30 december 2022 - 5 min. lezen
0 reacties 0

De winter is sinds half december van het toneel verdwenen en het ziet er niet naar uit dat deze snel terugkomt. Een actieve straalstroom zorgt voor de ene regenzone na de andere met soms veel wind en hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Of er toch nog een sprankeltje hoop is op winterweer de komende dagen, kan je hier lezen!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Zowel Europa als Amerika zachte jaarwissel

Niet alleen in Europa is het de komende dagen zeer zacht voor de tijd van het jaar, ook Amerika beleeft een zeer zachte jaarwissel. Hoewel het enkele dagen geleden nog ijskoud was door een arctic outbreak en bijgevolg enkele intense blizzards door het lake effect snow, is daar nu niets meer van te merken. De straalstroom op de Stille Oceaan richt zich volledig op het zuidoostelijke deel van Amerika waardoor Californië veel neerslag te verwerken krijgt (boven 2000m valt véél sneeuw). Dit genereert een stevige rug boven het oosten van Amerika én als gevolg ook een hoog boven Europa met bijhorende zachte temperaturen.

Ook in Amerika verloopt oudjaar zeer warm
Afwijkingen tot 12 graden boven normaal!

Waar bevindt zich dan de koude lucht vraagt u zich misschien af? Die bevindt zich vooral in Groenland, daar is het immers beduidend koeler dan normaal. Dit betekent ook dat we te maken hebben met een klassieke NAO+ setting waarbij een lagedrukgebied de kou conserveert boven Groenland en aan de zuidoostkant zachte lucht richting Europa en verder wordt gestuwd.

Vooral Amerika en delen van Europa/Spitsbergen worden gekenmerkt door hoge temperaturen voor de tijd van het jaar

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag, oudjaar, start op de meeste plaatsen regenachtig. Geleidelijk wordt het droger vanaf het zuiden, maar Nederland en het westen van België blijven onder de invloed van een slepende neerslagzone waaruit (veel) neerslag kan vallen. Het weermodel Harmonie berekent op sommige plaatsen in Nederland meer dan 25mm. De temperaturen zijn zéér hoog voor de tijd van het jaar en schommelen tussen 11 en 16 graden. Lokaal is een 17 graden niet uitgesloten. Deze hoge temperaturen brengen natuurlijk een kost met zich mee en dat is een strakke wind uit het zuidwesten met eerst rukwinden tot 80 km/u, later eerder 60-70 km/u. Onstuimige dag!

Maxima op oudejaar zijn hoog
Lokaal veel neerslag op 31 december

Tijdens de jaarwissel blijft het overwegend droog, behalve in de westelijke en noordwestelijke gebieden van de Benelux. Daar blijft een neerslagzone slepen. De wind blijft goed doorwaaien met rukwinden tot 60 à 70 km/u. Ook de temperatuur blijft aan de hoge kant met temperaturen rond middernacht van 8 tot 13 graden!

Zondag, nieuwjaarsdag, is het eerst nog zacht, maar geleidelijk komt een nieuwe golftop in de neerslagzone opzetten. Lokaal kan opnieuw veel neerslag vallen en deze keer vooral in België. De temperaturen gaan geleidelijk achteruit. De maxima worden vroeg op de dag bereikt en liggen rond 13 graden, later koelt het af naar 10-12 graden. De wind blijft goed doorwaaien uit het zuiden tot zuidwesten.

Zachte maxima, maar koeler in de loop van de dag
Er kan opnieuw veel neerslag vallen

Maandag begint regenachtig met nog steeds een slepende neerslagzone over de Benelux, maar in de loop van de namiddag trekt de regenzone naar het oosten. De maxima worden opnieuw vroeg op de dag bereikt, want in de loop van de voormiddag daalt het kwik geleidelijk naar 7 tot 10 graden. Tegen de late namiddag of vroege avond komen dan opklaringen opzetten vanuit het westen en volgt een tijdelijke adempauze.

Dinsdag verloopt overwegend droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen dankzij een mobiele rug van hogedruk over onze contreien. Dit is slechts van korte duur, want in de loop van de nacht neemt de kans op neerslag opnieuw toe vanaf het noordwesten. De temperaturen schommelen tussen 5 en 8 graden, wat nog steeds te zacht is voor de tijd van het jaar.

Ook op dinsdag maxima boven normaal

Vanaf woensdag volgt opnieuw een zachtere episode met temperaturen rond en boven 10 graden met af en toe (veel) neerslag.

Winterse signalen?

De polar vortex van de stratosfeer en troposfeer hebben elkaar duidelijk gevonden en zijn gekoppeld aan elkaar. De westelijke winden op hoogte zijn doorgedrongen tot in de lagere delen van de atmosfeer (downwelling) en dat zorgt voor een sterke straalstroom. Eerst leek het nog dat de MJO een voldoende amplitude zou hebben om dit patroon te verstoren, maar dat lijkt volgens de meeste weermodellen niet te gebeuren. Het is voorlopig afwachten op ofwel een sterkere MJO passage (met grote amplitude) of hulp vanuit de stratosfeer (SSW). Ook de ENSO (El Niño of La Niña) heeft weinig effect nog.

Onderstaande afbeelding toont de downwelling van de wind. Een eerste downwelling kwam aan het einde van onze winterse periode (met daarvoor duidelijk een te zwakke SPV). Deze heeft echter minder impact gehad op de TPV aangezien dat deze verstoord bleef. Een tweede downwelling is nu bezig waarbij de hoger dan normale windsnelheden duidelijk naar de lagere atmosfeer zakken en deze heeft wel sterke invloed op de TPV, zoals de rechtse figuur toont met blauwe kleuren tot aan het aardoppervlak. Een gezonde TPV is ontstaan!

Anomalie windsnelheid

Voorlopig is er in de verste verte geen winterweer te bespeuren (ook niet in EC46/GEFS extended). Het enige wat duidelijk is, is dat tijdens de jaarwissel opnieuw wat records verbroken zullen worden door de hoge temperaturen.

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken