelijk kouder na nieuwjaar. (Wetterzentrale)

Weermannen en winterliefhebbers weten dan genoeg. De poort staat dan open voor koelere/koudere lucht. Een verdere afkoeling lijkt dus in de maak.

Tegen begin januari koelt het nog wat meer af.

Op de LT tot ULT lijken de weermodellen aan te sturen op een aanhoudende hogedrukblokkade ter hoogte van Noord-Europa – Groenland. Geen wonder dus dat de modellen een lagere temperatuur berekenen dan normaal. “De nieuwe normalen…”

EC46 berekent tot en met 17 januari kouder dan normaal weer (gemiddeld). (Effis)

Indicatie voor de luchtdruksituatie zijn de AO- en NAO-index. Zowel de AO- als NAO-index nemen komende dagen een ferme duik. Dat betekent simpel gezegd: meer hogedruk in het Arctisch gebied. Gunstige signalen voor mooie winterse settings.

De NAO- en AO-index nemen een stevige duik komende dagen. @NOAA
De AO-index tot 8 januari.

Polar Vortex volledig verstoord

De stratosfeer is komende dagen/weken het decor van actie. Onder 0 betekent een SSW en omkering van de SPV. Op onderstaande grafiek ondersteunt slechts 1 lid geen echte SSW rond 6 januari. De kans is dus (zeer) groot dat er een SSW gaat komen.

Polar Vortex. @ECMWF

Meer info over de stratosfeer publiceren we morgen met een integrale blog van professor Judah Cohen, geschreven voor NoodweerBenelux. Stay tuned want het belooft spectaculair te zijn.

We eindigen met de “kans op winterweer”. Bij NoodweerBenelux schakelen we momenteel op matige kans. Echt winterweer komt steeds dichterbij.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken