6 december 2022 - 5 min. lezen
1312 reacties 1312

De reacties onder de blogberichten worden elke dag talrijker. Dat betekent maar één ding, er is interessant weer op komst. En dat is inderdaad het geval! Op dinsdag en woensdag kabbelen we nog een beetje voort met fris decemberweer, maar vanaf donderdag gaat de poort naar een winterse periode helemaal op. Gaat het vriezen, gaat het sneeuwen? We lijsten de kansen graag op in dit tweede deel van de winterse signalen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Sneeuwlaag in de Ardennen

In de Ardennen heeft het afgelopen weekend bij momenten stevig gesneeuwd. De sneeuwlaag is daardoor sterk gegroeid tot lokaal 18 cm. Ondertussen hebben smelt en sublimatie het sneeuwpakket terug doen inklinken en ligt er gemiddeld 10-15 cm op de hoogste toppen van België. Nog steeds een mooie hoeveelheid en voor iedereen die van de winter houdt en beschikbaar is, komend weekend zal het echt winterweer zijn in de Ardennen!

Een flinke sneeuwlaag op Mont Rigi. (KMI)

Met een klein beetje extra accumulatie op woensdag toont Harmonie een maximaal sneeuwdek van ongeveer 15 cm rond Signal de Botrange.

Sneeuwdek op woensdag 7 december.

Tijdelijk zachter

Op dinsdag merkten we al duidelijk de wat hogere temperaturen. Dat hadden we te danken aan lucht aanvoer van over de Noordzee waardoor deze in de onderste luchtlagen merkbaar opwarmt. Voor echt koud weer moet de lucht van over land komen, uit het oosten/noordoosten. Ook woensdag/donderdag is het nog wat zachter, al is dat relatief, met maxima rond 4-7°C. In de Ardennen blijft het met 0-2°C wel kouder.

Koude lucht schuift snel dichterbij

Vanaf donderdagavond/vrijdag koelt het dan opnieuw sterker af dankzij een afname van de wind, en zeker van de zee-afwaartse wind. En zo sijpelen we al snel in een winters weertype dat meerdere dagen zal aanhouden. Verantwoordelijk is nog steeds de dominantie van hogedruk bij Groenland (en begin volgende week Scandinavië). Op 1500 m liggen de temperaturen tussen -5 en -10°C.

De inval van de koude lucht valt ook duidelijk op bij de weerkaarten van de temperatuur-anomalie op 850 hPa. Daar zien we enkel blauwe en zelfs paarse kleuren de komende dagen:

Afwijking van de temperatuur op 850 hPa hoogte.

Koud weer in een groot deel van Europa

Dat het koud weer is/wordt in een groot deel van Europa toont de onderstaande kaart wel aan. Vana het Hoge Noorden / Rusland stroomt polair/Arctische lucht ver naar het zuidwesten. Enkel in het zuidoosten van Europa is het duidelijk zachter.

Ook sneeuw in aantocht?

Het wordt opnieuw kouder, dat staat vast. Maar, het Europese weermodel berekende op dinsdagochtend ook een forse sneeuwzone voor de Benelux. Deze ontstaan typisch op de grens tussen zachte lucht en koude lucht, waarbij de zachte lucht over de koude lucht wordt getild. Daarbij treedt condensatie op en wordt er neerslag gevormd, die als sneeuw valt als de luchtsoorten nog koud genoeg zijn. Uit de voorgaande zinnen kunnen de meeste lezers wellicht wel begrijpen dat zo’n botsing tussen luchtsoorten niet eenvoudig te voorspellen is, en ook zorgt voor een scherpe begrenzing tussen regen (zachte lucht), ijzel (zachte lucht net over de koude lucht), en sneeuw (beetje zachte lucht over koude lucht).

In Bosco Gurin, Zwitserland, viel 74 cm op 48u. (Bron: Schneetoni)

Staat er nog sneeuw op de weerkaarten? Niet echt, zeker niet echt binnen de betrouwbare termijn. Tijdens de nacht op donderdag en donderdag overdag zijn er wel (smeltende) sneeuwbuien mogelijk, maar de atmosferische kolom is waarschijnlijk net te zacht voor droge sneeuw. Vervolgens zie ik vooral droge weerkaarten, met koude nachten, onder opklaringen. Sneeuw van betekenis moeten we niet meteen verwachten. Wie van sneeuw wil genieten kan best naar de Ardennen gaan! Of .. naar de Alpen want daar viel aan de zuidkant de afgelopen dagen tot 110 cm!

Uitbreiding van sneeuwdek, een mooi signaal

Het sneeuwdek in Europa breidt zich wel steeds meer uit (zie hieronder).

Vergeleken met vorig jaar ligt er duidelijk over een veel grotere oppervlakte sneeuw in Eurazië. Het is voor de winterliefhebbers alvast een goed teken. Want veel sneeuw bevordert de vorming van een hogedrukgebied (koude bastion) en vergroot ook de kans op koude lucht die naar de Benelux kan stromen (minder opwarming, forsere afkoeling boven sneeuw).

Sneeuwdek Eurazië. (NOAA)

Lange termijn

Een voorzichtige blik op de lange termijn toont tot 18 december een duidelijk kouder signaal. Nadien opteren de meeste weermodellen voor de (traditionele?) opwarming richting Kerstmis. Daarna en ook begin januari stijgen opnieuw de kans op een kouder weertype. Afwachten maar! En voor de liefhebbers, alvast genieten van de vorst die er aankomt, want decembermaanden hebben in een recent verleden al anders verlopen … Staar je niet blind op de lange termijn, maar geniet van de winter.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen