111

We hebben er een tijdje moeten op wachten, maar de kansen op sneeuw groeien na het weekend. Dat hebben we te danken aan een omvangrijke trog die zich zal installeren boven West-Europa. In zo’n trog worden koude luchtmassa’s vanaf de Noordpool naar het zuiden geduwd. In de hoger gelegen gebieden kan er op grotere schaal sneeuw vallen die ook zal blijven liggen gedurende enkele dagen. In de lager gelegen gebieden (beneden 200m) zal het veelal om een mix van regen, smeltende sneeuw en sneeuw gaan. Ontdek in deze weersverwachting wanneer de kans op sneeuw het hoogst is.

Kouder weertype op komst

Na een recordzacht begin van 2023 begonnen heel wat winterliefhebbers het letterlijk warm te krijgen. Zou deze winter nog wat kunnen brengen of moesten we rekening houden met een verder zacht verloop van januari en februari? Gelukkig duurt de winter nog een tijdje en kan een weeromslag snel toeslaan.

Dat is het geval komende dagen waarin we van een quasi kansloze weersituatie evolueren naar een vrij winters patroon met een uitgesproken trog over West-Europa.

Veel sneeuw of net niet?

In de wandelgangen wordt er al reikhalzend uitgekeken naar een heuse sneeuwdump. Enkele dagen geleden zagen we namelijk de perfecte route van een depressiekern via het westen van Frankrijk naar het oosten van Frankrijk. Aan de noordzijde bevond zich een neerslagzone die vooral boven België een pak sneeuw zou geven.

Het Europees weermodel kwam op 11 januari 2023 met een flinke sneeuwzone op de proppen voor 17 januari 2023. Inmiddels zien we deze sneeuwzone niet meer boven België (Wetteronline.de)

Inmiddels zien we die opties afgebouwd worden en moeten we geluk hebben wat de trekrichting van de neerslagzone betreft. De bovenlucht is koud genoeg voor winterse neerslag, maar dan moet er ook een significante neerslagzone in de buurt liggen. Dat is nog koffiedik kijken.

Inmiddels zien we dat van de sneeuwzone niet veel meer overblijft. Het worden wellicht verspreid winterse buien in de lager gelegen gebieden en sneeuwbuien in de Ardennen.

Winterpret in de Ardennen

Wil je zekerheid over sneeuwpret en winterweer? Dan zijn de Ardennen in België een ideale plaats om na het weekend naar toe te trekken. Weermodellen berekenen daar wel voldoende sneeuw, die ook enkele dagen zal blijven liggen. Afhankelijk van de duurtijd van de winterprik kan het daar volgende week mogelijks een hele week winterpret worden. Mocht de sneeuw kunnen aandikken tot 10-20 cm, dan zullen ook heel wat langlaufpistes beschikbaar zijn.

Het Europees weermodel berekent na het weekend een opbouw van een sneeuwdek in de Ardennen dat kan aandikken tot 10, lokaal 20 cm op de hoogste toppen van de Hoge Venen.

Wandelen in de Hoge Venen

Wil jij met de winterse vooruitzichten ook een leuke wandeling maken in de Hoge Venen? Vertel hieronder in de reacties waar het idyllisch genieten is van de natuur.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

4 dagen geleden - 2 min. lezen