21 december 2022 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Het mag menig weerliefhebber niet verbazen, maar ook in 2022 krijgen we een groene Kerst. De betrouwbaarheid is dermate gestegen door eensgezindheid in de weermodellen. Waar de afgelopen weken het weer interessant was voor enkele winterse opties, zien we de trend negatiever worden wat sneeuw en vrieskou betreft. Mogelijk dat we met de huidige configuratie vertrokken zijn voor een wat langere periode met regenzones en kans op stormweer.

Groene Kerst

Om in de Benelux een witte Kerst te krijgen, moeten heel veel factoren gunstig zijn. Een hogedrukgebied nabij Groenland of Scandinavië moet dermate vormgegeven worden zodat koude lucht naar het zuiden kan zakken en waarbij de neerslagkansen voldoende zijn. Afgelopen winterprik was een mooi voorbeeld van een setting waar sneeuwliefhebbers van huiveren. Droge, stationaire kou was uiteraard prima voor een mooie ijsvloer, maar neerslagzones waren in geen velden te bekennen.

Dit jaar opnieuw een groene Kerst

Voor een witte Kerst is het dus vaak een situatie van net wel of juist niet. Een tussenoplossing is vaak niet meer aan de orde. Met de huidige configuratie van de weermodellen is het juist niet. Na een periode van droogte en kou zien we een weersomslag Europa naderen die ons wel eens heel lang kan onderdompelen in wisselvallig, vrij zacht en winderig herfstweer. Ook elders in Europa wordt het anti-winters met behoorlijk slechte condities voor de wintersportgebieden qua sneeuwdek.

Weersverwachting Kerstmis 2022

Om een goede inschatting te kunnen maken van het weerbeeld is het belangrijk als weerdienst om naar de weermodellen te kijken. Er zijn verschillende weermodellen beschikbaar, maar unaniem zeggen ze allemaal hetzelfde. Een trog zal zich installeren ten westen van Europa en een hogedrukgebied veroorzaken dat vanuit het zuiden van Europa toeneemt in omvang. De Benelux komt aan de zachte, maar onstabiele kant, te liggen met geregeld regenzones en perioden met veel wind.

We herkennen de Benelux in de rode cirkel. Ten westen van Europa bevindt zich een trog (L) die ons in een vrij zachte luchtstroming duwt op kerstavond.
Kerstmis 2022 biedt weinig hoop voor de winterliefhebbers, want er is weinig verschil te merken op de weerkaart. De trog blijft persisent aanwezig ten westen van Europa. Op de Atlantische Oceaan wordt ook een tijdelijke rug van hogedruk veroorzaakt, maar die zal wellicht geen lang leven beschoren zijn.

Bij bovenstaande hoogtekaarten horen temperaturen rond 10°C en neerslagkansen. Zoals de laatste weerkaarten nu liggen, lijkt vooral Kerstmis in het water te vallen met behoorlijk wat regen. Hou de effectieve neerslagsom in de gaten via onze weerkaarten.

Temperaturen op zaterdag 24 december 2022 evolueren naar 10 tot 11°C.
Temperaturen op Kerstmis zijn ruim positief. Hierdoor is de kans op gladde wegen onbestaande. Geen onbelangrijke factor wanneer veel mensen zich verplaatsen richting familie.
Het Amerikaans weermodel GFS geeft kansen op regen. Op dit moment vooral voorbestemd voor het westen van België en Nederland, maar daar zit nog wat marge op.

Veiligheid op de weg

De komst van zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan en de bijhorende groene Kerst in 2022 zorgt voor een aantal voordelen. De luchtkwaliteit is bijvoorbeeld een pak beter dan wanneer droge vrieskou onder een inversie gevangen blijft. De kansen op mist zijn quasi uitgesloten doordat de wind de vorming van mist blokkeert.

Als laatste en misschien wel de belangrijke factor voor onze weerdienst, is de afwezigheid van gladheid door sneeuw en ijsplekken. Hou uiteraard altijd de vingers aan de pols bij een nat wegdek, want aquaplaning kan ook gevaren inhouden.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen