19 oktober 2021 - 3 min. lezen
234 reacties 234

Een opstoot van zeer zachte lucht zorgt voor hoge temperaturen in de Benelux. Een naderende trog zal echter een heel andere luchtsoort brengen met veel regen, wind en lagere temperaturen. De herfst slaat in alle hevigheid toe komende dagen! Maar, tijdens het weekend lijkt het rustiger te worden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Subtropische lucht vindt weg naar Benelux

Het is zacht weer in de Benelux, althans tot en met woensdag 20 oktober. Op 850 hPa (rond 1450-1500 m) schommelt de temperatuur van de aangevoerde lucht rond 10°C. Dat is een vijftal graden boven het langjarig gemiddelde. Met de opklaringen van dinsdagnamiddag en -avond kon het kwik langs de Franse grens stijgen tot 20°C en meer. Hoge temperaturen dus!

Op woensdag komt een trog wel gevaarlijk dichtbij. De bijhorende onstabiliteit zal buien veroorzaken met zelfs kans op onweer en alles erop en eraan. Echt genieten van de hogere temperaturen zit er dus niet in.

Zachte lucht bereikt de Benelux vanaf het zuidwesten.

Spaanse warmte

Dat Europa nog fors kan opwarmen is te danken aan een warm Zuid-Europa. In Spanje is van herfstweer weinig tot geen sprake. Al geruime tijd blijft neerslag van betekenis uit en in Andalusië steeg het kwik recent meermaals tot 30°C en meer.

Koufront komt eraan

Aan de voorzijde van een koufront dat voor woensdag/donderdag geprogrammeerd staat kunnen felle buien ontstaan met rukwinden die vooral aan zee fameus kunnen oplopen. Aan de kust lijkt op woensdag 70-80 km/u zeker mogelijk. In het binnenland liggen de maximale windstoten wat lager met waarden rond 50-70 km/u, vooral tijdens de buien.

Een actief koufront trekt woensdag-donderdag over Europa.

Koeler en stormachtig

Tijdens de nacht op donderdag trekt er vervolgens een randdepressie over de Benelux. Die nacht moeten we echt in de gaten houden. Aan de zuidkant van het laag kunnen de rukwinden volgens de laatste modeloutput oplopen tot meer dan 100 km/u. Met de bomen die nog flink in blad staan, een potentieel zeer gevaarlijke situatie. Het is alle hens aan dek voor de groene reuzen!

De rukwinden kunnen vooral hoog oplopen tijdens de regenvlagen en buien, en die zullen talrijk aanwezig zijn.

Donderdag overdag wordt de aangevoerde lucht nog koeler (polaire lucht uit het noordwesten) met een nulgradengrens rond 1000 m. Er volgen dan nog een aantal buien en de windstoten lopen vooral aan de kust nog steeds erg hoog op, mogelijk tot meer dan 100 km/u. Donderdag houdt de polaire lucht stand met maxima die dan nog met moeite aan 10-11°C geraken. De wind zal het guur doen aanvoelen.

Weekend oogt rustiger

Tijdens het weekend zorgt een opbouwende hogedrukrug voor een stabilisatie. De regenzones worden op ruime afstand gehouden en de zon komt er vaker door. De wind zwakt ook verder af en draait meer naar het zuiden. Meer daarover vertelt Samuel jullie in de weerblog op vrijdag.

Tijdens het weekend komen we opnieuw onder de invloed van een hogedrukgebied.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen