Gladde wegen door sneeuwval vrijdagnacht

Weermodellen hebben het nog wat lastig met de exacte trekrichting van het systeem, maar we moeten de situatie tussen vrijdag en zondag goed in de gaten houden. Een warmtefront probeert de oversteek te maken richting Duitsland, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Reeds in de avondperiode op vrijdag verwachten we winters getinte neerslag (ijzel/sneeuwval) in het uiterste westen van België en zuidwesten van Nederland. Wij waarschuwen voor gladde wegen.

Naarmate de neerslag verder het binnenland opzoekt, transformeert de neerslag meer en meer richting droge sneeuwval. De kans dat er een tijdelijk sneeuwdek wordt gevormd is dan ook betrekkelijk groot. Een gevaarlijke outlook met het weekend in het vooruitzicht en de talrijke nieuwjaarsrecepties. Extra informatie omtrent de sneeuwkansen kan u steeds volgen via onze sociale media Facebook en Twitter.

Koning Winter drukt haar stempel op Europa

Grrrr, het gevoel dat bij mening winterliefhebbers aanwezig is. Koning Winter trekt hard van leer de komende uren boven het centrale deel van Europa. Via een depressie nabij de Oostzee worden er grote hoeveelheden arctische lucht uit het noordoosten van Europa naar het zuidwesten getransporteerd. Dat resulteert op woensdag in sneeuwval boven Duitsland en temperaturen die geleidelijk dalen.

De Lage Landen bevinden zich op de wintergrens met veelal buien van regen en/of hagel. Onderstaande animatie toont de daling van de temperatuur op 850 hPa. Ronduit indrukwekkend, want dit levert dikke ijsdagen op in Duitsland…

Na deze winterse episode in Centraal-Europa en de bakken sneeuw die dat oplevert voor de Alpen verplaatst de zone met koude lucht zich richting Italië en de Balkan. Daar mogen ze richting het weekend temperaturen verwachten tussen -10 en -20 graden met geregeld de nodige sneeuwval. Voor West-Europa liggen de beschermende vleugels van een hogedrukgebied klaar. Hierdoor blijft de neerslag beperkt tot enkele inactieve regenzones, met uitzondering van de situatie op vrijdagavond en de nacht naar zaterdag.

Winterse neerslag woensdagnacht?

Vooraleer de winterse episode van vrijdagnacht te bespreken, kijken we ook eens naar de laatste HIRLAM (KNMI) weersverwachting voor donderdag. Deze berekent namelijk sneeuw over het oostelijk deel van Nederland. Als we kijken naar de actuele waarnemingen zien we dat het weermodel redelijk goed presteert wat betreft temperaturen. De kans dat de neerslag komende nacht winters van aard  zal worden in de betrokken regio is dan ook relatief groot. Het blijft opletten geblazen voor lokale gladheid. Richting donderdagochtend transformeert de sneeuw opnieuw in een meer vloeibare component.

sneeuwhirlam woensdagavond

Na middernacht neemt het sneeuwsignaal flink toe over het oosten van Nederland.

sneeuwsignaal hirlam donderdag

Tegen donderdagochtend transformeert de sneeuwval op veel plaatsen opnieuw naar regen. Het moet gezegd zijn dat lokale verrassingen in verband met sneeuwdek aan de orde zijn. Wees voorzichtig als u zich in het verkeer verplaatst.

Gladde wegen door ijzel of sneeuwval

Zoals gezegd zijn details omtrent de hoeveelheid sneeuwval en/of neerslagsoort bijzonder moeilijk mee te geven. Meestal kunnen we in dit soort situaties pas op vrijdagochtend meer informatie vrijgeven over de neerslagsoort en de accumulatie. We vragen dan ook met aandrang om de reacties onderaan dit artikel met veel zorg op te volgen. Zo zijn er nu nog steeds grote verschillen in de timing van de neerslagzone tussen enerzijds het GFS en ECMWF weermodel. Opletten geblazen!

Wanneer we kijken naar het GFS weermodel voorspelt de Amerikaanse variant een temperatuur van -2°C zaterdagochtend. Het warmtefront klopt aan de deur van België rond 06:00-07:00. Op dat moment vriest het dus op veel plaatsen met een toenemende kans op neerslag. De zachtere lucht verbonden aan het warmtefront komt pas later in de voormiddag binnen via West-Vlaanderen. De eerste neerslag zal normaliter als droge sneeuw vallen met een tijdelijk sneeuwdek in het westen van België.

Later in de voormiddag en vooral kort na de middag komt de zachtere lucht binnen op enige hoogte waardoor het gaat regenen. Aangezien de temperatuur aan de grond nog steeds rond het vriespunt schommelt kan dat resulteren in grootschalige gladheid in West-Vlaanderen en het ZW van Nederland.

grote kans op ijzel zaterdag

Volgens het GFS weermodel trekt de neerslag binnen in de loop van de voormiddag met eerst sneeuwval gevolgd door regen. De kans op gladheid is met een negatieve temperatuur aan de bodem groot te noemen. De zone met ijzel verplaatst zich langzaam richting het binnenland. De intensiteit van de neerslag neemt vervolgens af.

