Gladde wegen door sneeuwval vrijdagnacht
Weermodellen hebben het nog wat lastig met de exacte trekrichting van het systeem, maar we moeten de situatie tussen vrijdag en zondag goed in de gaten houden. Een warmtefront probeert de oversteek te maken richting Duitsland, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Reeds in de avondperiode op vrijdag verwachten we winters getinte neerslag (ijzel/sneeuwval) in het uiterste westen van België en zuidwesten van Nederland. Wij waarschuwen voor gladde wegen.
- Bekijk de weerberichten van NoodweerBenelux op Youtube
Naarmate de neerslag verder het binnenland opzoekt, transformeert de neerslag meer en meer richting droge sneeuwval. De kans dat er een tijdelijk sneeuwdek wordt gevormd is dan ook betrekkelijk groot. Een gevaarlijke outlook met het weekend in het vooruitzicht en de talrijke nieuwjaarsrecepties. Extra informatie omtrent de sneeuwkansen kan u steeds volgen via onze sociale media Facebook en Twitter.
Koning Winter drukt haar stempel op Europa
Grrrr, het gevoel dat bij mening winterliefhebbers aanwezig is. Koning Winter trekt hard van leer de komende uren boven het centrale deel van Europa. Via een depressie nabij de Oostzee worden er grote hoeveelheden arctische lucht uit het noordoosten van Europa naar het zuidwesten getransporteerd. Dat resulteert op woensdag in sneeuwval boven Duitsland en temperaturen die geleidelijk dalen.
De Lage Landen bevinden zich op de wintergrens met veelal buien van regen en/of hagel. Onderstaande animatie toont de daling van de temperatuur op 850 hPa. Ronduit indrukwekkend, want dit levert dikke ijsdagen op in Duitsland.
Na deze winterse episode in Centraal-Europa en de bakken sneeuw die dat oplevert voor de Alpen verplaatst de zone met koude lucht zich richting Italië en de Balkan. Daar mogen ze richting het weekend temperaturen verwachten tussen -10 en -20 graden met geregeld de nodige sneeuwval. Voor West-Europa liggen de beschermende vleugels van een hogedrukgebied klaar. Hierdoor blijft de neerslag beperkt tot enkele inactieve regenzones, met uitzondering van de situatie op vrijdagavond en de nacht naar zaterdag.
Winterse neerslag woensdagnacht?
Vooraleer de winterse episode van vrijdagnacht te bespreken, kijken we ook eens naar de laatste HIRLAM (KNMI) weersverwachting voor donderdag. Deze berekent namelijk sneeuw over het oostelijk deel van Nederland. Als we kijken naar de actuele waarnemingen zien we dat het weermodel redelijk goed presteert wat betreft temperaturen.
De kans dat de neerslag komende nacht winters van aard zal worden in de betrokken regio is dan ook relatief groot. Het blijft opletten geblazen voor lokale gladheid. Richting donderdagochtend transformeert de sneeuw opnieuw in een meer vloeibare component.
- Bekijk zelf het weerbericht voor uw locatie in detail
Gladde wegen door ijzel of sneeuwval
Zoals gezegd zijn details omtrent de hoeveelheid sneeuwval en/of neerslagsoort bijzonder moeilijk mee te geven. Meestal kunnen we in dit soort situaties pas op vrijdagochtend meer informatie vrijgeven over de neerslagsoort en de accumulatie. We vragen dan ook met aandrang om de reacties onderaan dit artikel met veel zorg op te volgen. Zo zijn er nu nog steeds grote verschillen in de timing van de neerslagzone tussen enerzijds het GFS en ECMWF weermodel. Opletten geblazen!
Wanneer we kijken naar het GFS weermodel voorspelt de Amerikaanse variant een temperatuur van -2°C zaterdagochtend. Het warmtefront klopt aan de deur van België rond 06:00-07:00. Op dat moment vriest het dus op veel plaatsen met een toenemende kans op neerslag. De zachtere lucht verbonden aan het warmtefront komt pas later in de voormiddag binnen via West-Vlaanderen. De eerste neerslag zal normaliter als droge sneeuw vallen met een tijdelijk sneeuwdek in het westen van België.
Later in de voormiddag en vooral kort na de middag komt de zachtere lucht binnen op enige hoogte waardoor het gaat regenen. Aangezien de temperatuur aan de grond nog steeds rond het vriespunt schommelt kan dat resulteren in grootschalige gladheid in West-Vlaanderen en het ZW van Nederland.
Het Europees weermodel toont ons een heel ander verhaal wanneer het gaat om timing van het warmtefront. ECMWF laat de neerslagzone een pak vroeger doorkomen. Reeds vrijdagavond mag het westen van België zich schrap zetten voor sneeuw/ijzel. Dit soort verschillen cruciaal zijn, omdat de timing bij ECMWF voor sneeuwval een pak gunstiger is.
Er wordt namelijk geen dagelijkse gang veroorzaakt met een klim van de temperatuur. Nu zou dat enkel en alleen moeten komen van de luchtsoort die zich na het warmtefront bevindt. In tegenstelling tot GFS gaat ECMWF voor meer sneeuwval in plaats van ijzel. We hebben een animatie gemaakt die de neerslagsoort visualiseert.