23 augustus 2022 - 2 min. lezen
1 reacties 1

Planeten wekken bij veel wetenschappers grote verwondering. Eerder dit jaar werd de James Webb Space Telescoop de ruimte ingestuurd om prachtige beelden te maken. Beelden waar telescoop Hubble niet toe instaat was. Vandaag komt NASA op de proppen met nieuwe beelden van planeet Jupiter. We mogen gerust zeggen dat ze uniek zijn, want de kwaliteit is tot op vandaag bijzonder scherp te noemen.

Ringen, satellieten en melkwegstelsels

De afstand van de Aarde tot Jupiter is geen vast gegeven. Zo kan Jupiter op 588 miljoen kilometer komen te staan wanneer hij zich het dichtst bij de Aarde bevindt. Als hij voor de langste afstand gaat moeten we toch rekening houden met 960 miljoen km. Dat we als mensheid in staat zijn om via de James Webb Telescoop zo’n gedetailleerde beelden te nemen van een object zo ver van ons verwijderd, is hoogst interessant te noemen. Dat belooft voor de toekomst.

Op onderstaande beelden is processing toegepast zodat we met ons menselijk oog ook daadwerkelijk de verschillende elementen kunnen zien. Zo zien we duidelijk de aurora’s op de noord- en zuidpool. Daarnaast zien we ook diverse nevels die wervelen rond de zuidelijke en noordelijke polen.

Composiet beelden van Jupiter: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; image processing by Ricardo Hueso (UPV/EHU) and Judy Schmidt.

Pittig detail. De witte vlek die we waarnemen op Jupiter is een bijzonder krachtige storm. De windsnelheden kunnen bij deze storm oplopen tot 600 km/u. Vanwege de afmetingen van de storm en het gebrek aan wrijving bestaat deze Joviaanse storm reeds 300 jaar. Aangezien de storm wel afneemt in diameter is het de verwachting dat hij uiteindelijk ook zal verdwijnen

Complexe fotobewerking

Om dergelijke foto te kunnen produceren moest Judy Schmidt uit Californië rekening houden met de snelheid van Jupiter. Wanneer de data van de foto namelijk binnenkomt, moet het oorspronkelijk beelden terug gevonden worden om er vervolgens een bruikbare foto van te maken. Gelukkig helpt onze digitale vooruitgang dit proces te ‘streamlinen’.

Meer foto’s via de website van NASA

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken