4 februari 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Viva España! Veel mensen denken bij Spanje aan warme en droge zomers. Een perfecte vakantiebestemming dus, zeker aan de gematigde kusten. In de winter kan het echter behoorlijk koud worden op de Meseta. Dat komt door het typische landklimaat waarbij het soms extreem kan afkoelen. Aan de andere kant moet de wind maar kortstondig naar het zuiden draaien en het wordt 25°C, ook in de winter. Januari 2021 was een recordmaand in Spanje. De koudste èn warmste temperatuur werd verbroken.. e viva España … ik zet in dit artikel de highlights voor jullie op een rijtje.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Kouderecord verbroken

Begin januari was de winter duidelijk aan zet op het Iberisch schiereiland. Een diepe hoogtetrog zorgde voor de aanvoer van polaire lucht vanaf het noorden. Met rustige omstandigheden en een sneeuwdek in de bergen kon het daarbij optimaal uitstralen waardoor de temperaturen meermaals record diep konden zakken. -30°C? Geen probleem!

Polaire lucht stroomde binnen vanaf het noorden.

Op 6 januari werd zo het absolute temperatuurrecord verbroken, in de Pyreneeën met -34°C! Een dag later werd dit record echter al opnieuw gebroken, in het noorden van Spanje. In Vega de Liordes (provincie Léon) in de Picos de Europa daalde het kwik tot -35.6°C.

Kanttekening is wel dat dit weerstation pas in 2018 werd geïnstalleerd. Het is dus absoluut mogelijk dat de temperaturen daar vaker tot deze waarden dalen. Het weerstation van Vega de Liordes ligt immers in een kleine depressie op 1900 m hoogte waar de koude lucht als in een badkuip samenstroomt. Als er dan sneeuw is en het is helder/windstil, dan is aan de uitstraling geen houden aan!

Veel sneeuw in Madrid

Storm Filomena zorgde dan weer voor ongezien veel sneeuw in het centum van Spanje. In de regio rond Madrid viel maar liefst 50 cm van het witte goud. Sneeuw krijgen ze wel jaarlijks in de Spaanse hoofdstad, maar dergelijke hoeveelheden zijn wel zeer uitzonderlijk.

Volgens de meteorologische dienst “El Tiempo” was het zelfs al 50 jaar geleden dat er nog zoveel sneeuw viel. Op onderstaande kaart is te zien dat storm Filomena over het zuiden van Spanje lag. Aan de noordkant werd daardoor polaire lucht aangezogen, terwijl de Middellandse Zee voor vocht zorgde. Deze combinatie zorgde voor de sneeuwval.

Veel sneeuw op 9 januari dankzij storm Filomena.

Warmterecord

Geen kouderecord zonder een warmterecord. Na het koude weer sloegen de weerkaarten tijdens de laatste decade van januari volledig om. Een hogedrukgebied vestigde zich boven de Middellandse Zee en vanaf het zuidwesten werd er zeer zachte en droge lucht aangevoerd. De vorstgrens steeg zo meteen tot 2500-3000 waardoor de sneeuw ook meteen wegsmolt.

De zachte lucht zorgde voor record hoge temperaturen. Nooit eerder werd het zo warm in Spanje als op 29 januari. In het Valenciaanse stadje Sagunto steeg het kwik op 28 januari al record hoog tot 29.6°C maar op 29 januari werd in Alicante het record meteen verbroken met maar liefst 29.8°C. Nooit eerder werd het zo warm in Spanje in januari.

Het vorige record dateerde (voor 28 januari 2021) van 1982 en bedroeg 29.2°C. De temperaturen konden in het zuidwesten van Spanje (regio Valencia – Murcia – Alicante) extra hoog oplopen door een zogenaamde föhn-wind aan de noordoostkant van de bergen.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken