24 september 2022 - 3 min. lezen
83 reacties 83

De voorbije dagen kregen we nog enkele mooie najaarsdagen cadeau met de nodige zonneschijn, maar intussen heeft het weer het roer alweer omgegooid. Na een tijdelijke adempauze op zondag komt de herfst volgende week opnieuw op gang, met een omvangrijk lagedrukgebied dat ons weer zal beïnvloeden en met een regelmaat storingen en/of buien naar onze contreien aanvoert. Ook de temperaturen zullen erop achteruit gaan.

Weerliefhebber? Volg ons ook op Twitter en Facebook
Volg de interessante weerberichten op Youtube

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Zondag nog best fraai, daarna barst de herfst los

Wisselend bewolkt op zondag, met lokaal een bui, vooral in het westen

Morgen – zondag – trekt de storing tijdens de ochtend weg naar het zuidoosten. Dat levert vooral in de Ardennen en Luxemburg nog meer wolkenvelden op met daar mogelijk nog een spat regen of motregen. Elders zijn er initieel nog opklaringen. In het uiterste westen en in de kustregio’s zijn er stapelwolken en/of wat lage wolkenvelden door kustconvergentie.

Daar kunnen er ook enkele buien passeren. Landinwaarts ontstaan er ook stapelwolken tegen het eind van de voormiddag, rond en na de middag. Later op de dag kunnen die zich wat meer ontwikkelen en kunnen er lokaal enkele buien ontstaan. De buien kiezen vooral voor het westen, maar ook landinwaarts is een lokaal exemplaar mogelijk. Op veel plekken zal het echter overwegend droog blijven.

De temperaturen klimmen naar 15 tot 17°C . In de Ardennen is het wat frisser met zo’n 12 tot 14°C. De wind waait zwak tot matig uit westelijke tot noordelijke richtingen.

Vanaf maandag herfstachtig met regen en buien

Maandag trekt een trein van storingen over de Benelux. Het is zwaarbewolkt tot betrokken met veel regen en soms stevige buien. Later op de dag zijn er tussendoor ook wat drogere perioden, maar tegen de avond passeert nog een hoogtetrog met buien. Ook de zuidwestenwind wakkert aan en wordt matig tot soms vrij krachtig. Rasecht herfstweer dus. De temperaturen klimmen niet hoger dan 11 tot 15°C. In de Ardennen blijft het kwik onder de grens van 10°C.

Storingen trekken maandag van W naar O over de Benelux.

De dagen daarna zal een omvangrijk lagedrukgebied op hoogte ons weerbeeld bepalen. De bovenluchten worden kouder en dat bevordert de onstabiliteit. In de stroming passeren er nog occlusierestanten die met regelmaat voor de nodige buien zullen zorgen.

Tijdens de nachten en ochtenden kan over zee, in de kustregio’s en in het uiterste westen kustconvergentie z’n werk doen, doordat koude bovenluchten zorgen voor een groot contrast met het warme zeewater. Dat levert soms felle buien op met onweer erbij.

In de loop van de week zullen er bovendien ook nog enkele lagedrukgebieden de revue passeren met de nodige buien. De wind waait meestal stevig door uit een noordwestelijke hoek. Vanuit die hoek wordt er frisse polaire zeelucht aangevoerd.

Wat brengt de middellange termijn?

Op de temperatuurpluim zien we een duidelijke dip in de temperaturen de komende dagen. Ook de neerslag vertoont duidelijke pieken. Tegen het eind van de week lijkt er een voorzichtige tendens naar oplopende temperaturen. De neerslag vertoont dan geen grote pieken meer, maar de buienkans lijkt dan wat kleiner te worden.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken