30 april 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Op 1 juni zullen de ogen van een groot deel van de VS weer gericht worden op het ‘National Hurricane Center’. Op die dag begint officieel het orkaanseizoen op de noordelijke Atlantische Oceaan. Vorig jaar was het actiefste seizoen sinds het begin van de metingen in 1851. Maar liefst 12 tropische stormen troffen de VS. Ook werd Midden-Amerika getroffen door zware orkanen Eta en Iota. Op basis van een aantal indicatoren zijn verschillende instanties tot de conclusie gekomen dat we een actief orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan in 2021 mogen verwachten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Nieuwe klimatologische gemiddelden voor orkanen

Zoals we ook in de Benelux elke tien jaar onze klimatologische gemiddelden bijwerken, doet het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) dit ook voor de klimatologie rond orkanen. Aangezien we nu in 2021 zijn aanbeland, wordt een orkaanseizoen voortaan vergeleken met de normalen over 1991-2020. Ten opzichte van de periode 1981 t/m 2010 is de frequentie van tropische stormen en orkanen gemiddeld licht toegenomen. Er komen nu gemiddeld 14 tropische stormen voor per jaar, eerst waren dat er 12. Gemiddeld komen er jaarlijks 7 orkanen voor, dat waren er eerder nog 6. Het aantal majeure orkanen vertoont geen noemenswaardige verandering. Om een overzicht van de activiteit van een orkaanseizoen in één getal samen te vatten, gebruikt men de Accumulated Cyclone Energy (ACE). De gemiddelde ACE is voor het Atlantisch orkaanseizoen in de nieuwe normaal zo’n 16% hoger dan eerst!

Indicatoren tonen actief orkaanseizoen in 2021

Nu het orkaanseizoen steeds dichterbij komt, worden er hier en daar al verwachtingen opgesteld over de intensiteit die te verwachten valt. Verschillende factoren zijn van invloed op de ontwikkeling van een tropische storm. Eén daarvan is de zeewatertemperatuur in het gebied waar de storm zich ontwikkelt. Op dit moment zijn de zeewatertemperaturen in de subtropische Atlantische Oceaan hoger dan normaal. Dit kan in verband gebracht worden met een grote kans op een bovengemiddelde ACE voor het komende orkaanseizoen.

Daarnaast is ook El Niño/La Niña van invloed op de intensiteit van het orkaanseizoen. Over het algemeen geldt dat tijdens El Niño minder tropische stormen tot ontwikkeling komen vanwege een toename in de windschering boven de oceaan. Voor La Niña geldt juist het omgekeerde. De La Niña van 2020 is ook een van de redenen voor het extreme orkaanseizoen dat jaar.

Kijken we naar de verwachtingen voor komende maanden, dan zien we dat de kans op een El Niño vrij klein is. De kans op La Niña is ongeveer even groot als de kans op neutrale omstandigheden. Dat is dus een indicatie op niet al te hoge windschering, waardoor stormen zich makkelijk kunnen ontwikkelen.

De meest recente verwachting voor wat betreft de kansen op La Niña in de komende maanden. De kans op El Niño blijft klein, de kans op La Niña neemt geleidelijk weer toe. (NOAA)

Eerste schattingen over activiteit orkaanseizoen 2021

Zoals altijd komen in april de eerste instanties met hun verwachtingen over het naderende orkaanseizoen. Voor nu gaan de meeste instanties uit van een vrij actief orkaanseizoen. De verwachtingen voor het aantal tropische stormen lopen uiteen tussen 16 en 18 (normaal: 14). Daarvan zouden er tussen de 7 en 9 orkaankracht moeten bereiken (normaal: 7). In 2021 is er daarnaast kans op 3 of 4 majeure orkanen in het Atlantisch bassin (normaal: 3). De Accumulated Cyclone Energy komt waarschijnlijk boven normaal uit. De schattingen variëren tussen 130 en 150. De tijd zal leren of we dit jaar ook echt te maken krijgen met een actief Atlantisch orkaanseizoen 2021.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken