1

De zomer mag in West-Europa dan redelijk ondermaats zijn, in IJsland is het momenteel puffen en zweten. Deze eilandstaat net buiten het Europees vasteland heeft te maken met een krachtig hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanuit het zuiden tot helemaal in het noorden. Met een warme zuidelijke stroming worden temperaturen opgemeten in de buurt van een tropische 30°C. Waardes die ze daar zeker niet gewoon zijn, ook niet in de zomerperiode.

Oorzaak van de hoge temperaturen in IJsland?

Om zeer hoge temperaturen te veroorzaken is er een subtiel maar belangrijk evenwicht nodig tussen de positie van lagedrukgebieden en hogedrukgebieden. De wind waait bij een lagedrukgebied altijd tegenwijzerzin en schept op die manier warme lucht op uit het zuiden. Een hogedrukgebied geeft wind in wijzerzin en kan in combinatie met een lagedrukgebied de warme lucht tot ver in het noorden stuwen. Deze situatie is aan de orde voor het noordelijk halfrond. In het zuidelijk halfrond zijn de richtingen van luchtcirculatie net omgekeerd.

Hoogtekaart Amerikaans weermodel GFS voor 25 augustus 2021

Op bovenstaande hoogtekaart van GFS hebben we de positie van hogedruk- en lagedrukgebieden aangegeven. We herkennen ook IJsland in de cirkel. Zowel het lagedrukgebied als het hogedrukgebied zorgen voor aanvoer van vrij warme lucht uit enerzijds het oosten en anderzijds het zuidwesten. Beide luchtmassa’s kunnen de zeer hoge temperaturen in IJsland veroorzaken.

Hoogtekaart met de temperatuur op 850 hPa (1499 m)

Op bovenstaande weerkaart zien we dat IJsland tijdelijk erg warme lucht over de vloer krijgt voor hun contreien. De warmte wordt zelfs tot in delen van Groenland aangevoerd. Verder valt nog steeds het hittebastion op in het zuidwesten van Europa met kwikstanden tot ruim 35°C in de gebieden rond de Middellandse Zee.

Temperatuurrecords in IJsland

In het oosten van IJsland werd op 24 augustus een nieuw temperatuurrecord gebroken. In Hallormsstaður werd het in de namiddag 29,4°C. Daarmee is het oude record met 0,2°C verbroken. Het oude temperatuurrecord dateert van augustus 2004. Het is de verwachting dat er ook vandaag, 25 augustus 2021, enkele temperatuurrecords zullen sneuvelen. Onder de juiste omstandigheden met de hoeveelheid wind kan het dan lokaal tropisch warm worden! We spreken over temperaturen die 30°C halen. indrukwekkend.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

57 minuten geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen