134

De huidige set aan weerkaarten doet menig weerliefhebber meerdere malen per dag naar de weermodellen kijken. Op korte termijn wordt ons weer bepaald door een hogedrukgebied en rustige condities. In de week van 15 november neemt de Atlantische Oceaan opnieuw het roer in handen met toenemende kansen op regen en wind. Wat daarna gebeurt, is hoogst onzeker en afhankelijk van een hogedrukgebied boven Scandinavië en een duikende straalstroom.

Onzekerheid in de weermodellen

Wanneer we kijken naar de diverse weermodellen, zien we grote verschillen op de middellange termijn. Sommige opties komen op de proppen met een koude luchtbel die uit het oosten van Europa afzakt naar het westen. Daarvoor moet de vorm en de hoogte van het Scandinavisch hogedrukgebied perfect zijn. Andere weermodellen zoals GFS geven meer dominantie van de straalstroom waardoor de blokkade afzwakt richting het zuidoosten en de koude luchtstroom afbreekt.

Op 20 november komt GFS (6Z) met een dominante straalstroom (blauwe lijn). Hierdoor moet het hogedrukgebied boven het NW van Rusland afbuigen naar het oosten en krijgt de maritieme luchtsoort alle kansen om regen en wind te veroorzaken.
EC komt op 12 november met een gelijkaardige setting voor 20 november, met het grote verschil dat de depressie nabij Italië iets beter is ontwikkeld en het Scandinavisch hogedrukgebied zich ook hoger bevindt dan in vergelijking met GFS.

Dalende cluster in de weerpluim?

Als meteoroloog is het raadzaam om bij onzekerheid in de weermodellen ook naar de weerpluimen te kijken van de Amerikaanse weercomputer GFS en het Europees weermodel EC. In beide weerpluimen zien we ook de onzekerheid naar voor komen in de middellange termijn. Het gemiddelde neemt geleidelijk opnieuw een kleine duik naar het normaal gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

De GFS weerpluim toont vanaf 17 november een daling van het gemiddelde naar meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Merk daarbij een aantal ‘wilde’ leden op die het overdag amper boven het vriespunt uit laten komen. Opties die dus beschikbaar zijn, maar of het echt zo koud zal worden is sterk onzeker.
In de EC weerpluim zien we een gelijkaardig verhaal met in de week van 14 november eerst vrij hoge temperaturen voor de tijd van het jaar en daarna een geleidelijke daling. Opnieuw zien we een aantal leden richting het vriespunt duiken. Het is de hamvraag of dit uitschieters zijn.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken