17 juli 2022 - 3 min. lezen
2 reacties 2

De ruimtetelescoop James Webb werd op 25 december van vorig jaar gelanceerd. Het betreft een optische, infraroodtelescoop die samenwerkt met Hubble. Meer info over de instrumenten aan boord van deze telescoop vind je via deze link. Op 12 juli om 14:30 GMT werden de allereerste kleurbeelden van de telescoop vrijgegeven door de NASA.

Hieronder bekijken we alvast enkele kiekjes die dieper naar het verleden kijken dan welke andere telescoop ook. Sommigen spreken zelfs van het begin van een nieuw tijdperk in de astronomie. De foto’s onthullen niet alleen hoe de oudste en verste sterrenstelsels er meer dan 13 miljard jaar geleden uitzagen, maar ze nemen ook de chemische elementen van de sterren waar.

Carinanevel

De Carinanevel, ook wel Grote Nevel of NGC 3372 genoemd, is meer dan 6.500 lichtjaar van ons zonnestelsel verwijderd en is een van de grootste stervormingsgebieden in ons melkwegstelsel. De nevel is te vinden in het sterrenbeeld Kiel. Hieronder de meest gedetailleerde kleurenfoto die al ooit genomen werd:

De Carina nevel door de ogen van de James Webb-Ruimtetelescoop. Credits: NASA/ESA/CSA

Kwaliteitsverschil tussen Hubble en James-Webb

De infrastructuur aan boord van de telescoop laat toe om foto’s te nemen in de hoogste resolutie die ooit genomen zijn. Hieronder een vergelijking tussen Hubble en de James Webb-Ruimtetelescoop.

Hetzelfde beeld aan de hemel, genomen door de James Webb-telescoop (links) en Hubble (rechts). We zien duidelijk dat het beeld van James Webb veel duidelijker is. Credits: NASA/ESA/CSA

Het zwakke licht op de foto van Hubble werd in enkele weken verzameld. Het licht op de linkse foto werd door James Webb in amper 12,5 uur verzameld. Onderzoekers verwachten dat de telescoop 10-20 jaar in dienst zal blijven. Hubble levert daarentegen al meer dan 30 jaar ruimtebeelden.

Chemische elementen

De infrastructuur van James Webb laat toe om elementen als zuurstof, waterstof en neon zelfs in de meest afgelegen melkwegstelsels waar te nemen. De beelden van de telescoop onthullen zelfs de samenstelling van de atmosferen van exoplaneten, planeten die om andere sterren draaien. De telescoop verschaft ook compleet nieuwe inzichten in de elementaire processen die leiden tot de geboorte en dood van sterren en hele melkwegstelsels. Iets wat nog nooit kon worden vastgelegd.

SMACS 0723

SMACS 0723 is een cluster van sterrenstelsels met een doorsnede van 5,12 miljard lichtjaar. Het is zichtbaar in het zuidelijke sterrenbeeld Volans.

SMACS 0723 gefotografeerd door James Webb. Credits: NASA, ESA, CSA, en STScI

Bovenstaande foto is één van de eerste beelden van James Webb. Sommige sterrenstelsels die op dit deepfieldbeeld te zien zijn, zijn meer dan 13 miljard lichtjaar van ons vandaan. We kijken dus meer dan 13 miljard jaar terug in het verleden van ons heelal.

Deze beelden zijn veelbelovend. We kijken dan ook reikhalzend uit naar de volgende lichting kleurenfoto’s, afkomstig van de telescoop van de toekomst!

Michiel

Door Michiel

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Geïnteresseerd in de meteorologie, cijfers, data en economie. Met deze insteek ondersteun ik het team in social media, sales en finance.


Verder lezen

Alles bekijken