26 juli 2019 - 5 min. lezen 419 reacties

Na een zeer hete donderdag met temperaturen tot 41 graden en hier en daar een stevig warmte-onweer, staan we vandaag voor de laatste echt hete dag in dit bijzondere rijtje. Vooral in het noorden en oosten van België lopen de temperaturen nog hoog op, tot zelfs 37, 38 of 39 graden in de Kempen. We zien een gelijkaardige verhaal voor een groot deel van Nederland en de gebieden aan de grens met Duitsland. In het westen blijft het echter een 10-tal graden koeler.

In de loop van de dag krijgen we in toenemende mate te maken met onweersbuien die fel van aard kunnen zijn. Ook komende dagen zijn er nog stevige buien mogelijk.

Afkoelend onweer op komst

De boosdoener vandaag is een thermisch lagedrukgebied (een lagedrukgebied met stijgbewegingen die ontstaan zijn door de grote hitte) dat vanuit Frankrijk onze kant op komt. Deze brengt iets vochtigere lucht met zich mee en zal ook stijgbewegingen van de lucht verder in de hand werken. Tegelijkertijd wordt de lucht op hoogte ook iets koeler.

Hoe meer naar het oosten toe, hoe meer kans dat de zon voor nog een groot stuk van de dag te zien zal zijn resulterend in opnieuw zeer hoge temperaturen. Dat betekent dan ook dat daar de onweersbuien die daar ontstaan het hevigst zullen zijn omwille van de energie die in de loop van de dag kan opbouwen (CAPE).

Vandaag nog zeer hoge temperaturen mogelijk in een groot deel van België en Nederland.

Voor stevige onweersbuien is het noodzakelijk dat het temperatuurverschil tussen de grond en hogerop in de atmosfeer zo groot mogelijk is, terwijl er natuurlijk ook genoeg vocht moet zijn om wolken en neerslag te vormen. Deze waarden worden samengevat in de CAPE-parameter.

  • Probeer het hoofd koel te houden in deze hitte. Deze airco is geschikt voor kleine ruimtes heerlijk fris te houden.🥵

Omdat de buien daarnaast moeilijk zelf kunnen ontstaan vanaf de grond, is er een duwtje in de rug nodig en dit komt van de convergentie veroorzaakt door het thermische lagedrukgebied. Dit is een zone waar lucht samenkomt met verschillende richtingen en snelheden, waardoor de lucht gedwongen wordt om te stijgen.

Een thermisch lagedrukgebied zorgt voor extra onstabiliteit en triggering van buien.

Wanneer komt het onweer?

Vanuit het westen neemt de bewolking in de loop van de dag toe, en door de initieel nog zeer warme temperaturen, de kouder wordende bovenluchten alsook de vochtaanvoer en stijgbewegingen (convergentie) van het thermische lagedrukgebied, zullen er (onweers)buien ontstaan. De hevigste buien verwachten we tegen de avond/nachtperiode, maar het is niet uitgesloten dat er vanaf de middag hier en daar een warmte-onweer ontstaat in het westelijke deel van Nederland en België en eventueel meer richting het centrale deel van België.

  • Wist je dat dit stormglas slecht weer detecteert? Prachtig om mee op te scheppen in je woonkamer

Wanneer de buien echter verder in het binnenland schuiven, komen ze terecht in de hetere en onstabielere lucht (CAPE loopt op tot meer dan 2000 J/kg) en kunnen ze verder gaan doorgroeien.

In de loop van de namiddag neemt de kans op grootschalig onweer toe.

Tijdens de late namiddag en avond verwachten we dan een reeks stevige onweersbuien vanuit het zuidoosten, waarbij vooral het centrale en oostelijke deel van de Benelux met de hevigste exemplaren te maken zal krijgen. Het noorden van Nederland maakt echter minder kans op buien. Met een windschering van rond 20 kts is de organisatiegraad van de buien beperkt, het zullen dus vooral pulse storms zijn.

Desalniettemin is het bij deze buien steeds opletten voor hagel (tot 3 cm in de meest hevige exemplaren omdat er veel onstabiliteit zit in de hagelgroeizone), zware windstoten (door de hoge wolkenbasis en droge lucht op hoogte kan dat tot 80-90 km/u zijn) en veel regen (sommige weermodellen berekenen 15-20 mm neerslag tot zaterdagochtend).

De ontwikkelingsgraad van de buien is single cell tot pulse storm.

Weersverwachting in het kort

Vandaag eerst nog warm tot heet weer, vooral in het oosten. Dankzij het thermische lagedrukgebied toenemende kans op onweer in de loop van de dag. De hevigste exemplaren verwachten we tijdens de avond en vroege nacht, vooral over het centrale en oostelijke deel. Hoe meer richting het noorden van Nederland, hoe minder de kans op onweer.

Weersverwachting komende dagen

Morgen zorgt het lagedrukgebied boven de Benelux voor een regime waarin eenvoudig (onweers)buien kunnen ontstaan. Die kunnen behoorlijk fel tekeer gaan met veel neerslag op korte tijd. We zien daarnaast de organisatiegraad toenemen door een verhoogde schering waardoor de buien kunnen clusteren en oplijnen. Op die manier zijn multicells mogelijk. Het is nog even afwachten waar de meeste buien tot ontwikkeling kunnen komen maar we houden best rekening met lokaal overvloedige neerslag.

Een convergentielijn zorgt zaterdag voor onstabiel weer met kans op onweer.

De weerpluim van het Europees weermodel laat zien dat het vanaf morgen goed afkoelt tot normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Volgende week lijkt het kwik te variëren rond 25°C met kans op buien maar ook vaak droog weer. Conform het klimatologisch gemiddelde.

De weerpluim van het Europese weermodel (ECMWF) toont een duidelijke normalisatie van d temperatuur.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken