6 december 2021 - 4 min. lezen
192 reacties 192

In de nacht van 6 op 7 december trekt een nieuwe neerslagzone van west naar oost over de Benelux. Aangezien er wat koude lucht beschikbaar is voor de werkelijke storing kan de neerslag een winterse neerslagvorm aannemen. De hoogste kans op enkele smeltende sneeuwvlokken is voorbestemd voor het centrale en oostelijk deel van België. In de Ardennen is het koud genoeg voor een hernieuwing van het sneeuwdek met enkele centimeters. Ook in Nederland kan de neerslagsoort tijdelijk winters zijn met (smeltende) sneeuw en lokaal gladheid in het verkeer.

Groeiende sneeuwkansen

De meest recente weermodellen berekenen een winters intermezzo in de komende 24 uur. Er is wat verschil in timing van de neerslagzone en waar de neerslag effectief zal transformeren van regen naar sneeuw. Hiermee moet dus rekening gehouden worden. Subtiele verschillen kunnen een grote impact hebben op eventuele gladheid in het verkeer. In dit weerbericht bespreken we de fijnmazige weermodellen AROME en HARMONIE aangezien die goed te gebruiken zijn in situaties voor de korte termijn.

Het Frans weermodel AROME komt met de neerslagzone opzetten in de avondperiode van 6 december 2021. Geleidelijk schuift de winterse neerslagzone dieper het binnenland in, waardoor de sneeuwfractie zal toenemen.

Neerslagzone begint met regen over de westelijke helft van België. In Nederland is het reeds koud genoeg voor smeltende sneeuwvlokken. We verwachten nog geen sneeuw die blijft liggen.
Enkele uren later ligt de neerslagzone bijna over het oosten van de Benelux met op meer plaatsen transformatie naar smeltende sneeuw tot sneeuw. In de Ardennen en lokaal in Nederland valt er zelfs droge sneeuw.

De totale hoeveelheid sneeuw die kan vallen wordt op dit moment berekend op een 2 tot 4 cm. In de Ardennen kan er mogelijk meer sneeuw vallen. Wij verwachten dat het moeizaam zal zijn om de sneeuw te laten accumuleren op het wegdek in Nederland. In de Ardennen kan het aanwezige neeuwdek wel verder aangroeien en verwachten we mogelijks een sneeuwlaag van 5 tot 10 cm tegen middernacht.

Het Frans weermodel berekent een aardige hoeveelheid sneeuwval. Of de sneeuw ook in Nederland zal blijven liggen is afhankelijk van bodemtemperatuur en intensiteit van de sneeuwval. Tijdelijke gladheid in het verkeer sluiten we niet uit. In de Ardennen verwachten wij gladheid op grote schaal.

Nederlands weermodel geeft ook sneeuw

Voor een genuanceerd weerbericht kijkt een meteoroloog altijd naar meerdere weermodellen. Hieronder kan je de weersverwachting van HARMONIE vinden. Het valt meteen op dat we een gelijkaardige prognose zien die in lijn ligt met het Frans weermodel HARMONIE.

Harmonie berekent de winterse neerslagzone rond 18u over de westelijke helft van België.
Enkele uren later bevindt de winterse neerslagzone zich over een groot deel van de Benelux. In de achterzijde van het front wordt het dan droger boven het westen van België. Op meerdere plaatsen in het binnenland valt er smeltende sneeuw die lokaal kan transformeren in droge sneeuwval.
Het Nederlands weermodel berekent de sneeuw iets meer richting het zuidoosten van Nederland. In het noorden valt er minder sneeuw dan voorzien door het Frans weermodel AROME. In de Ardennen kan er lokaal tot 10 cm sneeuw extra vallen. Winterpret verzekerd in de omgeving.

Blijft de winterprik duren?

De meeste weermodellen zijn het erover eens dat het voorlopig bij vuil winterweer blijft. Deze definitie wordt gebruikt voor winterse ongemakken zonder structurele vrieskou of sneeuwlaag. Richting het weekend en vooral daarna zou de Atlantische Oceaan het opnieuw overnemen met de aanvoer van maritieme lucht en toenemende kans op hogere temperaturen, regen en wind. Of dat lang gaat duren is een andere vraag.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken