0

Het is voor meteorologen bijna zomer. Op 1 juni begint op het noordelijk halfrond de meteorologische zomer. Dat is dus ook de warmste periode van het jaar. Ook de zeeën en oceanen zijn de afgelopen maanden flink opgewarmd. Dat is ook de reden dat het Atlantisch orkaanseizoen op 1 juni officieel begint. De namen van de aankomende stormen zijn inmiddels ook bekend. Verschillende factoren wijzen op een actief Atlantisch orkaanseizoen voor 2022.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Namen voor Atlantisch orkaanseizoen 2022 bekend

Het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan begint elk jaar op 1 juni en loopt officieel tot en met 30 november. Statistisch gezien is dit ook de periode waarin de meeste tropische stormen tot ontwikkeling komen. Slechts 3% van de stormen ontwikkelt zich buiten deze tijdsspanne.

Het Amerikaanse National Hurricane Center is het onderdeel van NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) dat zorg draagt voor de informatievoorziening en waarschuwingen wat betreft tropische stormen en orkanen op de Atlantische Oceaan. Het instituut begint echter sinds 2021 elk jaar al op 15 mei met de uitgebreide monitoring van het tropische zeegebied. Elke zes uur wordt de situatie opnieuw bekeken en worden de atmosferische condities toegelicht. Ook wordt er gedeeld of men rekening moet houden met de eventuele ontwikkeling van tropische cyclonen in de eerstvolgende vijf dagen.

Ook wordt elk jaar voor de start van het Atlantisch orkaanseizoen de namenlijst voor de aankomende stormen gepubliceerd. De namenlijsten rouleren en worden elke zes jaar opnieuw gebruikt. In 2022 worden dus dezelfde namen gebruikt als in 2016. Echter hadden de orkanen Matthew (categorie 5) en Otto (categorie 3) zoveel impact dat deze namen ingetrokken zijn. Dit orkaanseizoen zullen daarom ‘Martin’ en ‘Owen’ als namen gebruikt worden. De lijst bestaat uit 21 namen. Elke naam begint met een andere letter, maar de letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt.

De namenlijst voor het Atlantisch orkaanseizoen van 2022.

NOAA voorziet opnieuw een actief orkaanseizoen

Aangezien tropische stormen en orkanen zeer gevaarlijke weersystemen kunnen zijn, is het interessant om in te schatten hoe actief het aankomende orkaanseizoen zal zijn. Elk jaar publiceren verschillende universiteiten en andere instituten hun verwachtingen over het orkaanseizoen van dat jaar. Op 24 mei 2022 werd misschien wel de belangrijkste verwachting gedeeld: die van NOAA.

Uit de verwachting blijkt dat de kans groot is dat we opnieuw een actief Atlantisch orkaanseizoen tegemoet gaan in 2022. De kans op bovennormale activiteit is zo’n 65%. Een seizoen met normale activiteit maakt een stuk minder kans, zo’n 25%. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het Atlantisch orkaanseizoen van 2022 minder tropische cyclonen kent dan normaal. Dit scenario maakt slechts 10% kans om uit te komen.

De belangrijkste verwachtingen van NOAA over het Atlantische orkaanseizoen van 2022.

Waarschijnlijk komt het aantal stormen met een naam uit tussen 14 en 21. (Sub)tropische stormen krijgen in principe een naam als ze een windsnelheid van 63 km/u bereiken. In de klimatologische referentieperiode (1991 t/m 2020) komen er gemiddeld 14,4 stormen met naam voor. Daarvan groeit de helft uit tot orkaan. Dit jaar ontstaan er waarschijnlijk tussen 6 en 10 orkanen. Daarnaast heeft NOAA ook gekeken naar het aantal ‘major hurricanes’, die categorie 3, 4 of 5 bereiken op de schaal van Saffir-Simpson. In 2022 mogen we rekenen op 3 tot 6 major hurricanes, normaal zijn dit er zo’n 3,2.

Verschillende factoren hinten op actief orkaanseizoen

Er zijn een aantal factoren die een grote rol hebben gespeeld in de verwachting voor het actieve seizoen. De belangrijkste is de La Niña waar we momenteel mee te maken hebben. De kans is groot dat La Niña zal voortduren tot en met komende herfst en dus ook tijdens het Atlantische orkaanseizoen. Dit zorgt voor minder windschering in het Caribisch gebied en daardoor kunnen tropische stormen makkelijker hun structuur vormen. Daarnaast zijn de passaatwinden op de (noordelijke) Atlantische Oceaan ook zwakker dan normaal. Orkanen krijgen daardoor meer tijd om zich te ontwikkelen.

Verder is het zeewater van de Atlantische Oceaan flink warmer dan normaal in dit jaargetijde. Potentiële tropische cyclonen kunnen hierdoor makkelijker ontstaan en sterker worden. Als laatste zorgt ook een actieve West-Afrikaanse moesson voor een grotere kans op orkanen. De meeste Atlantische orkanen ontstaan namelijk uit restanten van deze moessonfronten.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

1 dag geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

3 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

3 dagen geleden - 4 min. lezen