Het Europees weermodel toont ons een heel ander verhaal wanneer het gaat om timing van het warmtefront. ECMWF laat de neerslagzone een pak vroeger doorkomen. Reeds vrijdagavond mag het westen van België zich schrap zetten voor sneeuw/ijzel. Dit soort verschillen cruciaal zijn, omdat de timing bij ECMWF voor sneeuwval een pak gunstiger is. Er wordt namelijk geen dagelijkse gang veroorzaakt met een klim van de temperatuur. Nu zou dat enkel en alleen moeten komen van de luchtsoort die zich na het warmtefront bevindt. In tegenstelling tot GFS gaat ECMWF voor meer sneeuwval in plaats van ijzel. We hebben een animatie gemaakt die de neerslagsoort visualiseert.


Lees ook eens:

 • Nikeli De Ceuninck

  We gaan blijkbaar een boeiende periode tegemoet! 😀 Benieuwd!

 • Nick Deschaght

  Grrr das weer zo typisch dat de BENELUX weer de flauwe aftreksels en overschotten krijgt van die echte winter, dus overal echte fors winterweer en rarara waar weer niet? De BENELUX natuurlijk.

  • Nick Deschaght

   Ben wel blij natuurlijk dat het toch iets is en nog beter dan helemaal niets, maar hopelijk verscherpt de kou zich nog tijdens en daarna. Maar geef mij maar toch een echte winter zoals delen van Rusland met dagenlang sneeuw en ferme vrieskou s’nachts en overdag 🙂

 • Rizky Taufik

  Hoe zien jullie de situatie wat bedreft soundings voor het centrale deel van Belgie tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag? Je hebt het enkel over het westen van het land.

 • Duidelijk artikel met de nodige waarschuwingen en terrecht! Er staat ons wederom een flitswintertje te wachten. Ondanks dat we op de rand zitten van de kou, krijgen we er wel degelijk enkele dagen mee te maken. Donderdagnamiddag kan onder de vleugels van een hogedrukgebied de koude lucht binnenstromen. Het gaat in de nacht tijdens opklaringen matig vriezen. Vrijdag loopt het kwik nauwelijks op tot boven het vriespunt (ijsdag mogelijk) en zaterdag begint dan het gevaarlijke spel op het warmtefront die nadert vanuit het westen. De temperatuur aan de grond is dan gevaarlijk laag omdat de invallende https://uploads.disquscdn.com/images/29e52e032ca69bf40e7c462eee3b6003a7a5953891f5543fdd4518d08fe3b05f.gif https://uploads.disquscdn.com/images/100fc79dba739269230cf45a8e4816551837d70ee4731f328a19a8a360e3e25c.gif vorst de wegdektemperaturen doen afkoelen.Onderstaande afbeeldingen tonen respectievelijk het hogedrukgebied en het warmtefront die dit flitswintertje gaat brengen.

  • Dries Denolf

   Arjan, een vraag bij je situatieschets. Eerst trekt het warmtefront voorbij gevolgd door een “warme” zone en dan een koufront, waar koudere lucht buien uit genereert. Ik weet wel dat het niet altijd zo is, want veelal trekken warmte- en koufront samen, omdat het koufront zich sneller verplaatst. Maar wat ik niet begrijp in de situatie zoals boven geschetst, is waarom men geen afkoeling voorspelt bij het doortrekken van het koufront en waarom men op dat ogenblik niet waarschuwt voor winterse buien? Of komen die er niet en zo niet, waarom?

   • Jij bedoelt de situatie rond dinsdag? Dan is de temperatuur net te hoog op 850 hPa voor winterse neerslag in het laagland alhoewel ik een vlok niet uitsluit. De stroming is dan noordwest en vooral aan de grond ligt het kwik dan flink hoger. Ardennen boven 400 a 500 meter wel winterse neerslag. Verschil is dat de koude plaklaag helemaal weg is en de aangevoerde lucht flink opgewarmd is boven de zee. Gebaseerd op op GFS12. Een koufront hoeft per definitie niet altijd koudere lucht aan te voeren, dit verschil zie je met name in de lagere luchtlagen, terwijl het iets hogerop in de atmosfeer het weldegelijk kouder wordt.

    • Dries Denolf

     Bedankt om je uitleg. Dat maakt veel duidelijk. Bij een koufront gaan buien gepaard en omdat die meer vertikaal ontwikkeld zijn, dacht ik dat de aanvoer van grotere en dus koudere hoogtes (1,5 km) kwam. Samengaand met mijn redenering vroeg ik me dus af waarom het dinsdag bij de passage zachter wordt, maar daar heb je op geantwoord. En de stroming is west, dus gesnopen

 • Michiel

  Zeer mooi en informatief artikel!