9 oktober 2021 - 3 min. lezen
116 reacties 116

Van herfstweer met ronduit stormweer en beduidend lagere temperaturen is geen sprake. In de nacht kan het onder heldere omstandigheden dan wel flink afkoelen, maar voorlopig loopt alles volgens schema. We hebben dit weerbeeld te danken een een hogedrukgebied boven de Benelux die na het weekend geleidelijk zal opschuiven richting het Verenigd Koninkrijk. Daarmee komt een noordwestelijke tot noordelijke luchtcirculatie op gang met geregeld wat neerslag en drogere momenten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Hogedruk in de buurt van de Benelux

De Atlantische Oceaan kan voorlopig geen vuist maken met een straffe westcirculatie (WC). Een hogedrukgebied blijft hardnekkig in de buurt van West-Europa waardoor stormweer en overvloedige regen voorlopig geen kans maakt. Nadeel aan de rustige configuratie op de weerkaarten, is de kans op nevel en mist tijdens de nacht en ochtendperiode. Automobilisten maar ook zwakke weggebruikers moeten dan ook rekening houden met een verminderde zichtbaarheid in het verkeer.

Het Amerikaans weermodel berekent een solide kern van hogedruk ten westen van Europa. Dat levert na het weekend droge momenten op die afgewisseld worden met buien vanaf het noordwesten.

Een omslag naar een stormachtig weerpatroon is voorlopig nog niet zichtbaar. In zowel het Amerikaans als Europees weermodel blijven hogedrukinvloeden actief boven de Atlantische Oceaan. Het is zelfs niet onmogelijk dat naar de 2e helft van oktober een koeler intermezzo mogelijk is wanneer koude lucht uit Scandinavië naar het zuiden zakt.

Polar Vortex krijgt een kleine deuk

Ieder jaar en bij quasi iedere winterverwachting wordt er gekeken naar de gezondheid van de polar vortex. Zowel op het niveau van de stratosfeer als in de troposfeer is het een belangrijke parameter om te analyseren. We merken op dit moment een verzwakking van de Polar Vortex op waardoor het geheel minder stabiel wordt. De effecten op de weerkaarten zijn voorlopig nog niet zichtbaar. Er wordt aangenomen dat dit 2-3 weken duurt of zelfs langer vooraleer we er ook iets van merken. Het kan zelfs ook niet te merken zijn.

We herkennen een kleine dip in de zonal winds op 10 hPa (stratosfeer) binnen het ECMWF weermodel. Opmerkelijk is dat er een meerderheid van de berekeningen opnieuw een snelle activatie voorzien richting 1 november. Een grote impact op de winter 2021-2022 lijkt dit dus niet te hebben.

Het moet trouwens opgemerkt worden dat de winter van 2016-2017 een gelijkaardige vertraging van de PV had, maar die in sneltempo activeerde richting december 2016. Uiteindelijk werd de winter van 2016/2017 gekenmerkt door hogere temperaturen en meer zon dan normaal.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken