Gladde wegen door sneeuwval vrijdagnacht

Weermodellen hebben het nog wat lastig met de exacte trekrichting van het systeem, maar we moeten de situatie tussen vrijdag en zondag goed in de gaten houden. Een warmtefront probeert de oversteek te maken richting Duitsland, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Reeds in de avondperiode op vrijdag verwachten we winters getinte neerslag (ijzel/sneeuwval) in het uiterste westen van België en zuidwesten van Nederland. Wij waarschuwen voor gladde wegen.

Naarmate de neerslag verder het binnenland opzoekt, transformeert de neerslag meer en meer richting droge sneeuwval. De kans dat er een tijdelijk sneeuwdek wordt gevormd is dan ook betrekkelijk groot. Een gevaarlijke outlook met het weekend in het vooruitzicht en de talrijke nieuwjaarsrecepties. Extra informatie omtrent de sneeuwkansen kan u steeds volgen via onze sociale media Facebook en Twitter.

Koning Winter drukt haar stempel op Europa

Grrrr, het gevoel dat bij mening winterliefhebbers aanwezig is. Koning Winter trekt hard van leer de komende uren boven het centrale deel van Europa. Via een depressie nabij de Oostzee worden er grote hoeveelheden arctische lucht uit het noordoosten van Europa naar het zuidwesten getransporteerd. Dat resulteert op woensdag in sneeuwval boven Duitsland en temperaturen die geleidelijk dalen.

De Lage Landen bevinden zich op de wintergrens met veelal buien van regen en/of hagel. Onderstaande animatie toont de daling van de temperatuur op 850 hPa. Ronduit indrukwekkend, want dit levert dikke ijsdagen op in Duitsland…

Na deze winterse episode in Centraal-Europa en de bakken sneeuw die dat oplevert voor de Alpen verplaatst de zone met koude lucht zich richting Italië en de Balkan. Daar mogen ze richting het weekend temperaturen verwachten tussen -10 en -20 graden met geregeld de nodige sneeuwval. Voor West-Europa liggen de beschermende vleugels van een hogedrukgebied klaar. Hierdoor blijft de neerslag beperkt tot enkele inactieve regenzones, met uitzondering van de situatie op vrijdagavond en de nacht naar zaterdag.

Winterse neerslag woensdagnacht?

Vooraleer de winterse episode van vrijdagnacht te bespreken, kijken we ook eens naar de laatste HIRLAM (KNMI) weersverwachting voor donderdag. Deze berekent namelijk sneeuw over het oostelijk deel van Nederland. Als we kijken naar de actuele waarnemingen zien we dat het weermodel redelijk goed presteert wat betreft temperaturen. De kans dat de neerslag komende nacht winters van aard  zal worden in de betrokken regio is dan ook relatief groot. Het blijft opletten geblazen voor lokale gladheid. Richting donderdagochtend transformeert de sneeuw opnieuw in een meer vloeibare component.

sneeuwhirlam woensdagavond

Na middernacht neemt het sneeuwsignaal flink toe over het oosten van Nederland.

sneeuwsignaal hirlam donderdag

Tegen donderdagochtend transformeert de sneeuwval op veel plaatsen opnieuw naar regen. Het moet gezegd zijn dat lokale verrassingen in verband met sneeuwdek aan de orde zijn. Wees voorzichtig als u zich in het verkeer verplaatst.

Gladde wegen door ijzel of sneeuwval

Zoals gezegd zijn details omtrent de hoeveelheid sneeuwval en/of neerslagsoort bijzonder moeilijk mee te geven. Meestal kunnen we in dit soort situaties pas op vrijdagochtend meer informatie vrijgeven over de neerslagsoort en de accumulatie. We vragen dan ook met aandrang om de reacties onderaan dit artikel met veel zorg op te volgen. Zo zijn er nu nog steeds grote verschillen in de timing van de neerslagzone tussen enerzijds het GFS en ECMWF weermodel. Opletten geblazen!

Wanneer we kijken naar het GFS weermodel voorspelt de Amerikaanse variant een temperatuur van -2°C zaterdagochtend. Het warmtefront klopt aan de deur van België rond 06:00-07:00. Op dat moment vriest het dus op veel plaatsen met een toenemende kans op neerslag. De zachtere lucht verbonden aan het warmtefront komt pas later in de voormiddag binnen via West-Vlaanderen. De eerste neerslag zal normaliter als droge sneeuw vallen met een tijdelijk sneeuwdek in het westen van België.

Later in de voormiddag en vooral kort na de middag komt de zachtere lucht binnen op enige hoogte waardoor het gaat regenen. Aangezien de temperatuur aan de grond nog steeds rond het vriespunt schommelt kan dat resulteren in grootschalige gladheid in West-Vlaanderen en het ZW van Nederland.

grote kans op ijzel zaterdag

Volgens het GFS weermodel trekt de neerslag binnen in de loop van de voormiddag met eerst sneeuwval gevolgd door regen. De kans op gladheid is met een negatieve temperatuur aan de bodem groot te noemen. De zone met ijzel verplaatst zich langzaam richting het binnenland. De intensiteit van de neerslag neemt vervolgens af.

Het Europees weermodel toont ons een heel ander verhaal wanneer het gaat om timing van het warmtefront. ECMWF laat de neerslagzone een pak vroeger doorkomen. Reeds vrijdagavond mag het westen van België zich schrap zetten voor sneeuw/ijzel. Dit soort verschillen cruciaal zijn, omdat de timing bij ECMWF voor sneeuwval een pak gunstiger is. Er wordt namelijk geen dagelijkse gang veroorzaakt met een klim van de temperatuur. Nu zou dat enkel en alleen moeten komen van de luchtsoort die zich na het warmtefront bevindt. In tegenstelling tot GFS gaat ECMWF voor meer sneeuwval in plaats van ijzel. We hebben een animatie gemaakt die de neerslagsoort visualiseert.

 • Het slotje gaat op deze draad: we gaan verder in winterdiscussie januari 2017: https://www.noodweer.be/winterdiscussie-januari-2017/

 • Dries Denolf

  Maar gisteren en eergisteren – wanneer de kaarten winterweer voorspelden – postte je toch modellen met een – evoluerende AO. Nu de modellen zachter weer voorspellen, heb je het over een + AO.

 • Ceejay

  Ja Nick ik begrijp je ergens wel na afgelopen paar winters ontgoochelingen en inderdaad zoals het er nu aan toe gaat kun je uitmaken hoe het er verder zal uitzien qua winter zit er ook nie veel in en geen potentie.
  Als je ziet wat er gebeurt tussen Moskou en tot ver in het zuiden dat de winter ons maar al te graag links laat liggen.
  Begrijp wa je bedoeld dat je dit géén winter kunt noemen op een paar koude prikken en paar vlokken rap gevolgd door regen en zachter zou ik dit ook geen winter kunnen noemen eerlijk gezegd, een winter is er ene met potentie en lange adem in mijn ogen en bakken sneeuw en langdurige vorstperioden dat noem ik pas ook winter maar anderen vergeten maar al te gauw wat een echte winter echt inhoudt!
  We maken jammer genoeg niet zelf de winter naar onze hand
  Aangezien de seizoenen lijken op te schuiven misschien laat februari en begin maart (ik zei wel misschien) nog wa langere periode winter maar tot nu toe vind ik dit nog geen winter ook dus moet eerlijk blijven.
  Tot nu toe niet veel potentie op wintergebied en de vorige winters in het achterhoofd weet ik dat er al velen de handdoek in de ring gooien en als mens meevoelend persoon heb ik daar begrip in. Maar ik heb nog ietsje hoop en kan al rap omslaan.

 • Dries Denolf

  We kunnen dat wel vaststellen, maar niet verklaren. Waarom ZO-Europa en wij niet? De PV geldt toch niet enkel voor de Benelux

 • Dries Denolf

  Over dat Eurohog: volledig akkoord: verkeerde ligging. Maar met parameters goochelen zoals PV? Die geldt toch ook voor Siberië? Laat ons nederig blijven en toegeven dat we in het ijle tasten als we naar oorzaken zoeken

 • Paulus Piet

  Heb het idee dat dat dekselse Euro hoog onze ‘blokkade’ had moeten zijn voor deze winter. Maar steeds veel te oostelijk ligt. Hoe dat dan weer komt..tja.
  Toch iets te sterke poolwervel..wie zal het zeggen.

 • Jeroen Maes
 • jurgen

  Winter in siberie bv 😉

 • Paulus Piet

  Voor onze contreien voorlopig nog geen uitwerking hiervan klopt. Ik had het dan ook meer over het oosten en zuidoosten van Europa. Zuid-oost Europa heeft inmiddels haar derde stevige winterprik te pakken.

 • Ben

  Nick, straf dat jij al de komende 7 weken kan voorspellen, kan je geld mee verdienen man!

 • Dries Denolf

  Moeilijk te rijmen met het winterweer hier. Weken aan een stuk een inversiekou, nu precies afgewisseld met WC (gfs12 o.a.). Of we moeten besluiten dat de westcrculatie op onze en iets hogere breedtes nog sterker is dan de Siberische sneeuwlaag

 • Nielss Gulabsonn

  Lol.. je zegt zelf dat je niet te ver vooruit mag kijken maar weet al wel dat de strijd voor deze winter gestreden is? Leg uit 🙂

 • Robbe Maes

  Raar, want normaal hebben er het op die site toch goed. Maar ja iedereen kan fouten maken he

 • Dries Denolf

  Bedankt voor je antwoord, Nicolas en niet rancuneus, maar filosofisch te reageren. Ondertussen gfs 12: als dat de ware wordt voor volgende week: regen en wind zonder ophouden

 • Jeroen Maes

  Ik ben 100% akkoord dat we nog geen superwinter hebben gehad maar ik vind dat sommigen toch overdrijven. De eerste 7 dagen van Januari gaan in België zeker 3 graden te koud zijn verlopen, bovendien heb ik hier 2x sneeuw gehad waarvan 1x de sneeuw een tijdje (een dag ofzo) is blijven liggen.
  Dit is absoluut niet geweldig winterweer maar om dit geen winter te noemen is me een brug te ver.

 • Dries Denolf

  Ik vind het wat eenzijdig om 3 en waarschijnlijk 4 opeenvolgende winters na elkaar enkel aan de klimaatopwarming te wijten. Tenslotte gaat die opwarming tot nu toe over tienden van een graad een graad en spelen ook andere elementen mee, zoals cyclaire klimaatschommelingen van enkele 10tallen jaren over enkele 100en jaren. Vergelijk het weer jare 40->60, met die van 90 -> 16, of 16de eeuw met 18de eeuw. Is niet enkel klimaatopwarming

 • Tim Veeckman

  als elke moedeloze burger een euro schenkt , en enkele firmas hun goed hart tonen ziet elke winter 1 dag (naar keuze) het sneeuwschuwe gebied wit

 • Paulus Piet

  Nou en of, bij de laatste elfstedentocht in 1997, stond er ook nog een harde oosten wind haha…afzien! Wat dacht je van Moskou afgelopen nacht, -30 graden Celsius. Overdag -26! De kou boven Siberië laat zich ontzettend gelden, tot in de laars van Italië (15cm sneeuw plaatselijk). Zou de vroege sneeuwval boven Siberië in oktober en de hoeveelheid, toch een rol aan het spelen zijn in Europa…?

 • Jeroen Maes

  tja elke parameter Dries… voorlopig is de AO index nog gewoon de hele tijd positief gebleven dus als je vind dat we nog geen winter hebben gehad kan je die parameter er zeker niet mee weerleggen.

 • Dries Denolf

  Zoals?:(

 • Standvastige weermodellen Dries, daarvoor zijn de supercomputers niet krachtig genoeg. Studie van de opgesomde parameters kan een uitweg zijn om processen hogerop in beschouwing te nemen om vat te krijgen op het onmogelijke. Wie het weer kan voorspellen – Noodweer Benelux zit er dichtbij 😀 – kan gaan rentenieren 😉

 • Dries Denolf

  Succes gegarandeerd

 • Dries Denolf

  Ik begrijp echt niet waarom je weerelementen halstarrig met parameters blijft ondrbouwen, Nicolas. Deze winter is elke parameter al enkele 10tallen keren de revue gepasseerd. Waarom niet gewoon toegeven dat we het weer nog niet begrijpen – en met “we” bedoel ik de wetenschap in het algemeen – en we moeten leren wachten op standvastige weermodellen gedurende verschillende dagen, zodat we een echte trend zien?

 • Nathan

  Ja idd dat was nog eens veel sneeuw voor West-Vlaanderen toen.

 • Jeroen Maes

  Als er hier effecten van gaan zijn dan kunnen we die nu nog niet zien. 😉

  Maar we zullen moeten afwachten of we er iets aan gaan hebben, zoals ik altijd zeg biedt geen enkele parameter zekerheid, wel een grotere kans op winterweer. Maar als het niks wordt heb je daar niks aan uiteraard.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Nu is het hier licht aant dooien. +1

 • Dat zou wat zijn, een Elfstedentocht in de jaren 2017. Ik vermoed dat veel mensen de intensiteit van de koude van -5°C overdag tot -15°C geheel niet zouden aanvaarden en dat de kerncentrales dienst zouden weigeren. Het gevolg van de modernisering van het systeem en niet altijd de ‘verbetering’.

 • jurgen

  We moeten er kunnen mee om gaan he , er zijn veel ergere dingen in het leven dan geen winterweer te hebben .

 • Paulus Piet

  In de geschiedenis van de elfstedentocht, zijn de meeste in februari verreden. En Nick gooit begin januari de handdoek al in de ring haha. Okey Nick fijne ‘winter’ nog.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Mag ik uwe glazen bol ook eens lenen. De winter is nog maar een drie weken en duurt nog tot maart. Die nu al afschrijven is toch een beetje hoog gegrepen.

 • maxim vh

  Dat is een nog veel praktischer idee haha

 • Tot de volgende vergadering Nick 😀

 • jurgen

  Of beter eens samen op de latt(pp)en gaan in de alpen .

 • jurgen

  Als we geen sneeuw gehad hebben deze winter maken we die groep aan 😉

 • maxim vh

  Als we dan allemaal samenleggen kunnen misschien sneeuw laten overkomen van de Alpen 😁😁

 • Dries Denolf

  Wordt duidelijk weerspiegeld in de weerkaarten, die voor diep winters weer gaan. Voor mij kan gans dat stratosferisch gedoe de pot op. De wetenschap is nog steeds te weinig geëvolueerd om die parameters te inderpreteren. Het weer daarentegen weet nochtans wel wat gedaan met al die parameters: gewoon naast zich neerleggen

 • Nick Deschaght

  Dit was het dan … de winter van anno 16’/17′. Hier ondertussen regen en ijzel gehad (genk). We mogen een kruiske maken voor de rest van deze ?”winter”? We moeten niks meer verwachten op vlak van winter, vrees ik als je ziet hoe het er momenteel aan toe gaat op gebied van winter allemaal kleine prikjes. En te ver vooruit kijken in de kaarten bied ook geen opties is zoveel keer bewezen ondertussen. Maar regen/ijzel en iets kouder is er wel in blijven zitten voor de rest niets speciaals te noemen en indrukwekkend. Is misschien wel wat kouder ten opzichte van vorig jaar maar je kunt dit eigenlijk ook geen winter noemen. Dus ik gooi de handdoek in de ring en op naar winter 17’/18′ hopen dat die méér kansen bied op echte winter. T’beste allemaal en nog veel succes op de hoop op wat winter nog de komende wintermaanden maar ik vrees ervoor. Nick 😉

 • Thanks Dirk voor je weermelding. Je account werd ook op de whitelist gezet waardoor je reacties sneller verschijnen.

 • Yannick, als je nu even probeert inhoudelijk je posts te verzorgen dan gaan we meteen je account whitelisten, maar altijd die volledige persoonlijk info is niet nodig. Gewoon over het weer/klimaat discussiëren is al vermoeiend genoeg 😉

 • Dries Denolf

  Ik dacht dat je naar de Baraque Fraiture ging, Stephan. Maar je zit dus omgeving Kortrijk sneeuwmannen te maken. Heb ook pluimen van EC en gfs bekeken. Wat een verschil met gisteren! Begrijp echt niet hoe dat mogelijk is: overgang van winter- naar herfstvoorspellingen op12u tijd. Je zag het net als mij wel zitten voor volgend weekend, ook omdat die er al een tijdje inzat. Heb je een verklaring voor die plotse ommezwaai?

 • Haha Jurgen, dat gaan we doen. Gaat een groep worden op Facebook van minstens 100.000 leden 😀 Zorg jij voor de organisatie? 😀

 • maxim vh

  Door de opwarming van de aarde is het klimaatsysteem van de aarde helemaal uit balans (wordt warmer). Dit heeft onrechtstreeks gevolgen voor onze winter. Soms worden er uitzonderingen gemaakt, zoals nu in Griekenland, in 2012 waren wij aan de beurt. Deze uitzonderingen zullen jaar na jaar afnemen, dus elk jaar minder en minder kans op een strenge winter, terwijl de kansen op een normale tot zachte winter telkens groter worden. Binnen x aantal jaren zal een normale winter zelfs minder voorkomen dan een zachte winter. Zo denk ik erover, dus van elke sneeuwvlok optimaal genieten nu het nog kan!

 • Dries Denolf

  En ik denk dat modellen een leuke hobby is zolang je er maar geen waarde aan hecht. Gisteren werd die halve gare “Flanders” verweet dat hij zijn “oneliners” niet onderbouwde. Jij hebt verstand van weer en haar parameters, maar nu vraag ik me toch af op basis van wat je die bemerking maakt?

 • jurgen

  We kunnen mss een zelfhulpgroep oprichten voor sneeuwloze winterliefhebbers 😉

 • jurgen

  Sneeuw gehad dan tot eind maart , was het op de duur moe . Hadden we dan geweten wat er volgde …

 • Dries Denolf

  Heb net met mijn schop de 1ste 50 cm weggehaald, begin nu aan de rest

 • Tim Veeckman

  tzijn niet enkel de westerlingen die er altijd uitvallen… ook OVL, zeker het ZW deel valt altijd uit de boot … tenzij je de mm stof van een dag of 5 terug als sneeuw aanschouwd 🙂 niks aan te veranderen ….

 • Dat was de winter waarbij de SSW eind december tot een desoriëntatie zorgde van de PV en die eigenlijk volledig verzwakte met een significante impact op lage- en hogedrukgebieden.

 • Dries Denolf

  Gewoon neergezet wat de mensen graag gezien. Helemaal op niks gebaseerd, gewoon een tekening om aandacht te trekken. Waarschijnlijk staat naast de pagina een hoop publiciteit. Platte geldklopperij

 • Jeroen Maes

  Met dat verschil dat de kern tot nu toe nooit echt verzwakte, dat zou nu dus wel gebeuren.

 • jurgen

  En toch kan het hier , even in de geschiedenis gedoken en met heimwee dit tegen gekomen . https://uploads.disquscdn.com/images/3630e550b3cd5598769ab19adb9e631a461658ecbd40d8c5e4fc96d32c9d74d5.png

 • Dries Denolf

  De 147ste deze winter

 • Dries, wel ik moet zeggen. Ik heb de vorige winterverwachting vol goede moed geschreven op basis van de verzwakte PV, normaliter een oostelijke QBO en een recordhoge SAI-index. Nu blijkt dat het nog steeds enorm moeilijk is om een solide blokkade op de Atlantische Oceaan neer te zetten of zelfs een retrograde move mogelijk te maken. Ofwel loop ik te hard van stapel, ofwel hebben de desbetreffende parameters komende jaren extra support nodig.

 • Jurgen, klopt. De Noordzee is te kleinschalig om een rol te spelen in het wiskundig berekenen van een winterse forecast. Feit is dat we een westelijke QBO hebben dit jaar (wat overigens niet in de voorspellingen zat) en dat we een minimum aan zonnevlekken hebben. Dit soort factoren lijkt een rol te spelen in een relatief zachte winter in West-Europa. Deze comment natuurlijk onder voorbehoud van de echte wetenschappers die er dagelijks mee bezig zijn.

 • Dries Denolf

  Vind het wel moedig dat je al die paramerters, die hun waarde nog moeten bewijzen durft in vraag stellen. Heb hier ook al gemaild dat al dat theoretisch gezwam over PV SSW, WAA, AO, NAO en andere stratosferische warmings, geen enkele bewezen bijdrage hebben tot het weerbeeld. Wij wikken, maar het weer beschikt. En voor hetzelfde geld zitten we hier straks weer met diepwinterse modellen

 • jurgen

  Valt me toch echt op hoe moeilijk dat het is om de laatste jaren ook maar iets dat op winterweer lijkt tot in het westen te krijgen . Iemand een verklaring daarvoor ? Is de noordzee opgewarmd of spelen andere factoren mee ?

 • Wim, inderdaad. Voetjes op de grond zal de inhoudelijke discussie geen kwaad kunnen. Noodweer Benelux dient niet te vervagen in de typische fora waar mensen weinig meer kunnen leren van elkaar. Het volgend artikel – winterdiscussie januari 2017 – is dan ook behoorlijk technisch gemaakt maar met de nodige duiding voor de mensen die niet meteen ervaring hebben in de weerkunde.

 • Van Laethem

  Voilla we zijn er. Zo zie ik het ook. Hoerastemming is niet aan de orde voor de volgende dagen. Laten we ons daar op fixeren. 72h max. We hebben al 2 kleine prikjes gehad maar een volgende dient zich niet meteen aan.

 • Dat is een houding die ik vanaf nu ook hanteer. Een volwaardige desillusie en de fancy termen van SSW, SAI-Index en polar vortex doen me persoonlijk niet zoveel meer. Dat ze invloed hebben op het weerbeeld, akkoord, maar blijkbaar doet de winter nog steeds wat hij wil. Vooral winterweer krijgen in de Benelux blijkt dit jaar zelfs moeilijk te worden (ondanks dat het nog 2/3 maanden) is. Er zijn geen echte drivers die een solide blokkade kunnen opzetten… Zit hiermee een beetje op éénzelfde lijn met Thomas die hier regelmatig bijdrages post.

 • Dirk Vanmolle

  Idd en een week voor datum foetsi met de winterkaarten. Als de winterkaarten er na het weekend er nog zijn dan ga ik pas beginnen te hopen.

 • Rizky, een beetje een vreemde en flauwe reactie als je alle inhouden hier ziet. Het is puur een persoonlijke beleving en gebaseerd op ervaring. De huidige set weerkaarten biedt in het UGKB perspectieven voor een dalende trend. Maar om daar nu meteen winter aan te verbinden, dat vind ik bijzonder voorbarig. We zouden nogal wat op onze ‘nek’ halen als we bij ieder ensemble een post zouden neerzetten op Facebook van: de winter is op komst? 😉

 • Waregem, West-Vlaanderen, licht positief. Aan de kust gaat het kwik straks richting 7°C.

 • Dat zal geen probleem zijn 😉

 • Dit heeft niks te maken met het feit dat mensen in het westen van de Benelux wonen. Noodweer Benelux kadert de volledige Benelux. Straks in het artikel dat zal verschijnen zal je gauw lezen waarom voorzichtigheid nu eens aan de orde zal zijn in de plaats van de hoop nu al de wereld in te sturen. 1 tip, check 28 december 2016.

 • Dirk Vanmolle

  Als ze winterse neerslag voorspellen in het binnenland zit ik meestal goed betreft sneeuwval. Woon namelijk een klein uurtje rijden van de Ardennen

 • Dirk Vanmolle

  hier in landen (vl. brabant) nog steeds -1

 • Rizky Taufik

  Een hele warme oproep aan de moderator’s die in het westen wonen, hoe ook rekening met de actieve bloggers die ook in andere delen van het land wonen en aub breek geen kaarten af omdat die voor het westen slecht vallen. Een vb is de afkeuring van GFS06 omdat die geen enkel perpectief biedt voor winterse opties vanaf volgend weekend, terwijl die wel degelijk aanwezig zijn voor het diepere binnenland.

 • Rizky Taufik

  Ik denk dat hij bedoelt dat er soms enkel rekening wordt met het weerbeeld in het westen en daarom niet goed is ook al tonen de kaarten voor andere delen van het land soms interessante opties zeker vanaf volgend weekend.

 • Rizky Taufik

  Misschien moet je ook rekening met diegene die niet in het westen wonen aub. Want ik krijg hier meer en meer den indruk dat het hier een westers onderonsje wordt en daardoor de kaarten worden afgekeurd als het voor het westen slecht valt. Dat is mijn persoonlijk aanvoelen als ik een paar reacties van vandaag lees.
  Nogmaals voor het dieper binnenland bied GFS wel winterse opties op al dan niet tijdelijk sneeuwdek vanaf volgend weekend.

 • Michael

  Ik ben benieuwd! Doe je best

 • Komende uren verschijnt een nieuw artikel: winterdiscussie januari 2017.

 • steve

  Idem scherpenheuvel zoals foto Thomas daarnet.

 • In welk opzicht?

 • Laurenz
 • Gilbert Dekeyser

  Selffulfilling prophecy lijkt hier soms van toepassing. Jammer.

 • De OPER van de weermodellen heeft procentueel een voorsprong tegenover de andere leden aangezien de resolutie daarvan een fractie beter is. Dat we hier vaak de OPER aanschouwen is ook niet het geval, het ensemble dat we op dit moment zien is ook niet meteen winters te noemen. Akkoord, enkele leden die richting -5°C neigen op 850 hPa binnen X aantal dagen, maar om dan meteen te gaan hopen dat we sneeuw en vrieskou van betekenis gaan krijgen. Daarvoor is het veel te vroeg. De teleurstelling na de gemiste kans afgelopen 24 uur mag daar het schoolvoorbeeld van zijn. Afwachten en stellingen proberen te voorzien van de nodige nuance… Voor het hele discussiedraadje opnieuw vol komt te staan met ‘hoop’ en ‘deceptie’. Kwestie van de kwaliteit van de de weersverwachtingen te waarborgen.

 • Rizky Taufik

  Geen Lariekoek. De meeste hier gaan enkel af op de Oper en als die slecht is, is in hun ogen die run volledig slecht ook al zitten er onder de onderiiggende leden genoeg leden die goed zijn.

 • Quinten Van Moerbeke

  Helemaal niet, het is inderdaad altijd afwachten op het ensemble om dan de oper juist te kunnen plaatsen De oper zou theoretisch het meest precies moeten zijn waardoor het als één van de eerste een andere trend kan inluiden, er moet dus vaak een slag om de arm gehouden worden.

 • Jeffrey

  Wat mij vooral als leek opvalt, is dat men continu aan de hand van die oper bepaald of het een slechte of een goede run is. Dat komt mij ietwat opportunistisch over, vooral omdat het slechts 1 van de leden is. Klopt dat, of is het lariekoek wat ik nu vertel?

 • Thomas

  De ijzel hecht zich in Scherpenheuvel overal aan, ook aan de grassprieten die nog boven de sneeuw uitsteken! https://uploads.disquscdn.com/images/10ca49eebf4666f79358623c22778991e78cd3e95cc1e521c28e1114007c1d39.jpg

 • Rizky Taufik

  Hoezo GFS06 slecht, ziehier de pluim prikpunt Brussel, voor mijn regio een goede pluim vanaf volgend weekend, met sneeuwkansen vooral in de nacht voorlopig, voor details nog te vroeg.

  https://uploads.disquscdn.com/images/c550be8704943fe30b5b4d16f6c31b8f02dff60098a07ea01d7bc9cafe51a31b.gif

 • Rizky Taufik

  13 uur en nog altijd in gans het land, buiten de kuststreek, vorst. De koude laat zich maar heel moeilijk verwijderen.

 • maxim vh

  als je alles opeen gooit op 1 berg heb je toch wel een pak sneeuw! 😉 trouwens we zijn niets meer gewoon na 2 tropische winters…

 • Van Laethem

  Ja Rizky je moet dan toch eens naar de kaarten kijken. De isobaren komen dicht bij elkaar te liggen wat een sterk windveld geeft. En neerslag zit er ook in. Geen grote hoeveelheden. Temperaturen toch boven de 5 graden.

 • Deborah Ahlers

  Ik deel je mening hierin, ook de vraag neergelegd waar dit dan op gebaseerd is. Natuurlijk nog geen antwoord gehad

 • Rizky Taufik

  Dan moet je eens het artikel in het nieuwsblad eens lezen. Volgens hun is er afgelopen nacht een pak sneeuw gevallen in vlaanderen. Kwam niet bij van het lachen toen ik dat las.

 • Rizky Taufik

  Februari is niet alleen een schaatsmaand, maar is soms de maand waarin de meeste sneeuw valt, omdat de noordzee dan al voldoende is afgekoeld en dan betere papieren voor heuse sneeuwbuien.

 • Rizky Taufik

  Herfstachtig wordt het ook niet, dan denk ik aan regen/wind en zachte temperaturen. Eerder winter op zijn belgisch.

 • Rizky Taufik

  Eerst en vooral, hier zitten ook mensen die niet in het westen wonen. Soms heb ik hier te indruk dat het niet goed is omdat er in het westen niet heeft gesneeuwd ofzo en daardoor de kaarten niet goed bevonden worden. Maar voor de sneeuwliefhebbers zijn de kaarten goed te noemen vanaf komend weekend, vooral voor de ardennen in 1ste instantie, maar verderop ook voor het diepere binnenland. Het westen wordt een ander verhaal.
  Dit gezegd zijnde Structureel winterweer, ieder heeft daar zijn eigen mening over, is nog niet in zicht, maar vanaf volgend weekend zie ik toch terug sneeuwkansen, zowel bij EC00 als bij GFS12.

 • maxim vh

  Ik wil jullie wel geloven en geloof nog in koude januari/februari, maar we zijn toch weer aan het uitstellen. En meestal wanneer we hier uitstellen komt er uiteindelijk niets van in huis. Ik zou zo graag eens winterse kaarten zien die van het begin tot het einde blijven staan waar ze staan…

 • Chris Meire

  en hoeveel cm brengt dat bij ons? whoahhaha, nee grapje hoor Rizky

 • Van Laethem

  Dat is allemaal nog erg ver weg hoor jongens. De goede kaarten voor de periode rond 11 januari zijn er uit. De eerstkomende week geen winterweer maar herfstachtig.

 • Chris Meire

  brol

 • Rizky Taufik

  Om vooral de westerlingen wat moed ik te spreken, de stratosfeer krijgt een serieuze opwarming.

  https://uploads.disquscdn.com/images/b16abd3c687cf09a7fec0afbe87ef45525bbf40fffecb049bad712904f186c7c.png

 • Kim Jaspers

  En toch gaat het eens lukken.. mark my words!! Na half januari stijgende sneeuwkansen, zeker richting februari 😉

 • Rizky Taufik

  Dat is ook mijn mening, ik denk dat de 2de helft van de winter ons leuk winterweer kan brengen.

 • maxim vh

  Een groot sensatie bericht! Deze is gisteren trouwens al gepost 🙂

 • Deborah Ahlers
 • Rizky Taufik

  Vandaar het uiterste westen, daarmee doel ik de kuststreek en 30 km verder landinwaarts.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Kga nog een run of twee drie wachten voor in te zetten.

 • Kim Jaspers

  Voor 15 januari niet nee… maar daarna zie ik toch voldoende kansen. Daarom niet op structureel winterweer maar wel de sneeuwvariant. Ik zet mijn sneeuwgeld in op de 2e helft van januari. Nog een weekje geduld zou ik zeggen 😉

 • Guppert

  Zoals eigenlijk al de hele winter het geval is. met de kaarten. Zodra ze binnen de “betrouwbare” termijn komen is het winterweer weg.

 • Niels2a

  Zoersel nog steeds onveranderd gebleven.. 🙂 -1,1°C

 • davy

  🙁

 • Stephan Valcke

  Kortrijk ook nog hoor. Is ook nog aan vriezen. En is net nog West Vlaanderen

 • Bradley Lems

  Dit wordt hem niet voor 15 januari. Er is teveel paarse kleur nabij canada wat de stroming niet ten goede komt. Lagedrukgebied heer en meester op de atlantische oceaan en een zonale stroming op komst. https://uploads.disquscdn.com/images/7e28676d7e24009edf705a0a032a08b902e907a109f1d7c6b828a0f86ea6e94a.gif

 • Kaartje klopt niet volledig, want in Anzegem ook geen sneeuw.

 • Voorlopig eerder normaal weertype voor januari. Kansen op structureel winterweer met lage minima en lage maxima zijn voorlopig minder aan de orde. Eerder de ‘saaie’ versie van winterweer 😉

 • davy

  Volgende week terug winterweer?? Kben nog met net actief hier maar wil toch al beetje weten op voorhand

 • davy

  dank u nicolas

 • Willem Schoenmaker

  Noord Nederland motregen en 0,6 graden. Het proces gaat langzaam.

 • Totaal niet beter en winterse kaarten zelfs boven 190 uur weggevaagd van tafel. Wacht nu eens even met meteen enthousiast te worden van 1.2.3 runs. We gaan volgens mij voor 15 januari geen nieuwe winterprik krijgen of het moet zijn dat het winterse buien zijn in de nacht. GFS 06:00 komt trouwens met een WC op de proppen.

 • Van Laethem

  Het voelt ook ijzig koud met de wind. Dit is wel degelijk winter.

 • Peter

  Daarna mindere run. Teveel paarse/zwarte kleuren in het noorden.

 • Waregem nog steeds -0.8°C. Dit verbaast mij toch wel.

 • Niels2a

  Zoersel -1,1°C

 • Kevin Smetryns

  Gijzegem – 0,8 °C om 11u37

 • Goedemorgen Valerie, we hebben je reactie toegevoegd aan de ‘trustlist’. Zo komen je reacties sneller live op de site!

 • Goedemorgen Davy, we hebben je reactie toegevoegd aan de ‘trustlist’. Zo komen je reacties sneller live op de site!

 • Ivan

  144h

 • Rizky Taufik

  Uitgezonderd het uiterste westen, nog alijd vriestemperaturen te 11u.

 • Jan De Keersmaecker

  Op welke kaart?

 • Ivan

  a lsneeuw signaal op vrijdag, ook in laag Belgie.

 • Ivan

  idd bied mogelijkheden

 • Peter

  Hogedruk boven groenland is sterker!

 • Ivan

  Nu komt het erop aan in de volgende kaarten

 • Michiel

  Inderdaad, vind ik ook

 • Ivan

  Lijkt iets betere weg op te gaan. Of zie ik dat verkeerd?

 • Peter

  Laatste uur hier terug stijgende: + 0.4 nu

 • Ivan

  Gfs run weerbezig. Op naar hopelijk weer goede kaarten. Duimen maar.

 • Rizky Taufik

  Iedereen die vandaag de baan op moet wees voorzichtig en voor de rest een prettige zaterdag. Ben er deze avond weer bij de avondkaarten.
  Momenteel nog altijd ongeveer – 2 te ninove.

 • Stephan Valcke

  De kou laat zich moeilijk verdrijven hoor. Deze ochtend in Kortrijk -0.5 gr en nu opnieuw – 1 gr

 • Arjan van der Wal

  Goedmorgen. Omgeving Rotterdam 1cm en lichte ijzel nu. Tis op zn netst gezegt: zeer glad 😉

 • Sven

  ging net hetzelfde posten

 • Robbe Maes

  Dit zou momenteel de sneeuwbedekking zijn over belgie,heel het land licht onder een sneeuwdekje behalve west-Vlaanderen… https://uploads.disquscdn.com/images/ca9fb582bb81a3265893da6682c6bebe503ca4f7087f1303dd158a5634eb8628.jpg

 • Deborah Ahlers

  Ja 1 hele cm haha, rond middernacht toch even naar buiten gegaan maar, toen was er al vorming van is regen.

 • Stephan Valcke

  Kortrijk nog steeds negatieve temperaturen. -0.6 gr

 • Stephan Valcke

  Exact Peter. Daar moet je doorheen kijken. Aantal leden die voor kou kiezen is aanzienlijk gestegen tov eergisteren. En ook bij Gfs zie je dezelfde evolutie.

 • Stephan Valcke

  Ik denk dat het sneeuwdek stand zal houden. Dinsdagnacht wellicht nieuwe sneeuw. Wel op de hoge venen wel te verstaan

 • Peter

  Inderdaad, ik vind hem net iets beter. We worden teveel afgeleid door die controle. Denk de oper en control eens weg en dan zie je weldegelijk een koude cluster waar zeker de helft van de leden voor gaat. Volgende vrijdag is ook iets afgekoeld, volgende zaterdag iets opgewarmd :p

 • Robbe Maes

  In het noorden van de provincie Antwerpen nu harde regen bij -1,5graden, het is spekglad op de wegen, voet-en fietspaden ook waar gestrooid is. https://uploads.disquscdn.com/images/fc05b22933d1a128425c0d5892d5e1eff8d06f415f3d0b3ca498eb89a6668af6.jpg

 • jurgen

  Al eens de webcams bekeken op kmi , de sneeuwlandschappen in heel het land zijn meer uitzondering dan regel hoor .

 • Chris Meire

  hahaaha, west vlamingen e

 • Ivan

  Hopelijk vanavond weer betere run zoals de vorige dagen. Als dat erin blijft, mogen we nog hoop hebben. En hoop blijf ik wel hebben. moet en zal eens lukken.

 • Stephan Valcke

  Wel een grote kluster die voor kou gaan waarvan de oper op het einde mee duikt door drukstijgingen

 • Rizky Taufik

  Probleem is dat het de laatste tijd teveel wissel in goede en slechte pluimen. De ene is goed en de volgende is dan weer minder en dan weer een goede en nu terug een mindere. Ik zou al meer geloof hechten moest elke pluim de tendens bevestigingen.
  Bon, superzacht weer is niet aan de orde

 • Ivan

  owkei. Sorry man.

 • Ivan

  meeste leden nog steeds positief in de temp. 🙁

 • Stephan Valcke

  Dit is de nieuwe. Merk de grote spreiding. Het belooft spannend te worden. Ik geloof volop in de kansen vanaf 15 januari. https://uploads.disquscdn.com/images/c6afcc45defe1a5aeae713f643b0b147fb223da75df6efa1e92f9f3e3fb5c279.png

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Dat is maar een peulschil ten opzichte van januari 2016. Rond de 20cm en een paar dagen blijven liggen.

 • Ivan

  🙂 chris, raar maar ik reageer steeds net zoals jij.

 • Rizky Taufik

  Eerlijk Ivan, ik snap je frustraties, maar het begint een beke te nerveren. Ondertussen weten we het wel ze.

 • Ivan

  Nieuwe pluim geeft duidelijk een tweedeling. Zacht of echt koud. Zal wel weer het eerste worden. Sorry voor reactie, maar ben nu vat vol frustratie. 🙂

 • Rizky Taufik

  Nee, wou hem plaatsen, maar is verslechterd. Eigelijk hetzelfde als gisteren. Die van in de ochtend was net goed en die van gisterenavond was dan weer vele eter.

 • Chris Meire

  Huppaaaaa, de control van -15 gister naar +10 vandaag. Heeft geen enkel belang, maar zo kan ik ze ook maken die kaarten

 • Tim Veeckman

  Oudenaarde ook weer nen dikke groene grap !

 • Stijn Albrechts

  de nieuwe ziet er toch niet meer zo uit?

 • Michiel

  Je kon het zelfs geen sneeuw noemen he, enkele miniscule korrels die je hoort tegen de ramen tikken kan je geen sneeuw noemen …

 • Rizky Taufik

  Maar voor details is het nog veel te vroeg. De grote lijnen blijven overeind

 • Ivan

  heb niets gesmaakt hoor hierin west vlaanderen? Nog heel de winter eigenlijk niets. Haha

 • Rizky Taufik

  Zowel GFS ls EC00 blijven intressant vanaf volgend weekend, met volop kansen op sneeuw. Maar niet vergeten wat er vorig weekend is gebeurd, op amper 24 uur tijd verdween onze winterse droom voor de week die nu komt. Dus nog niet victorie kraaien en blijven hopen dat het erin blijft de komende dagen. Positief is wel dat het momenteel niet uitgesteld wordt, maar dat was tot vorig weekend ook het geval.
  Dit is nog eens de EC-pluim van gisterenavond zodat jullie dat straks gemakkelijker kunt vergelijken.

  https://uploads.disquscdn.com/images/548641137f909361e071cea4d05b91d3a0e272efe0198f72edde0bcb20da1195.png

 • Ivan

  begrijp je volledig Michiel. Heb ook dat gevoel.

 • Tim Wendy van Langenhove

  woensdag en donderdag is het gewone regen in de hoge venen,snachts rond 0 graden volgens ik op de kaarten heb gezien.

 • Ivan

  Een heel klein beetje maar nog niet genoeg om het wit te maken Nicolas. Het was beginnen maar daar bleef het bij.

 • Ivan

  ZEEER grappig 🙁

 • Rizky Taufik

  En toch is hij iets warmer, maar niet veel, dan die van gisterenavond. Eerlijk Stephan, zowel EC als GFS kunnen mij iets minder bekoren dan gisterenavond. Maar als in te plaats van structureel winterweer, de vuile variant krijgen met de nodige sneeuw, dan teken ik direct voor het 2de, want de sneeuw van afgelopen maandag en afgelopen nacht smaakt naar meer.

 • Jens

  eventjes snel zitten googelen en ik kwam op deze site terecht
  http://www.catpw.be/NL/ski.htm

 • Ivan

  Jaja wrijf het er nog meer eens in. Pfff :))

 • Stephan Valcke

  Deze kwam toch een aantal keer voor hoor. Zie bovenstaande pluim. Bovendien verwacht ik de komende week betere ontwikkelingen.

  https://uploads.disquscdn.com/images/bb6d2abfa9ea09e01158f99008df491f05bf6874fa5278da3a83ce311dc3ffd2.png

 • Ivan

  Mij lijkt het toch dat de laatste kaarten van EC toch een scandi hoog intekenen met een oostelijke aanvoer als gevolg. Tetrograde beweging.?

 • Chris Meire

  Nu even een andere vraag(als het mag). Wat ik helemaal niet heb gevolgd is de situatie in de ardennen. Ik denk eraan een lang weekend te nemen volgende vrijdag.Is daar nog sneeuw bijgevallen vannacht? Iemand zicht op hoe de sneeuwlaag zich houd tot volgende weekend? Dooi? geen dooi? nog meer sneeuw? Ik spreek wel over de baraque fraiture, dus hoogste punten vd ardennen. Bedankt voor de feedback

 • Ivan

  Hier ook veeeel sneeuw ( gras) Hahaha

 • Ivan

  LOL

 • Rizky Taufik

  Ligt je lat nu niet veel te hoog na die prachtige periode die jullie hebben meegemaakt tijdens W12/13?

 • Ivan

  Wedden dat als het westen eens alleen sneeuw zou krijgen dat de rest dan Vlaanderen steen en been zou klagen? Wat moeten wij hier dan zeggen.

 • Chris Meire

  Man man, diene oper!!!! Die zwalpt eigenlijk ook al heel de winter bovenaan e.

 • Rizky Taufik

  Volledig mee akkoord. Een N-circulatie komen mooie dingen met zich meebrengen, Er moet maar eens een Polar Low naar ons afzakken en ik kan je verzekeren, dan heb je prijs en kan er een pak sneeuw vallen hoor. De lat ligt bij sommige veelt e hoog blijkbaar. Ik kijk naar buiten en het is winter hoor. Langs den andere kant snap ik Nicolas, tijdens W12/13 zijn jullie rijkelijk bedeeld met sneeuw en dan wil je natuurlijk meer. Maar besef dat zo een situatie’s niet veel voorkomen.

 • Ivan

  Yes!!!! 😀

 • Michiel

  Leuk he opstaan in een compleet droge, groene wereld en dan iedereen op de fb pagina gelukkig zien met sneeuwfotos … Pff echt West-Vlaanderen en de sneeuw heeft me nu al 2 keer deze vakantie laten zitten

 • Ivan

  Dan hebben wij hier in het westen nog altijd meer te zien dan nu. Dus laat maar komen die NW circulatie.

 • Babeth Van Son

  In Vilvoorde ligt er een dun wit dekje bevroren te wezen en het ijzelt nu. Enkele van mijn poezels zijn boos op mij, alsof ik verantwoordelijk ben voor dat koude natte spul in ons tuintje !
  (De anderen lachen hen uit omdat ze zo stom zijn geweest om naar buiten te gaan terwijl iedere verstandige kat weet dat wanneer ’t vrouwtje veel lagen extra pels draagt het koud en nat is buiten…)

 • Stephan Valcke

  Ga het toch hier even tussen door posten : GFS00 pluim prikpunt Brussel. Is toch beter geworden. Merk het aantal leden die voor vrieskou gaan op termijn. Net het gevolg van hogedruk impulsen boven Scandinavie /Rusland. We blijven het volgen. https://uploads.disquscdn.com/images/7368bcae8f4ad426664c42e4734fa8399ecdf2b71c8c687fccaa046b4f318da6.gif

 • Willem

  Ik hem gezegd dat West-Vlaamse sneeuw speciaal is. Het is minder wit en glijdbaar zoals in andere delen van het land. Hij snapt het denk ik…

 • Ivan

  was bij mij ook zo; Je hebt gelijk Chris. Ik maar switchen van de ene naar de andere. haha

 • Ivan

  Voor ons valt er eigenlijk niets te bespreken Nicolas. Alleen gefrustreerd lezen hoe het overal sneeuwpret is.

 • Chris Meire

  Willem, ik woon ook in Varsenare, wil dit wel eens zien, kga op de koffie komen, hahaha

 • Ivan

  klopt Chris, doet weeral pijn te lezen hoe leuk het overal is. Laat ons ons weer focussen op volgende week. 🙂

 • Ivan

  Idd weeral buiten de prijzen gevallen ondanks de voorspelling dat nu het westen het meest ging krijgen. Engeland ligt ten westen van ons en toch kreeg Nederland en het oosten weeral het meest. Vreemd allemaal. Ben en beetje gefrustreerd.

 • Stephan Valcke

  Ok, maar afgelopen nacht zat iedereen op hun puntje van hun stoel voor een dooifrontje dat er aan kwam. Als er sneeuwbuien zijn die overdag winterse buien worden en tijdens de nacht opnieuw sneeuwbuien, gaat dit meer spectakel geven al was het maar door intensiteit of verrassing (Bv clustervorming )

 • Ivan

  hier ligt er weeral niets. Pech voor ons blijft maar duren ondanks dat er voor het westen het meest voorspeld was kregen we toch het minst. Vreemd als je weet dat de eerslagzone vanuit Engeland recht naar ons kwam. Maakte blijkbaar een omweg via Nederland en zo Belgie binnen?

 • Jens

  Update van ANWB van 08.58 uur: De ANWB waarschuwt opnieuw: ga niet de weg op. ,,Het is echt heel gevaarlijk. Mensen denken misschien dat het wel meevalt als ze de straat op gaan, maar door de ijzel is het echt heel erg glad. We hebben op de snelwegen al 165 ongevallen geteld. Dat is echt heel veel voor een zaterdagochtend, dus ga daarom de weg niet op als het niet nodig is”, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

  Precies erger in Nederland dan bij ons ?

 • Stephan Valcke

  Gelukkig heeft het weer geen geheugen Nicolas.

 • Stephan Valcke

  Laat mij raden Willem, jij woont ook in West Vlaanderen? Mijn dochtertje van 5 kwam deze ochtend binnen gestormd omdat ze dacht dat er sneeuw ging liggen. Toen ze naar buiten keek zei ze ontgoocheld : papa, je hebt gelogen. …. Tja…., gelukkig ben ik donderdag met haar en de slee eens naar de hoge venen geweest.

 • Robbe Maes

  Turnhout nu al een tijdje ijzel, op het sneeuwlaagje van deze nacht begint een hard laagje je komen dat het heel glad maakt, momenteel lichte regen/motregen bij -2graden. https://uploads.disquscdn.com/images/585ae9fb701a1afcbf49c6d96f99efa9f368070fa51d53d42ba9ca5b731a6d0d.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/e04f1e4460dc5d681f598b2320779225cef8650d62f4cd7901e77493ab99cf2c.jpg

 • Ian Vasquez Badilla

  Wageningen- ongeveer 2-3 cm sneeuw en het ijzelt al voor een tijdje. Gelukkig is de sneeuwdek niet erg aangetast door ijzel. Het vriest hier nog maar 60 km naar het westen begint de dooi al 🙁 https://uploads.disquscdn.com/images/ad8986878a3bd1e97ac2f4923546a3a6052031ed6abd3e6697df7a84870ab404.jpg

 • Jens

  West-Vlamingen blijven altijd positief 😉 ( Wij willen ook sneeuw zien )
  Iemand ervaring met het weer in de alpen toevallig ? Lees momenteel alpenweerman en sneeuwhoogte hiervoor wou eens jullie mening erop zien.

 • Chris Meire

  oh ik ben het absoluut niet vergeten hoor Nicolas. verre van. Na de non-sneeuw episode voor ons van vorige nacht, heb ik een beetje last van gelatenheid deze morgen. 🙂

 • wim

  Snap ik. Heb ik ook liever.

 • Gisteren hebben jullie wat sneeuw gezien volgens mij? 🙂

 • Chris, toevallig niet vergeten wat voor een weerkaarten een week geleden uit GFS en ECMWF werden geschud. Een Atlantische hogedrukgebied, aanval koning winter vanuit het noorden gevolgd door arctische luchtmassa’s. We hebben allemaal gezien wat het 48 voor het eigenlijk event geworden is. Een winter voor Duitsland met daar de nodige sneeuwval. België en Nederland hebben het slap aftreksel ontvangen. Daarmee, ik ben bijzonder voorzichtig geworden. Nu, het is fijn om dit soort enthousiasme nog steeds te mogen lezen, we gaan het zien gebeuren.

 • wim

  Sorry, bad joke van mij. Kon het niet laten. Ik hoop echt dat jullie nog sneeuw gaan zien.

 • Deborah Ahlers

  Hier in Den Helder alweer +3°C en doodgewoon regen, beetje sneeuw is alweer weg.

 • Chris Meire

  Stephan for president

 • Wim, als er sneeuwbuien vallen heb ik liefst dat ze overdag niet overgaan in ‘winterse’ buien waarvan een drapdek ontstaan. Ik ben eerder de winterliefhebber van een sneeuwlaag die enkele dagen blijft liggen met forse vrieskou erboven op.

 • Geen winterweer meer zit aan te komen is natuurlijk niet de juiste bewoording. Ik vind alleen dat dit geen kaarten zijn zoals we gezien hebben in 2012-2013. In het westen profiteer je van echt winterweer bij ofwel een diepe polaire luchtstroming en/of een retrograde verplaatsing van hogedrukgebied boven Scandinavië. Dat zie ik niet komen voorlopig.

 • wim

  Wat is er mis met sneeuwbuien? Juich dit ALS sneeuwliefhebber alleen maar toe die N-circulatie.

 • Willem

  Ja mijn zoontje van 3 had nog nooit sneeuw gezien en hij vindt dat het goed op gras gelijkt…

 • Jens

  Eens enkel sneeuw voor ons dan e 😉

 • Stephan Valcke

  😂😂😂😂

 • Sven, de wens is soms sterker dan de realiteit. Het klopt dat er in de set GFS en ECMWF winterse aspiraties zitten, maar of ze zo structureel een hogedrukgebied laten opbouwen boven de Atlantische Oceaan is een ander paar mouwen. Voorlopig is er trouwens geen signaal op een geblokkeerd weerpatroon met een Scandinavisch hogedrukgebied (Matthew Hugo).

 • Willem

  En ik hoop met je mee Stefan. Ondertussen ben ik hier met mijn slee buiten aan het lopen maar mensen kijken raar doordat gras niet goed glijdt..

 • Sven

  ik sta je bij

 • Stephan Valcke

  De huidige kou verdwijnt dan ook niet volledig in deze gebieden hè. Ik geloof echt nog in een omslag richting half januari. Een omslag die ook eens positief is voor de west Vlamingen. Daar moeten we voor gaan. We zijn nog maar 7 januari hè. 😉

 • Sven

  vrijdag is een kantelpunt voor sneeuw stond er op een andere site te lezen dus staat al een paar dagen op de kaarten blijkbaar.

 • Jens

  Weekje rust dan ;), kaarten blijven wel interessant deze winter precies.

 • Sven

  ik vind het ook raar van Nicolas, ik heb al veeeeeeeeel slechtere kaarten gezien waarbij ze beweren in hoog en laag dat we het in de gaten moeten houden terwijl de neerslag gewoon gewoon als regen op de kaarten staan, nu staat er wel degelijk sneeuw op de kaarten voor zowel vrijdag/zaterdag/zondag en ze zeggen dat er geen winterweer meer zit aan te komen?!?!?

 • Tja, daar hoop ik ook op natuurlijk. Alleen had de koude inval boven Oost-Europa zich nog wat langer moeten handhaven boven het continent om de zonale luchtcirculatie beter te blokkeren. Nu vrees ik dat het met de fancy term ‘flitswinter’ moet samengevat worden.

 • Willem Schoenmaker

  Stelt niks voor hoor.. Hopelijk komende winter nog is echt sneeuw met meer cm ☺

 • Willem Schoenmaker

  Ben ook zeer benieuwd naar uw reactie 😉

 • Stephan Valcke

  Daar zou je nog kunnen van versteld staan. Ik heb gisteren al gemeld dat de huidige kou uitval in Oost en Noord Europa misschien wel hogedruk impulsen zou kunnen opleveren boven Rusland en Scandinavie. Wel gisteravond kwam ec daar al mee op de proppen en deze ochtend zaten dergelijke opties ook al binnen het ensemble van Gfs. Het kan vlug veranderen hoor.

 • maxim vh

  In Rijkevorsel (noorden van de provincie Antwerpen) nu al lange tijd ijsregen bij een temperatuur van -2.1°C. Een gevaarlijke cocktail voor mensen die de baan op moeten!

 • Sven

  en subtropisch ook :p ik dacht ik zet er eens een zomerse foto bij, overal heeft het blijkbaar gesneeuwd behalve in het westen :p

 • Chris Meire

  lol, het is zeer vroeg daglicht in Gavere moet ik zeggen

 • Sven
 • Goh, dat kunnen we ook niet doen. Best even kijken op de frontpage welke draden actief en actueel zijn met het huidig moment. In die draad zitten we dan met z’n alleen te discussiëren. We gaan dit wel wat eenvoudiger maken om ook in de zomerperiode dit soort discussies te vormen.

 • Chris Meire

  das eigenlijk perfect verwoord. Ik heb geen zin om naar sneeuwfotos van anderen te kijken, dus geef mij maar voorspellingen van GFS en al de rest. Wij westerlingen eisen een eigen draad zonder sneeuwfotos van anderen. hahaahahaa

 • jurgen

  Er is gewoon geen neerslag gevallen in het westen , wel blijven vriezen vannacht .

 • Sven, daar wordt aan gewerkt 🙂 Trouwens, ik vind de weerkaarten totaal niet interessant op de ‘lange termijn’. Er staat volgens mij niks van structureel winterweer op de planning, maar eerder een noordelijke westcirculatie met regelmatig aanvoer van polair/maritieme lucht. Dan kan je enkele sneeuwbuien te verwerken krijgen, maar structureel winterweer voorlopig niet te zien.

 • Chris Meire

  Nicolas, mag ik aanraden om alles te sluiten en gewoon bv deze open te laten? Ik heb gisteren tot de sluiting van de andere draad op 3 blogd bezig geweest, en op een tablet, ik kan je verzekeren, das geen lachertje. 🙂

 • Sven

  kunnen we geen januaritopic openen zoals we met december hebben gedaan?

 • Steven van Dam

  In Wemmel (Vlaams -Brabant ) ook serieuze ijzel gehad …Best binnen blijven , ondertussen is het eerste dodelijke slachtoffer een feit 🙁 :

  Man (32) maakt dodelijke slipper op E17 in Zele
  http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3049144/2017/01/07/Man-32-maakt-dodelijke-slipper-op-E17-in-Zele.dhtml

 • Sven

  vind ik ook, alles ten westen van gent heeft geen forum meer om te babbelen, de rest kan leuteren over hoeveel sneeuw er gevallen is op deze pagina :p

 • Stephan, het vorig topic werd preventief gesloten om de éénduidigheid in het posten voor de situatie afgelopen nacht te maximaliseren. Oud topic zal later vandaag weer open gaan. Even eerst deze winterse perikelen bespreken.

 • Chris Meire

  ja, goeie winterkaarten, MAAAAAAAR, hier komt de maar, eerst maar even de nieuwe runs van vandaag bekijken. Op dit moment springen de modellen run per run van warm naar koud. Als er geen 4 a 5 runs hetzelfde patroon inzit, hecht ik geen geloof aan de grafiekjes

 • Sven

  ik vind de kaarten zeer goed voor sneeuwval volgend weekend !

 • Stephan Valcke

  Kortrijk ook niks. Er staat wel nog iets te gebeuren eind volgende week. Ik blijf erbij dat de winter nog moet beginnen. Trouwens waar kunnen de modellen vanaf nu besproken worden? Het vorige forum is afgesloten en het lijkt mij toch wel boeiend genoeg om er iets over te melden.

 • Sven

  Wat een kaarten van zowel EC en GFS voor volgend weekend want vanacht was het weer een scheet in een fles !

 • Peter

  Dan nog beter in brugge dan hier. 5 druppels ijsregen iets na middernacht, en voor de rest is het gewoon droog gebleven.

 • Had jij geen sneeuw gekregen eerder vannacht? Dacht het gelezen te hebben in de reacties.

 • Grrr Wim – moet ik hier nu echt moderatie op toepassen? :p

 • Thomas Verstraete

  Goeie winterkaarten deze morgen ? In de lijn van gisteren avond?

 • Klopt, maar dan zitten we algauw boven de 190 uur en dat is redelijk gevaarlijk om hier een uitspraak over te doen op die termijn. Voorlopig maar een weekje zonder kansen op noemenswaardige winterperikelen.

 • Kurt DH

  Vreemd… Hier heeft het om 4u15 10 min gesneeuwd… Juist om alles net wit te laten zien, maar dat is het ook…

 • Jens

  Vond ik deze morgen niet zo erg moest gaan werken. ( West-VL ).
  Klopt het dat de weermodellen volgende week terug een nieuwe kans proberen ?

 • Klopt, weermodellen waren tot voor enkele dagen (zeg maar 48 uur) zelfs beter voor het zuidwesten van de Benelux. Nu blijkt dat het warmtefront zich voornamelijk met het westen van Nederland heeft gemoeid alsook het noorden van Vlaanderen.

 • Chris Meire

  t heeft niet mogen zijn hier int westen,ach ja, not the end of the world.
  Trouwens, wat is er aan de hand met de control van EC?????? Jawadde

 • Spekglad in Anzegem vanwege de geringe neerslag.

 • Van Laethem

  Ook in sommige delen van Vl. Brabant amper iets gevallen. Het is hier net niet.

 • Steven van Dam

  Dun sneeuwlaagje in Wemmel bedekt met een laag ijs , nu valt er nog steeds ik veronderstel motregen/sneeuw bij een temperatuur van -2,4 .

  https://uploads.disquscdn.com/images/7b958ccb0929a9a41edf21435a1c9ba62f84f2f4ecde1e369f03967c67885d7c.jpg

 • kasperd007

  Wat een fiasco hier in West-Vlaanderen. Opnieuw niks, blij dat ik er niet op gehoopt had.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Landen(Oost Branant) 1@2cm sneeuw. Sneeuwdag 2 op 1week.

 • Jelle Van den Berghe

  In Opglabbeek een zeer dun laagje sneeuw (nog geen halve centimeter denk ik) Het is hier nu droog en bij -3.4 graden.
  Al bij al toch lichtjes teleurstellend maar ach, sneeuwdag 2 op 1 week is ook hier een feit!
  Volgens de radar zou er (op wat motsneeuw of -regen die niet wordt opgepikt) niet veel meer op komst zijn.

 • wim

  Sorry westerlingen, maar het heeft hier weer gesneeuwd en er ligt 1 cm Te ninove. 2de sneeuwdag op 1 week tijd is een feit.

 • B19N11

  Regio in waasland? Ga de sneeuw dan maar gaan opzoeken. En hoeveel cm?

 • B19N11

  Zoals gezegd geweest w vl nx. Was terug voorspelbaar he. W vl valt altijd uit de boot…

 • Laurenz

  Waasland en Noord Antwerpen zo een verschil jawadde

 • Stijn Albrechts

  Hier in Brecht (N-ANtw) 1 cm, nu ijsregen

 • Bart

  hier in Ieper ook niets. ’t is te zeggen: hoogstens enkele druppeltjes gehad maar zelfs niet genoeg om glad te zijn!

 • Laurenz

  Troost ulder in z-o Vlaanderen Amper nen halve cm.belachelijk,meeste was voor n-belgie en nedetland

 • Van Laethem

  Westen van Vlaams-Brabant amper iets. Een teleurstelling.

 • Ivan

  Hier in veldegem west vlaanderen niets. Zoals gewoonlijk. Kwijlend de reacties lezen van diegene die wel weer het witte goud zien. Zucht. 🙁

 • jurgen

  In Torhout 1mm ijsregen gekregen tact -0,7

 • Ben

  Fantastisch in het Waasland! 3-5 CM en het blijft maar gaan. Dit heb ik de voorbije 3 jaar niet meer gezien. Ben zonet mijn eerste winterwandeling van deze winter gaan maken.

 • Ben

  Fantastisch in het Waasland! 3-5 CM en het blijft maar gaan, zonet een eerste sneeuw was de King gaan maken. Zulke sneeuw heb ik in 3 jaar in België niet meer gezien, de winter is al geslaagd haha 😄

 • Robbe Maes

  In Turnhout 1-2cm ongeveer denk ik, hopenlijk valt er nog wat bij voor de sneeuw overgaat in regen. Ik heb m’n wekker op 9uur staan, met een beetje geluk valt er dan nog sneeuw in onze regio!

 • maxim vh

  Hier in Rijkevorsel licht nog maar een dun pelletje

 • Jeroen Maes

  Ondertussen toch al een accumulatie van 2-3 cm hier in Antwerpen. En de temperatuur is van -0,6 naar -1,9 gezakt sinds het begin van de sneeuw.

 • Robbe Maes

  Nee Turnhout, ik was de lokatie er vergeten bij te zetten sorry 🙂

 • kjell

  In houtem?

 • Robbe Maes
 • Robbe Maes
 • Dries Denolf

  In W-Vl is de sneeuwzone overgetrokken en nu droog. Maar ik heb de indruk dat door lagere t° en dauwpunten sneeuwintensiteit verhoogt naar het binnenland toe

 • Jeroen Maes

  Hier in het noorden van Antwerpen sneeuwt het goed door nu.

 • Steven Vd Meulen

  @dilbeek motsneeuw nu de weerslag buienradar had gelijk tegen 3u sneeuw en het sneeuwt nu 😉

 • Dries Denolf

  Daardoor zal het bij jullie minder opwarmen en worden het echte sneeuwvlokken, zoals meldingen omgeving Antwerpen en Waasland

 • Rizky Taufik

  Oke, bedankt voor de up-date, maar jij zit dichter bij zee, misschien daarmee een ietwat grotere invloed van over zee, terwijl het bij ons grotendeels van over land komt.

 • Dries Denolf

  Nu al meldingen in Oudenaarde en de zone die jullie krijgen (omgeving Ninove?) is de neerslag die van over Nl komt en die is intenser dan die die over W-Vl trekt. Wel hopen op niet al te warme bovenluchten, want hier vermengt de sneeuw zich met hagel

 • Rizky Taufik

  Dus je verwacht nog meer sneeuw voor Oost-Vlaanderen?

 • Ben

  Matige sneeuwval in beveren bij Antwerpen. Op kwartiertje alles wit, fantastisch!

 • Dries Denolf

  Je ziet het ook op de radar: vooral N van het land nu. Bovendien krijgen jullie de grotere hoeveelheden van boven Nl

 • Dries Denolf

  Vroeg mij ook af waarom andere O-Vl al gingen slapen want storing heeft NW-richting en neerslag van Nl komt ook naar O-Vl

 • Dries Denolf

  Er ligt nog meer over G-B, maar vraag is of bovenluchten ondertussen niet aan het opwarmen zijn, want sneeuw in Brugge is vermengd met hagel, niettegenstaande – t° op 2m

 • Niels2a
 • Tim Veeckman

  ik denk dat een cmke al niet slecht gaat zien, afgaande op meldingen en radar …bedtijd…

 • Jeroen Maes

  In Antwerpen hetzelfde, ook zeer licht. Hogere intensiteit zou er wel aankomen maar de warmere lucht op hoogte ook natuurlijk.

 • Thomas Verstraete

  Zeer lichte sneeuwval in Oostrozebeke, hopelijk komt er nog meer aan

 • Rizky Taufik

  Dus als het bij in Brugge sneeuwt dan zal het hier in het verre binnenland zeker om sneeuw gaan.

 • Robbe Maes

  In Turnhout is het ook raak! Een half uurtje geleden begonnen met kleine bolletjes, sinds 10minuten echte vlokken! https://uploads.disquscdn.com/images/560a74687a4394022f0238193670a5d92b193663be824eb7f8c782023ea4f0f5.jpg

 • Rizky Taufik

  Gaat veel te traag naar mijn goesting. Ga er niet meer voor wakker blijven. Zal wel zien hoeveel er ligt als ik opsta.

 • Robbe

  Ik Turnhout is het ook raak! Zo’n half uurtje geleden is het begonnen met kleine bolletjes, sinds 10minuten echte vlokken! https://uploads.disquscdn.com/images/560a74687a4394022f0238193670a5d92b193663be824eb7f8c782023ea4f0f5.jpg

 • Dries Denolf

  Joat collega van Ninove. Nog een uurtje geduld en het is ook jouw beurt.

 • Tim Veeckman

  momenteel al in Oudenaarde begonnen met lichte sneeuwval

 • Dreten Vogelteten

  neerslagzone is gepasseerd, maar geen druppel of vlok gezien hier (w-vl)

 • Tim Veeckman

  eerste sneeuwval oudenaarde 😉

 • Dries Denolf

  Daarom vind ik het eigenaardig dat na een uur van het posten van die gegevens de t° licht blijft dalen (nu al -0.5, dauwpunt wel -1.7). Had het anders verwacht. Kan dit het versterkend effect zijn van het beetje sneeuw dat er nu ligt?

 • Laurenz

  Da ze nog wa wachten Zenne tot 5-6 uur,dan ben ik weer wakker

 • Laurenz

  Das Brugge bij u zeker he Dries of ben ik nou verkeerd?

 • Dries Denolf

  Lijkt allemaal redelijk te kloppen , al verwacht ik sneeuw voor O-Vlaanderen al over een uur

 • Rizky Taufik

  Het kwik blijft stabiel rond – 2 te Ninove. Bon, ik zie het wel als ik straks opsta.

 • Dries Denolf

  Wachtte eigenlijk op jouw reactie omdat ik die site niet ken, maar vreesde voor pure sensatie en ben blij dat ik nu bevestiging krijg van jou, Nicolas. Neemt niet weg dat ik blijf geloven in winters weer vanaf begin volgend weekend na kort, zacht interval. Ondertussen blijft naar mijn verwondering de t° hier lichtjes dalen en houdt de lichte sneeuwval aan, met nu toch al klein, vol laagje

 • Willem Schoenmaker

  Ow zal wel, ken ze nog niet zo lang. Vind hun foto’s en video’s altijd wel leuk. Zag dit plaatje en dacht deze deel ik met mijn soortgenoten liefde voor winterweer 😂😉.

 • Dit is zo onzeker… En wat mij betreft weer op de proppen komen met sensatie..Merk trouwens op dat zij hun eigen logo op die weerkaart zetten terwijl het om pivotal weather gaat. Ongelofelijk.

 • Laurenz
 • Dries Denolf

  Patroon zit ook wel al een tijdje in de runs, al zou ik dat “severe” weglaten. Neerslaghoeveelheid in pluimen voor volgend weekend ook niet overweldigend

 • Arjan van der Wal

  Das een mooi kaartje!

 • Willem Schoenmaker

  Deze afbeelding komt van Severe weather europe Facebook. Ik hoop het zo ☺

  https://uploads.disquscdn.com/images/d8fdd00c48af1d285d3fc0c5166dfc94c32c911eb9f8eb82a893f2c7d2aa1840.jpg

 • Rizky Taufik

  Bwa GFS12 was ook goed, wel minder koud dan GFS18. We zullen wel zien.

 • Dries Denolf

  Ziet er allemaal goed uit en is bevestiging van EC. Maar wil toch eerst 00z gfs zien

 • Rizky Taufik

  We zijn al genoeg gefopt deze winter en vorig weekend in het achterhoofd ben ik nu ook al veeeeeel voorzichtiger hoor.

 • Rizky Taufik

  Vandaar dat ik eerst schrijf licht winters. Maar dit zijn details. Zolang de grote lijnen vanaf volgend weekend ongewijzigd blijven ben ik al content. De details zullen dan later wel duidelijker worden.

 • Dries Denolf

  Daarom wil ik nog niet te luid hoera roepen: koud zeker, winters met sneeuw ook, maar de controle geloof ik niet: overdreven

 • Rizky Taufik
 • Laurenz

  Ale,efkes wakker om te kijken waar de sneeuw al ergens zit,weinig meldingen hier op noodweer

 • Dries Denolf

  Bovendien geeft de pluim een licht vervalst beeld omdat de controle zo onderaan zit. Maar ensemble met vorst ’s nachts geeft potentie op inval van koude periode. GFS18 is zelfs nog kouder, maar wil bevestiging zien: wordt niet voor niks de foprun genoemd

 • Rizky Taufik

  Details Dries, details. De grote lijnen zijn nu belangrijk.

 • Nathan

  Ok ik ga ook slapen. Ben ook wel benieuwd hoeveel er hier nog zal liggen morgen

 • Arjan van der Wal

  Nu bijna een halve cm 🙂 maar ga nu slapen! Ben benieuwd hoeveel er morgenochtend ligt 😉

 • Dries Denolf

  Op pluim EC12 krijg je na + 240 de indruk dat we naar strenge vorst gaan omdat de controle onderaan ligt. Maar ensemble blijft nog licht + overdag

 • Michiel

  Kans op sneeuw in midden West-Vlaanderen tot morgen ochtend? Of zal dit al regen zijn?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Landen. Zijde gij nie van de kanten van scherpenheuvel?

 • Rizky Taufik

  Effe tussendoor de EC-pluim Zuid. Weer een goede pluim en de terugkeer naar het licht winterse/winterse weer blijft er inzitten vanaf volgende week zaterdag. MAAR we weten allemaal hoe rap het kan veranderen. Hebben we eind vorige week gezien mbt volgende week. Dus nog geen victorie kraaien en hopen dat het nu wel eens uitkomt.

  https://uploads.disquscdn.com/images/548641137f909361e071cea4d05b91d3a0e272efe0198f72edde0bcb20da1195.png

 • Ivan

  mijn hoop is vooral daar op gericht en in mindere mate door wat we nu meemaken. Omdat dit toch als we eerlijk zijn niet zo veel voorstelt als het morgen al weer weg is.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  @Lieven al sneeuw bij u?

 • Niels2a

  Locatie? 😉

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Menske ik ga een dutje doen. Eer da de sneeuw hier bij mij is dan is het morgend. Door de trage trekrichting verwacht ik de sneeuw hier pas rond een uur of zeven acht.

 • Rizky Taufik

  GFS18 is gewoon weg goed vanaf +189 tot het eind. En nu hopen dat het vanaf morgen te zien is vanaf + 186. Laat ons ook hopen dat EC00 deze trend nu ook vast houd. Daar nog maar zichtbaar vanaf +192.

 • Ivan

  klopt Dries, het feit dat het er in blijft bied toch wel hoop dat het uitkomt; Temeer dat het niet opgeschoven wordt in de tijd en dus steeds dichterbij en dus betrouwbaarder wordt.

 • Dries Denolf

  Eigenlijk zit dat winterweer er al enkele dagen in vanaf volgend weekend, maar we laten ons te vlug ontgoochelen door een paar mindere runs

 • Dries Denolf

  Als je de buienradar begrijp je waarom. Als het nog een paar uur duurt voor sneeuw in aanvriezende regen transformeert, mogen we ons ook aan een laagje verwachten

 • Ivan

  klopt, als dat es zou uitkomen, dan wordt er over het weer dat we nu meemaken lacherig gesproken;Is de voorbereiding tot het grotere werk laten we hopen.

 • Tim Veeckman

  mijn gedacht

 • Dries Denolf

  Vind ik ook. Vanaf +174 vrij koud met verdere afkoeling naarmate termijn vordert en flinke opties tot sneeuw. Maar is 18z run, dus met 2 woorden spreken

 • Ivan

  Denk het ook. Wel raar dat ze in Nederland dan wel matige sneeuwval hebben.

 • Jens Pinoy Soenens

  Idd, want met wat GFS en ECMF terug op proppen me komen… hele mooie kaarten.

 • Dries Denolf

  Denk dat we tevreden mogen zijn met wat we nu hebben. Is tenslotte al het maxmum wat we wensten. Door de hoge luchtdruk zullen de hoeveelheden niet spectaculair worden. Is iets voor volgend weekend

 • Michiel

  Hier van die fijne korrels nog niks wit, en het lijkt op wetteronline of alles hier al bijna gepasseerd is, korrels is niet eens deftige sneeuw 😉

 • Ivan

  Zouden we nog grotere sneeuwvlokken mogen verwachten?

 • Dries Denolf

  Idd, want boven de Noordzee en G-B ligt nog wel voor enkele uurtjes neerslag. Afwachten hoelang het sneeuw blijft. Maar in elk geval GROOT gevaar voor gladheid gedurende de nacht wegens bevroren bodem

 • Dries Denolf

  Als ik de buienradar mag geloven zijn we nog enkele uurtjes aan de gang met die kleine hoeveelheden met fijne sneeuw: boven de Noordzee is het regen, die zich transformeert in sneeuw van zodra ze aan land komt: dus toch substantieel t° verschil tussen zee en land

 • Perfecte waarden voor sneeuwval (vooral dauwpunt belangrijk). Nu is het duimen dat de luchtkolom voldoende koud blijft in de onderste 1000 m.

 • Dreten Vogelteten

  nog een goed kwartier en de zone zou regio Kortrijk moeten bereiken

 • Jens Pinoy Soenens

  Eerste sneeuw van 2017 in Roeselare!

 • Dries Denolf

  Brugge: t° : -0.2; dauwpunt -2.2°

 • Waregem/Anzegem inderdaad nog droog. Zal binnenkort wel verandering in komen.

 • Thomas Verstraete

  Oostrozebeke nog altijd droog 😢, Waregem ook Nicolas?

 • Dries Denolf

  In Brugge, de “eerste sneeuw”. Kleine hoeveelheden, maar droog en reeds een klein laagje op huizen en daken. Jan De Wilde zou naar buiten willen met zijn wollen muts en dikke sjaal

 • Ivan

  ipv regen wordt het sneeuw? LOL

 • Peter

  Korrelsneeuw in heuvelland.

 • Ivan

  Chris, mijn nicht ( een kunstenares) woont ook daar in Varsenare.( effe off topic 🙂 )

 • Ivan

  Is meer korrelsneeuw voorlopig.

 • Nathan

  Hier ook

 • Tim Veeckman

  aan de foto te zien 0 🙂

 • Samir Dobbelaere

  Ijsregen aan het transformeren naar sneeuw hier in Bredene! Zeer glad!

 • Chris Meire

  Yep.zelfde hier.varsenare lichte sneeuw

 • Ivan

  Hier nog lichte sneeuwval, en bij jou Chris?

 • Ivan

  nog steeds lichte sneeuw hier.

 • Nathan

  Hoeveel cm al bij jou ?

 • Willem

  Varsenare ook lichte sneeuw momenteel

 • Michiel

  Wat is de trekrichting van de neerslag op de radars?

 • Arjan van der Wal

  Lang geleden dit 🙂

 • Filip

  Wat is de Temperatuur bij jullie ?

 • Filip Berquin

  Kantjeboordje hier, al meer onderkoelde regen nu

 • Ivan

  Nu lichte sneeuwval in Veldegem. Blijft liggen op de auto’s. Op de weg nog moeilijk te zien.

 • Chris Meire

  Begint te komen Ivan. Moe me goe concentreren op de lantaarn anders zie ik niets.lol

 • Ivan

  nu lichte sneeuwval in Veldegem

 • Nathan

  Idd daar wel grote vlokken.

 • Ivan

  Idd en met redelijk wat sneeuwsignalen voor dagen aan een stuk.

 • tellen

  damn, hier nu ijsregen…

 • Ivan

  lichte sneeuwvlokjes in Veldegem

 • Ivan

  Nu iets grotere vlokjes te zien.

 • Samir Dobbelaere

  Wat ijsregen in Bredene (W-Vl) bij -0.3°C. Hopelijk straks toch wat echte vlokken 🙂

 • Ivan

  Hier nu wat grotere vlokjes te zien bij het lantaarnpaalstaren Chris. Hopelijk bij jou daar nu ook.

 • Ivan

  Damn , op buienradar lijkt het alsof het oplost net voor Brugge 🙁

 • Domien

  Regio Ieper: Geen sneeuw maar ijzel!

 • Nathan

  Idd hier nu ook kleine vlokjes.

 • Ivan

  In Leiden ( nederland) blijft het maar sneeuwen volgens de webcam daar.
  https://webcam.nl/bouw/leiden/

 • Michiel

  Dankjewel 😉 hopelijk komend uur wat grotere vlokken 🙂

 • Ivan

  nu valt er bijna niets meer Chris. Was scheet in glas water 🙂

 • Arjan van der Wal

  Het sneeuwt al lekker hoor in Rotterdam 😀

 • tellen

  heel het forum juicht met je mee! en ik ben jaloers 🙂

 • De lijn met neerslag zit ten westen van Brugge-Roeselare. Alles ten oosten momenteel geen neerslag voorlopig. Stuur jullie waarnemingen in via deze reactiedraad en/of via Facebook https://www.facebook.com/NoodweerBenelux/

 • Peter

  Er komt wel nog iets af, en moorslede is ver genoeg van de kust om eerst wat sneeuw te geven.

 • Michiel

  Korrelsneeuw in Langemark!!

 • Filip Berquin

  De eerste kleine sneeuwvlokken in Poperinge nu

 • tellen

  ondertussen weer droog hier 🙁

 • Michiel

  Hier nog steeds niks

 • Jens

  Korrelsneeuw in Koekelare ( West – Vlaanderen )

 • Nathan

  En al iets gezien 😉

 • Chris Meire

  Huh?brugge kurkdroog.en we liggen op een scheet van elkaar

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Serieus koud heb ik den indruk.

 • Op zich is een toename van de bewolking en een lichte stijging van de 2m temperatuur geen probleem voor sneeuwval. We hebben dat eerder vanavond gezien bij licht positieve temperaturen in het westen van Nederland. Daar valt op dit moment nog steeds sneeuw.

 • We mogen zeker nog hopen op sneeuw. De radarbeelden volgen is ons enigste advies en de waarnemingen op Facebook: Noodweer Benelux.

 • Michiel

  Rond 1u transformeert ook daar de regen in sneeuw via wetteronline belgie

 • Bedankt Sven voor je waarneming!

 • Jens Pinoy Soenens

  Heel goed, terug een hele koude noordstroming vanaf vrijdag met oorsprong arctische lucht om daarna over te schakelen op een scandi hoog.

 • Wij houden de situatie omgeving Anzegem (West-Vlaanderen) in de gaten 😉

 • tellen

  moorslede (midden tussen Roeselare ieper en kortrijk)

 • Peter

  locatie?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Even iets anders. Gfs ziet er toe nu toe toe uit.

 • tellen

  het begint hier te “smuk’en”. hopelijk straks ook vlokken.

 • Nathan

  Ja idd bv. midden West-Vlaanderen wel sneeuw.

 • Peter

  Heb gebied ten westen van de ijzer, bachten de kuppe is de meer specifieke term, moet nu vooral oppassen voor ijzel. Voorlopig gaat het in andere streken nog hoofdzakelijk om sneeuw.

 • Filip

  Top

 • Ivan

  Het is zover. Nog heel beperkt, maar tbegint.

 • tellen

  thx, bijna hier!! nu net ‘I got you babe’ op de radio, laat maar komen

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Nu bewolkt in Landen(vl. Brabant)

 • Ivan

  Hier in Veldegem de eerste lichte sneeuwvlokjes!!! :))

 • Filip

  We horen /lezen het wel als het zover is ..

 • Peter

  Nee eh dat meen je niet, dat zou pas een ontgoocheling zijn als dat zo blijft, op de radar zie je het wel transformeren in sneeuw iets verder landinwaarts.

 • Michiel

  Ja hoor, nog even geduld 🙂

 • Ivan

  Bedankt Filip, hier 4 jaar geleden. Dus het mag wel es 🙂

 • Nathan

  Ja ik had nooit gedacht dat het op zulke korte tijd zo groot kon worden

 • Veurne (West-Vlaanderen) meldt regen en dus IJZEL!

 • Ivan

  regio veldegem ook?

 • Michiel

  kmi neerslag radar 😉

 • Samir Dobbelaere

  De eerste vlokjes dwarrelen hier in Bredene naar beneden bij -0.3°C

 • tellen

  echt? waar zien jullie dat? laat maar komen! Sofa gericht op de lantaarnpaal

 • tellen

  Als dit nog een keer voorkomt dit jaar, vieren we dit samen 🙂 Ik trakteer

 • Michiel

  ja kzie et ook en et wordt precies heel de tijd groter

 • Nathan

  Ik ook vanuit Lichtervelde 😉

 • Peter

  De laatste 10 minuten is daar iets heel interessant ontstaan voor ons, gaat recht richting Ieper en pakt zowel Langemark als Heuvelland mee, we goan nog dikke chance ein eni :p

 • wim

  Hier nog altijd – 3 Te ninove

 • Michiel

  Ondertussen al meldingen van sneeuw in Westende, Nieuwpoort en Veurne, voor de West-Vlamingen komt het dichter 🙂

 • Willem Schoenmaker

  Ja die is goed 👍.

 • Filip

  Het zuiden van de provincie Antwerpen duimt mee voor de mensen aan de kust ! Hier regio Mechelen stabiel rond -2,5 .

 • Michiel

  hier, enkele kilometers verder van hetzelfde 😉 :p

 • Ivan

  oeps, sorry voor deze fout 🙂

 • Jens Pinoy Soenens

  Roeselare, vol spanning op de eerste sneeuw van dit jaar 😉

 • Ivan

  hoop het ook van harte

 • Peter

  Nog wat gezocht terwijl je wat zit te kijken op de radars en niet in slaap wil vallen: Sneeuw in leiden: https://webcam.nl/bouw/leiden/ Mooie en dikke vlokken waar te nemen en een goede camerakwaliteit!

 • tellen

  de wolken op de verschillende neerslagradars zijn aan het aandikken, ik ben er klaar voor. Jullie horen het wel zodra hier het eerste vlokje (of druppeltje) valt. Flink gestrooid hier, daarnet even de weg opgeweest, totaal niet glad. Zal straks wel anders zijn. (hier = Moorslede, tussen Ieper en Roeselare)

 • maartenj (Genk, België)

  Hier in Genk nu hoge bewolking, de maan is nog mooi zichtbaar bij -3,2°C nog geen sprake van #sneeuw

 • Ivan

  idd Chris 🙂 fijn dat je aan me denkt.

 • Bart

  ondertussen de nieuwe pluim bekeken. Waw, mocht dit uitkomen… In ieder geval, wie de weg op moet: voorzichtig!

 • Ivan

  idd chris:(

 • Peter

  Inderdaad al een mooi laagje aldaar.

 • Chris Meire

  Ohhhh zou het.im praying en Ivan ook denk ik

 • Ivan

  hoog op de oceaan recht zich meer nu.

 • steve

  Sneeuw voor Chris! 🙂

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Thanks.

 • Ivan

  gfs run loopt ook. Lijkt voorlopig iets gunstiger te evolueren.

 • steve

  Nog een klein uurtje geduld eerste band net langs brugge, boven zee komt andere zone deze aan het toenemen is , die is voor brugge:)

 • Nathan
 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Even niet denk ik.

 • Michiel

  Op de kmi radar zie ik nu ook een
  gebiedje ontstaan voor de kust van West Belgie

 • Ivan

  ert hem op schermrotatie dan is het ook opgelost.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Nog een klein uurtje ongeveer geduld hebben.

 • Michiel

  Nog even geduld denk ik 😉

 • jurgen

  -0,8 in torhout !

 • Jeroen Maes

  Het is hier rustig idd. 😉
  In Nederland is het al goed aan het sneeuwen maar hier is niemand van daar zo te zien.

 • Ja, dit is een fenomeen dat zich geregeld stelt op mobiele toestellen. De site op desktop modus of via de PC bekijken gaat dit probleem oplossen. We zijn sterk op zoek naar een goede IT’r. Stuur deze mensen gerust door naar info@noodweer.be

 • Chris Meire

  Nog niets in brugge, damn

 • Nathan

  Ziet er steeds beter uit.

 • steve

  inderdaad en al de geen met hun regen enz… het zou wel eens overal wit kunnen worden,!

 • Michiel

  Klopt, velen zullen
  verrast zijn denk ik …

 • Ivan

  hier in veldegem nog niets Steve

 • Robbe Maes

  in het noorden van Oost-Vlaanderen zou het nu lichtjes moeten beginnen sneeuwen, het begint te activeren met ook voor de kust wat neerslag! https://uploads.disquscdn.com/images/1cc7ae6b19860cc82b985626c262558816ddb5703ba208eb9cf7ca11df729963.jpg

 • Ivan

  En waar voor de lange termijn? absoluut niet duidelijk

 • steve

  Ander topic afgesloten.

 • Nathan

  Ja ik merkte het ook al dat de zone aan het uitbreiden is.

 • Nathan

  Laat ons hopen

 • steve

  Klopt, en ik denk echt wel sneeuw overal!

 • Michiel

  Inderdaad, denk ik ook, veel dachten dat het aan het uitsterven was, maar nu begint het pas 😉

 • Robbe Maes

  Hier voorlopig de live updates zei Nicolas net

 • steve

  Even geduld ziet er echt goed uit, ik denk dat hoeveelheden meer kunnen worden als verwacht

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Ja voorlopig. Voor het gemakkelijk te houden voor te volgen.

 • Michiel

  Nog geen meldingen, maar het ding activeert verder, dus lang zal het denk ik niet meer duren 😉

 • Ivan

  Hier nog niets te zien van sneeuw

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Nog iemand problemen met half scherm op deze draad? De ander geen problemen.

 • Nathan

  Jammer genoeg geen sneeuwmelding hier.

 • Ivan

  wat moet je nu waar posten. Is me niet meer heel duidelijk hoor. En ik ben daar niet alleen mee.

 • steve

  Nog geen sneeuwmeldingen uit belgie ? op buienradar zie je het gebied steeds groter worden en al over de grens zijn?

 • Stephan Valcke

  Maar de andere is al afgesloten zie ik Nicolas?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Veel beter dan gfs

 • Willem

  Prachtig é. Wordt al aardig wit.

 • Michiel

  Hopelijk activeert er ook wat in het westen van Belgie ;p

 • Paulus Piet

  Goed gezien, het eerste gebiedje lijkt wat te activeren aan zijn zuid flank.

 • steve

  Volledig met eens, deze band word snel groter , het word spannend!

 • Kim, we houden het hier voorlopig op de live waarnemingen 🙂

 • Niels2a

  Activeert toch aardig hoor 🙂

 • Robbe Maes
 • Ivan

  sta ik daar ook op? en wat is een trustlist?

 • Ivan

  safe? wij willen ook sneeuw hoor

 • Bart

  In Ieper -0,9C. Afwachten maar. ik moet morgenochtend gaan werken, dus ik hou jullie op de hoogte.

 • Peter

  https://www.webcam-denhelder.nl/pages/cameras/civ-denhelder.php het begint te sneeuwen in den helder, als je wat lantaarnstaart kun je het zeer goed zien.

 • Stephan Valcke

  Eventjes tussendoor. De EC pluim van vanavond. Duidelijk dat het nog alle kanten op kan en dat er nog niks beslist is deze winter. https://uploads.disquscdn.com/images/548641137f909361e071cea4d05b91d3a0e272efe0198f72edde0bcb20da1195.png

 • Kim Jaspers

  Waar moeten we nu posten? Hier enkel sneeuwmeldingen of ook kaarten en pluimen? Kan niet meer volgen eerlijk gezegd 😉

 • Niels2a

  Oh la la wat ontwikkelt er zich daar op de laatste radarbeelden???? 😀 https://uploads.disquscdn.com/images/6f83f9e77f940f2f3844f151e7afd792afa3cd54fe83aa6b3d2569f81cf82443.png

 • Michiel

  Sneeuw voor regio Langemark? :p

 • Stephan Valcke

  Ok. Maar boven Engeland is het toch regen en ook daar zit er blijkbaar heel weinig op.

 • Peter

  Dus het is mogelijk dat er wat lichte motsneeuw voor de kust van Belgie klaarzit?

 • Job V.

  Het eerste sneeuwfrontje gaat ruim ten noorden van mijn regio (Schiedam-Rotterdam) langstrekken zie ik op je plaatje. Maar ik zie volgens mij alweer een nieuwe buienlijn aan de oostkust van Engeland die een stuk zuidelijker ligt, op koers voor Zuid-Nederland en België. Ik neem trouwens aan dat een roze kleur duidt op sneeuw en een blauwe kleur op (ijs)regen? En de grijze waas betekent dat het daar bewolkt is?

 • Probleem is dat de buienradar sneeuwsignalen moeilijk kunnen oppikken. Reflectiviteit door de neerslag ligt bij sneeuwval betrekkelijk laag met gevolgen zoals het lijkt dat er niks zal vallen.

 • Dankjewel Filip, we hebben je reactie ook toegevoegd aan de trustlist. Proficiat!

 • maxim vh

  De regenzone krijgt al flinke klappen boven de britse kust, hopelijk kan het boven het kanaal terug wat aansterken. Momenteel lijkt midden Nederland de beste papieren te hebben (regio Amsterdam) met daar misschien zelfs wel matige sneeuw later op de avond.
  Enig pluspunt is dat de meeste buienradars na een termijn van 2u erg kaduuk worden dus er is nog hoop!

 • Robby Roels

  Ik lijk de indruk te hebben dat de neerslagzone als het ware aan het uitsterven is boven de Noordzee. Of zie ik dit verkeerd?

 • Sneeuwsignalen nemen nu sterk toe voor het NW van Nederland. België voorlopig safe. https://uploads.disquscdn.com/images/735681c8d5d7f57c12537d6a0dbde1b8806d269249576cc466a7f0cbe5d564b7.jpg

 • Laurenz

  Das hier wel niemeer simpel om alles te volgen hoor Nicolas als iedereen in 3 artikels bezig is.

 • Michiel

  onder het andere artikel zag ik meerdere dacht ik, maar inderdaad we zullen zien 😉

 • Laurenz

  Everbeek,tegen Geraardsbergen,z-o Vlaanderen

 • tellen

  Ik ben het volledig eens, op momenten als deze, geldt maar 1 bron. En gek genoeg, als ik op het werk zeg dat het gaat sneeuwen, krijg ik bijna altijd de repliek, Noodweer zegt het ook.

 • Rizky Taufik

  Hier is maar 1 iemand die enkel spreekt over regen. Maar we gaan gewoon moeten afwachten.

 • steve

  Wit is wit 🙂

 • steve

  Waar is hier Laurenz?

 • steve

  Klopt hier scherpenheuvel ook -4 al, hier gaat temp nog vlot naar beneden, als die nog lang gaat zakken ziet er goed uit, hier ook zéér glad op baan , zijn al goed aan het strooien , alle geluk

 • Super Sander, dan zijn we geslaagd in onze opzet. We hebben je reactie toegevoegd aan de trustlist. Proficiat!

 • Laurenz

  -5 hier momenteel,Da kan al tellen

 • Michiel

  Iedereen zegt hier plots regen … vanwaar halen jullie dat? Noodweer gaf een level 2 waarschuwing voor eerst sneeuw .. tegen de ochtend ijzel … vanwaar die regen vannacht? wacht gewoon af en geniet van dit moment zonder te panikeren vooraf .. wie weet sta je wel op in een winter wonderland, sneeuw valt bijna niet te voorspellen, net zoals onweer

 • lieven

  Het zal vooral (een weinig) regen worden op de meeste plaatsen, misschien hier en daar wat motsneeuw om het net wit te maken, meer niet.

 • lieven

  We spreken morgen nog eens.

 • Gilbert Dekeyser

  Buienradar toont nochtans anders.

 • B19N11

  Zoals gewoonlijk geen sneeuw voor w vl

 • Paco37

  morgen weet je het vast zeker,

 • Stijn Albrechts

  En? wat is de laatste update qua (al-dan-niet) sneeuw??

 • Paulus Piet

  Welkom terug Paco.

 • Bedankt Wybe voor je waarneming! Altijd belangrijk om zo’n mensen aanboord te hebben van de website.

 • Update staat live, fijn Alex om te zien dat je de weg hebt gevonden naar Noodweer Benelux!

 • Rizky Taufik

  Hirlam12 gaat voor regen direct aan de kust, ijzel rest van West-vlaanderen overgaand in regen en de rest van vlaanderen sneeuw. Sowieso snowcasten

 • Rizky Taufik

  Allez dan gaat er zekers sneeuw vallen. Als jij veel sneeuw voorspelt komt er bijna niks van un huis en nu jij ook weinig sneeuw voorspelt zou het wel eens kunnen sneeuwen.

 • Robbe Maes

  Volgens hirlam 22uur, volgens harmonie 01uur en volgens arpege 03uur dus het kan nog alles worden…

 • Kim Jaspers

  Kwestie van uzelf in te dekken.. dat kan tellen

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Welkom terug paco. Lang geleden.

 • Ivan

  Bedankt om me op te monteren Stephan.,Je hebt gelijk. Is wel niet zo dat ik steeds negatief ben hoor. Bekijk mijn andere reacties maar es. Vaak genoeg zeg ik dat de kaarten er goed uitzien, enzo.. Maar soms komt de frustratie na 4 jaar zonder sneeuw te zien es boven drijven. Wij hebben hier geen sneeuw gezien enkele dagen geleden hoor. Grtn
  Ivan

 • Paco37

  dat is mijn gedachten ook

 • Paco37

  tegen middernacht binnenkomen

 • steve

  Klopt , toch raar dat ook niet alle modellen hetzelfde aangeven vlak voor storing zal aankomen, ik blijf op deze nacht als is het ijsregen, ik laat me niet gek maken door media, lekker dit forum volgen, er zullen er hier nog opblijven vannacht 🙂

 • Jens Pinoy Soenens

  https://uploads.disquscdn.com/images/a746ba195dbdb21aa1d2a6d444d515396d7e63b8a423edc3e797d99b5bda9b99.jpg
  Zit precies nog redelijk wat activiteit op. Preciese aankomst is wss moeilijk te zeggen.

 • Willem

  Zeebrugge zit bijna dicht momenteel..

 • Nathan

  Dat is graag gedaan vanacht blijf ik zeker wakker met wel nog een paar mensen denk ik 😉

 • Michiel

  Mening onderbouwen aub?

 • Chris Meire

  Any news van de timing van binnenkomen front?

 • lieven

  Buiten wat enkele witte vlokjes, zie ik vooral wat motregen vallen morgen. Diegenen die hopen op centimeters sneeuw zullen teleurgesteld zijn….

 • Stephan Valcke

  Waarom plots zo negatief? De mogelijkheden zijn er volop. Er zijn er die bij een goede pluimen zwijgen en bij een mindere onmiddellijk negatief zijn. Kijk, de kansen zijn er. Alles zal op en af gaan, zowel bij de modellen als bij het weer zelf. Het is zo van het glas is halfvol of halfleeg. Ik zeg u dat we nog een mooie winterse periode gaan beleven. En wat er nu minder uitziet, kan morgen al weer helemaal anders zijn. Als de AO volgende week daalt, en de depressies minder sterk zijn boven Groenland, kan die weerpluim heel snel veranderen. Stap voor stap zou ik zeggen.

 • Ivan

  zoals steeds super winterkaarten. Maar vanaf dat het spannend begint te worden, veranderen ze weer naar zachte kaarten zoals nu weer. Pfff waarom gebeurt het nu nooit es andersom? Zacht weer voorspelen en plots toch een ommezwaai naar kouder weer?

 • Rizky Taufik

  Wat bedreft zondagnacht zal er wel nog gewaarschuwd worden hoor tegen morgenavond. Eerst deze nacht en morgen overdag.

 • Rizky Taufik

  Ondertussen is het terug heel lichtjes aan het vriezen. Laat het nog maar een tijdje helder zijn.

 • Stephan Valcke

  Hij heeft wel gezegd dat het binnenland langer last zal hebben met gladde wegen maar dat West Vlaanderen vrij vlug morgenochtend in de zachtere lucht komt. En voor West Vlaanderen zal het zondag ochtend veel gladder zijn dan morgenochtend. En hij vond het vreemd dat daar niet over gepraat wordt. Want zaterdag nacht komen opnieuw opklaringen met gevaar op de weg door opvriezing.

 • Michiel

  Een top site met top mensen die top verslagen geven en de mensen de kans biedt zelf dingen te leren 😉 jullie zijn heel goed bezig! Ik volg jullie nu al 2 jaar en het is gewoon top! Niets aan toe te voegen 😉 en Geert zal het volledig mis hebben …

 • Daar zijn we voor Nathan, bedankt voor je fijne bijdragen!

 • Dat is toch ongelofelijk te noemen. Dus in principe is een situatie waar ijzel aan de orde is en waar de gevolgen enkele dagen gisteren in Kortrijk nog duidelijk te zien waren overroepen? Het moet toch niet allemaal gekker worden met bepaalde social media accounts.. Dit is en blijft een situatie waar mensen van zullen onderschatten hoe gevaarlijk onderkoelde regen zal zijn en uiteindelijk blikschade of andere schade zullen ervaren, ondanks hoeveelheden die te verwaarlozen zijn. Maar ja, wie is NWBNLX he 😉

 • Rizky Taufik

  Geert Naessens en winter gaat niet samen hoor. bon, we zullen wel zien. Hij overroept ook soms wel dingen ze.

 • Nathan

  Bedankt voor de tip !

 • Stephan Valcke

  Geert Naesens vindt alles overroepen wat betreft komende nacht. Het is een uitgeperste storing die nog amper neerslag aan boord heeft en bovendien nog eens extra verzwakt naar mate ze het binnenland binnentrekt aldus Geert. En met deze hogedruk die er nog is zou hij wel eens gelijk kunnen hebben denk ik.

 • Robbe Maes

  In Turnhout ook net niet, daarstraks een paar uurs nipt boven het vriespunt geweest, nu terug een dalende temperatuur. -0,2 graden momenteel met een dauwpunt van -5,5 , het ijs zal daardoor nog goed kunnen aandikken de komende uren!

 • Rizky Taufik

  25/11/2005 was ook zo een tricky situatie en toen viel er een pak sneeuw in grote delen van Vlaanderen.

 • Tim Veeckman

  net een foto gekregen uit Oekraine , Kirovograd waar ze met emmers uit de lucht valt ! https://uploads.disquscdn.com/images/db7cd3741f377897ea50ee442b7eeccdb02cf5118a21995c7689e051fa38e9d0.jpg

 • Rizky Taufik

  dat is wel waar, maar uiteindelijk was het hogerop net iets te warm waardoor de meeste neerslag als regen viel en helemaal pas op het einde als sneeuw. Was toen ook een tricky situatie zoals nu. Kan meevallen, kan tegenvallen. Nu in mijn regio is de kop eraf na de sneeuw op maandagochtend, dus ik zal minder teleurgesteld zijn als er dan toch geen sneeuw ligt.

 • Peter

  Toen was er lokaal wel tot 10cm voorspeld :p maar idd anders kan men de situatie wel vergelijken, volgende link meer informatie over die dag:
  http://www.wintergek.nl/forum/viewtopic.php?t=87

 • Rizky Taufik

  Net geen ijsdag in mijn regio: 0,3. Teller momenteel op 2 ijsdagen.

 • Rizky Taufik

  Situatie vergelijkbaar met 7/12/2012. hopelijk nu wel met een goede afloop, want toen was het een flop.

 • Peter

  Wordt het neerslaggebied iets krachtiger dan voorspeld, kan er langer sneeuw vallen door wat isothermie. Bljift de temperatuur iets langer onder het vriespunt op hoogte valt er minder ijzel. Zit er een warme ”luchtbel” op hoogte dan kan het zelfs helemaal niet gaan sneeuwen. Hebben de weermodellen last met de mogelijke uitglijding, dan kan er veel meer neerslag vallen. De situatie is zo kantje boord dat het echt alle kanten uitkan. Mensen waarschuwen is zeker nodig, maar pas via waarnemingen kun je daadwerkelijk zien wat er zich afspeelt. En hoogst waarschijnlijk heeft geen enkel weermodel 100% gelijk.

 • Anja Deprez

  Dank u

 • Daar ben ik mij van bewust, maar bij onweders is dat systeem volstrekt onbetrouwbaar omdat systemen nog steeds niet de parameters kunnen koppelen aan de actuele situatie/convectie.

 • Ben

  Ja zal nodig zijn. Als je dit ziet dat gaan er morgenvroeg geen vlok meer liggen :).
  Vannacht dan maar eens gaan wandelen!

 • Van Laethem

  Dat is geen objectieve meting

 • Welkom Anja, we hebben je toegevoegd aan de ‘trustlist’ van de site zodat je reacties sneller live komen. Proficiat.

 • steve

  Ik ook, mensen die zich nu vastbinden aan voorspellingen van Kmi en dergelijke kunnen wel is bedrogen uitkomen,

 • Nathan, dit is echt niet de goede manier om sneeuwverwachtingen op te maken. Buienradar met haar 24 uurse voorspelling is vooral in de zomerperiode totaal verkeerd.

 • Ik blijf sowieso wakker vannacht na het zien van de laatste Hirlam 🙂 Zie https://www.facebook.com/NoodweerBenelux/

 • Willem

  Nick, als je je afvraagt hoe het verder zal gaan volgende week, kijken ever naar de pluim. Opties zijn er maar het gemiddelde is 5°C momenteel, dat is de realiteit. Dus ik hoef geen tekening te maken mbt tot winterse aspiraties…

 • Nathan

  Idd 😉

 • Michiel

  Een bericht aan iedereen: Nu al vooruit kijken heeft geen zin, iedereen heeft een andere interpretatie en ik denk dat het het beste is om zelf de weerkaarten te bestuderen m.b.t. de situatie deze nacht, bijna geen enkel model en niemand kan sneeuw exact voorspellen, dus nu klagen over de voorspelde neerslag heeft geen zin. Het kan positief of negatief uitdraaien! Alles zal deze avond duidelijk worden, wanneer de neerslagzone dichterbij komt. Daarom ga ik voor de rest van de dag off-topic en zal ik genieten van deze mooie koude winterdag! Ik zou jullie aanraden hetzelfde te doen 😉 en dan horen we elkaar weer deze avond, wanneer de situatie duidelijker wordt! Fijne dag gewenst 🙂

 • jurgen

  En wel degelijk sneeuw voor wvl zo te zien !

 • Nick Deschaght

  Wel erg jammer dat het westen altijd zachter uitvalt en dus blijkbaar is de zee nog
  te warm om hier de kou te behouden. Dus aangezien het nu naar +4 graden
  gaat in het westen weet je dat het vanavond en vannacht zal regenen.
  Vraag mij af hoe het vanaf donderdag er echt zal aan toe gaan en de periodes daarna? winters of zachter?

 • B19N11

  Toch niet voor grensstreek w vl en o vl?

 • Michiel

  Hier al +1 , hopelijk koelt het snel af vanavond

 • Paulus Piet

  Aperge laat het zelfs sneeuwen tot aan de voormiddag in een groot deel van de Benelux. Helaas valt Hirlam 6z wel wat tegen qua neerslag hoeveelheden. https://uploads.disquscdn.com/images/af3bc8bf1b17eec4e1ec1bd6e3b9d9e4f7ecf5785d5fcb5d38e5e94e637a00f3.png

 • Peter

  in het westen begint die nu boven 0 te gaan…

 • Nick Deschaght

  Wel jammer dat het westen altijd zachter uitvalt blijkbaar is de zee nog te warm om hier de kou te behouden. Dus aangezien het nu naar +4 graden gaat in het westen weet je dat het vanavond en vannacht zal regenen.
  Vraag mij af hoe het vanaf donderdag zal gaan en daarna?

 • Nathan

  Ah ja sorry ik bedoel voor mijn regio valt er dan neerslag.

 • Nathan

  Jawel hoor kijk op buienradar.be en dan 24uur radar.

 • B19N11

  Is het normaal dat buienradat geen neerslag geeft tot morgenochtend 8u?

 • Laurenz

  Onder thermometerhut flirt het met het nulpunt

 • Rizky Taufik
 • Laurenz

  Ja,Da weet ik

 • Rizky Taufik

  je moet je thermometer wel voldoende afschermen van de zon hangen. Onbetrouwbare temperatuur als ze in volle zon hangt nu.

 • Laurenz

  Bij ons in de zon +4

 • Rizky Taufik

  maar als je dan naar het weerpraatje kijkt, dan spreken ze ook over sneew. beetje tegenstrijdig. Misschien weten ze zelf niet.

 • Rizky Taufik

  Om 12 uur nog altijd in het ganse land vorst.

 • Samir Dobbelaere

  Volgens KMI enkel ijzel in het gehele land (geen sneeuw, wel code oranje)

 • Laurenz

  Momenteel +4 in de zon

 • Matthias

  Idd, en modellen hebben het altijd iets lastiger bij opglijding van koude lucht wat betreft de neerslag.

 • Peter

  zag het ook net, hahaha sorry

 • Rizky Taufik

  dat is wel voor morgen, niet voor vandaag.

 • Peter

  Heuvelland -0.7, zal idd geen ijsdag worden.

 • maxim vh

  Vergeet niet dat neerslag voorspellen altijd natte vingerwerk is (hier zit een woordspeling in 😉 Zo’n regenzone doet altijd vreemde dingen. De beste interpretatie die je kan doen in zo’n situatie is er van uitgaan dat er tussen de 0 en de 5cm sneeuw zal vallen en dan heb je het altijd bij het rechte eind (zo doet de Frank het ook trouwens)

 • Rizky Taufik

  Niet echt waar, er zat altijd tussen de 1-3 cm in voor belgie. De ene run wat meer dan de andere. Kan het niet genoeg zeggen, kan meer zijn, kan minder zijn. Gewoon afwachten.

 • maxim vh

  Niet betrouwbaar, deze leest data uit van GFS of ECMWF en dat zegt al vrij veel denk ik 🙂 Heb deze al een aantal keer gebruikt m.b.t. neerslag en dat was niet bepaald een succes. Zegt natuurlijk niet zo veel want voor hetzelfde geld zit deze er vandaag pal op… Wie weet?? 🙂

 • Ben

  Op deze kaart is het toch vooral Nederland dat de lading krijgt en België dat wat uit de boot valt? Terwijl het gisteren nog andersom was 🙂

 • Rizky Taufik
 • jurgen

  Buienradar laat het toch morgenvroeg een uur of 2 licht sneeuwen in heel wvl .

 • Rizky Taufik

  Gaat voor 1-3 cm voor een groot deel van Vlaanderen op basis van Harmonie06
  https://uploads.disquscdn.com/images/9970392afe9667e472039fea39fa04ebe7d9f1aadfa9a73ea90adb930b170fb7.png

 • Ian Vasquez Badilla

  Idd. Ook bij Harmonie wordt er weinig neerslag berekend voor België.

 • Peter

  Het zal waarschijnlijk wel geen 5 graden worden vandaag :p Ook zal de temperatuur waarschijnlijk wel terug snel negatief worden voor de neerslag aankomt, maar het is best wel opmerkelijk. Toont nogmaals aan dat zelfs fijnmazige modellen het weer niet 100% juist kunnen voorspellen. Dus een ontgoocheling of een flinke verassing zijn beide mogelijk. Tricky situatie sowieso

 • Michiel

  Inderdaad, ik vroeg me enkele reacties naar beneden af of dit een effect zal hebben vannacht?

 • Chris Meire

  moet toch bekennen dat de laatste Hirlam kaart niet veel voorstelt. max 1 cm bij de doortocht. de neerslagzone lijkt me ook veel kleiner en beperkter dan eerder voorzien

 • Peter

  Temperatuur stijgt hier wel sneller dan verwacht… Op dit moment in heuvelland nog amper -1.4 graden, terwijl het tussen de -3 en -4 zou moeten zijn.

 • Michiel

  nog ‘maar’ -1 graden hier, heeft dit gevolgen voor vannacht?

 • Rizky Taufik

  sneeuw is altijd snowcasten tot op het laatste moment. Gewoon afwachten zou ik zeggen.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Zie ik ook nie veel neerslag voor mijn regio. Ofwel kijk ik op de verkeerde site.Ik bazeer me altijd op de meteociel en tot nu toe hadden/hebben die het altijd juist. Die is toch op basis van gfs.

 • Van Laethem

  Dat is nonsens. Je kijkt best naar de neerslagkaarten. In Hirlam en Harmonie zijn deze fijnmaziger. Het zullen geen grote hoeveelheden zijn maar er zal neerslag vallen.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Bv. Meteociel landen zie je geen sneeuw/neerslag en bij bv. Gent zie je dat wel.

 • Michiel

  In hoeverre is WindyTV betrouwbaar m.b.t. sneeuwvoorspelling?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Type: Meteociel + de plaats dat je moet hebben.

 • Van Laethem

  En waarom zie je het niet goedkomen? Op welke gegevens baseer je je?

 • Michiel

  Niet weer die lijn … het is overal koud genoeg dus overal evenveel kans op sneeuw.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Voor vlaams brabant en een deel van limburg zie ik het toch niet goed komen hoor. Zal afwachten worden.

 • Rizky Taufik

  Alles ten oosten van de lijn Gent-kortrijk heeft de grootste kans op langdurige sneeuwval.

 • Van Laethem

  Michiel overal krijgen we ‘winterse neerslag’. Goede kans op sneeuw, later overgaand in smeltende sneeuw en (ijs)regen.

 • Michiel

  Langemark ook sneeuw verwacht vannacht?

 • Van Laethem

  Rizky toch zal het lonen op tijd op te staan. 😉

 • Rizky Taufik

  hehehe, woon niet aan de kust, maar in het centrum van belgie, dus ik hoof niet vroeg op te staan.

 • Van Laethem

  Inderdaad. Aan de kust is vroeg opstaan de boodschap. Ook in GFS komt de zone iets later net als in Harmonie. OPGELET: voor Nederland zou deze voorafgegaan worden door ijzel.

 • Rizky Taufik

  Oke, bedankt voor de toelichting. Dus beide zijn goed voor sneeuwval. Maar in het centrum van het land zou het het grootste deel van de dag blijven vriezen. Dus de eventuele sneeuwtapijtje gaat het dan de ganse dag overleven.

 • Van Laethem

  Hirlam komt met sneeuw vanaf 22h. Harmonie pas na middernacht. De temp 2m is in Harmonie tijdens de nacht een fractie kouder. Zaterdag zouden volgens beide modellen de temperaturen rond de middag vanaf de kust langzaam beginnen oplopen. Op sommige plaatsen (vanaf Centraal België) zou het een ijsdag kunnen opleveren. Denk ook aan het oppervlak sneeuwdek dat zich eventueel vormt. Dit kan een rol spelen. Hirlam mijn inziens net iets beter.

 • Chris Meire

  omdat de temperatuur op 1000 meter hoogte stijgt. daarom is het op die hoogte te warm en valt er regen. Omdat naarmate de neerslag daalt, het kouder wordt, veranderd deze regen is ijsregen/ijzel

 • Rizky Taufik

  Rond wat uur volgens Harmonie en hoe ziet Harmonie het voor zaterdag zelf, want Hirlam gaat ook voor een ijsdag in een groot deel van belgie?

 • jurgen

  Vroeg het me ook af .

 • Van Laethem

  Zoals ik al zei laat Hirlam de sneeuwzone al aan land komen om 22h. Harmonie doet hier echter niet in mee. Daar komt de storing een stuk later binnen.

 • Kim Jaspers

  In Bever vanochtend om 7u was het -5,6°C maar nog dalende 😉

 • Michiel

  Is de kans groter dan de vorige keer op een sneeuwtapijtje, hier in Langemark?

 • Laurenz

  Bij snelle bewolking zal de temp nie zo snel oplopen.ik schat dat deze zal blijven hangen rond de -3graden vandaag

 • Laurenz

  -7 hier nu z-o Vlaanderen

 • Van Laethem

  Heb dit ook opgemerkt. De temperatuur van het zeewater is nu toch al flink gedaald.

 • Chris Meire

  @WeerstationWaregem:disqus of iemand anders:

  Zeewater temp op dit moment rond de 6 graden. Zal dit de buienlijn nog meer activeren vannacht(gezien ze van over zee komen), of heeft dit geen invloed deze keer.

 • Tim Wendy van Langenhove

  oudenaarde -6,3

 • Stephan Valcke

  Kortrijk actueel op 1.5 meter hoogte : -5.2 gr celcius

 • steve

  Beter berichten hier volgen zou ik zeggen:)

 • Thomas Van Hullebusch

  Hoe kan het nu licht motregenen als het gaat vriezen volgende nacht? Kan alleen maar ijzel of sneeuw zijn…

 • jurgen

  Dehenauw heeft wat lichte motregen uit voor de 2 de helft van de nacht hier in het westen . Hier ook maar -3 nu .

 • Van Laethem

  Hier in Pajottenland ook. Zeker in de valleien.

 • Laurenz

  Actuele temperatuur in everbeek -6,5

 • steve

  Klopt, het ziet er goed uit, we gaan aftellen:)

 • Rizky Taufik

  Das positief, dan zal de eventuele sneeuw het een dag uithouden en zo komen er dan weer 2 winter- en ijsdagen bij.

 • Van Laethem

  Volgens Hirlam gaat de sneeuwzone aan land rond 22h in West-Vlaanderen en trekt deze langzaam ZO-waarts. Voor een groot deel van België blijven ook de temperaturen zaterdag net onder het vriespunt.

 • Nathan

  Ik weet niet hoe het zit met de trekrichting maar op zee toch neerslag https://uploads.disquscdn.com/images/ce66436fdace3593014fd4dfe4dd3d86bece4bbe5004112ce8bfd84da1e4ac28.png

 • Robbe Maes

  Ja, maar toch raar dat in doe op minder dan 24uur voor de neerslagzone er is er nog altijd zo een groot verschil is cua timing.

 • Filip Berquin

  de ene computer is de andere niet … Iets voor een gokkantoor?

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Denk dat ook eerlijk gezegd. Zie eigenlijk niet teveel sneeuw op de kaart alle bij hier toch niet. !(Vl. Brabant)

 • Dries Denolf

  Geen paniek. Open sterrenhemel in Brugge bij-1.8; Nicolas heeft er die wolken zelf bij getekend om er de spanning in te houden

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Heb in de week een reactie geplaatst waar ik zei dat het niet ging sneeuwen. En nu zie ik het ook nog meteen niet sneeuwen. Alle bij ons niet toch.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  O jawel.

 • Rizky Taufik

  Hirlam12 gaat voor 2-3 cm sneeuw, Harmonie ook in die orde. WRF ook.

 • Dries Denolf

  Wordt enkele uren later wel gevolgd door een koudefront. SOMS HAALT DAT KOUDEFRONT HET WARME IN, MAAR NU BLIJFT ER EEN WARME ZONE TUSSEN BEIDE. MAAR WE KUNNEN NOG BUIEN VERWACHTEN BIJ HET DOORTREKKEN VAN HET KOUDEFRONT.

 • Dries Denolf

  Wordt weer actuele kaarten volgen zoals bij vorige sneeuwzone, toen er ook meer sneeuw viel dan voorspeld

 • Dries Denolf

  Ik denk dat we vanaf morgenavond de kaarten zullen moeten volgen, zoals de buienradar om te weten wat, waar en hoeveel er zal vallen, zoals bij de vorige winterprik. Toen werden ook alle voorspellingen op het ogenblik zelf van de kaart geveegd met meer sneeuw dan voorzien

 • Robbe Maes

  Wel raar dat hirlam de neerslag heel vroeg verwacht, rond 17uur zou de eerste neerslag aan de kust vallen terwijl dat arpege (02uur) en harmonie (00uur) de neerslag veel later verwachten.

 • Domien

  De trekrechting zit helemaal verkeerd om dit over Belgie te laten gaan naar mijn weten

 • Rizky Taufik

  nee, geen bewolking aub, remt de afkoekling.

 • Tim Veeckman

  idd … goe bezig … blondjes 😀

 • Chris Meire

  Dat zou nu s niemand hebben zien aankomen

 • Samir Dobbelaere

  Wat is de trekrichting?

 • Die zijn inderdaad totaal verkeerd.. Het gaat duidelijk om een warmtefront.

 • Krijgen we vannacht reeds een winterse verrassing? Bewolking heeft ook vlok sneeuw aanboord. https://uploads.disquscdn.com/images/6f48e6b1817222f7e628d4aaed15639dfad52053fefbb99263d146ca9769b0c4.png

 • Rizky Taufik

  Als dit allemaal als sneeuw valt toch een mooie 3 a 4 cm die dan een ganse dag blijft liggen. Ben benieuwd.

 • Matthias

  Neerslagsom tot zaterdagochtend. Zou wel eens een serieus witte verrassing kunnen zijn, aangezien ook hirlam opnieuw sneeuw intekent. Ook gevaar voor ijzel is aandachtspunt! https://uploads.disquscdn.com/images/4b3c3f5ccbb4f7fc9f211f87295bcca46a3f1f826ad5df5546212af1d5f72b85.gif

 • Rizky Taufik

  Ik denk als het gaat om ijzel niet nee, maar zeker ben ik niet.

 • Nikeli De Ceuninck

  Ik denk dat er zich dan op de sneeuw een ijslaagje vormt, als het niet te veel regent tenminste.

 • Michiel

  dus regen op sneeuw heeft hier geen effect?

 • Rizky Taufik

  Indien er na de sneeuwval ijzel komt, dan zal de sneeuwlaag niet echt aangetast worden denk ik zo. Hoe denken de andere hierover?

 • Rizky Taufik

  De mensen van deze site gaan ook voor 1-5 cm sneeuw. Voordeel is wel, indien er eerst voldoende sneeuw valt en daarna ijzel, zal de sneeuwlaag niet echt aangetast worden.

 • Rizky Taufik

  Voila, kan het niet bewoorden.

 • Ulrich

  Merci robbe

 • Dries Denolf

  De reünie van Simon en Garfunkel in Madison Square Garden was anders ook niet mis

 • Robbe Maes

  Dat kan tussen de 1-5cm zijn, hangt af van verschillende factoren. Laten we uitgaan van 1-2cm, stel het loopt fout, is de teleurstelling niet zo groot. Het kaartje van hierboven kun je best niet letterlljk nemen, zo kan bijvoorbeeld waar de 5cm staat 1cm vallen en andersom. Het zal afwachten en (s)nowcasten worden!

 • Nuttige updates van onze ‘weerman’ Mathias Bernaerts i.v.m. sneeuw vrijdagnacht. https://youtu.be/yobYSgk4ZHc

 • Stijn Albrechts

  en nu?

 • Ulrich

  Hvl cm zou er kunnen vallen bij ons dan? Ninove-roosdaal?
  Hoe ik het nu allemaal kan volgen kan het een lange tijd blijven sneeuwen, zeker als je de temperaturen bekijkt

 • Ivan

  Ec run ziet er heel mooi uit vanaf volgende week donderdag. Reeele kans op sneeuw.Volgt nu de lijn van GFS. Ziet er goed uit.

 • Michiel

  zo hoort het

 • Rizky Taufik

  Het beste is afwachten, want ik heb de indruk dat iedereen een andere kijk, interpretatie heeft op de situatie. Dit is een typische situatie waar we ofwel aangenaam verrast gaan zijn of teleurgesteld. Doet mij een beke denken aan 6 December 2012. Toen ging ook alles als sneeuw vallen en uiteindelijk was de lucht iets te warm waardoor het meeste als regen viel en enkel op het laatste sneeuwt.
  Bon de kop is er bij ons al af, dankzij de sneeuw van maandagochtend, dus valt het tegen zal ik minder teleurgesteld zijn, daar bij ons al de 1ste sneeuw is gevallen.
  1 gouden tip, op niks hopen en dan kan het beter meevallen dan gedacht.

 • Thomas

  Inderdaad, het is niet echt duidelijk. Droge sneeuw wordt weergegeven als geel, maar ik denk dat Harmonie hier problemen mee heeft. Het gebeurt wel vaker dat het rode voor een groot deel uit droge sneeuw bestaat.

 • Kim Jaspers

  Arpège12Z laat het tot vrijwel zondagmorgen vriezen met een sneeuwdek van maximaal 5 cm voor Centraal België 😉 https://uploads.disquscdn.com/images/cf3395758c6102953baef39a71e97f84a1676ebeb79a417baa27a64fc0d5361a.png

 • Kim Jaspers

  Pajottenland: Bever

 • Matthias

  Zelfs als er echte sneeuw werd voorspeld, was het nog altijd rood 😉 Ik vind dat niet zo representatief. Ik ben eerder ook geneigd om hirlam te volgen, en zeker wat betreft neerslagzones, daar waar harmonie eerder een convectief model is. Maar goed, we zullen het gauw weten he 😉

 • Thomas

  Eerder vandaag werd hier aangegeven dat de rode kleuren bij Harmonie die winterse neerslag aangeven dat dat sneeuw was. Nu kunnen we dankzij die smeltlaag zien dat het voornamelijk om ijzel gaat.

 • Jens Pinoy Soenens

  Roeselare ook ng +0.1 koude lucht is op komst uit het oosten.

 • Stijn Albrechts

  waar is “hier”?

 • Kim Jaspers

  Hier nog geen vorst. +0,2°C vreemd met al die vorstberichten elders 🙁

 • Matthias

  Het begint zowiezo als sneeuw, zoals het knmi ook zegt. Pas in de loop van de nacht en ochtend smeltlaag, maar dan is een (groot) deel van de zone al gepasseerd in het westen dus. Wat ook staat in knmi guidance. “Wat we in het achterhoofd moeten houden is dat er overal eerst sneeuw valt gevolgd door onderkoelde (mot) regen. Op plekken waar de sneeuw kan accumuleren zullen de effecten van de onderkoelde neerslag daardoor beperkt blijven (‘IJzel op sneeuw’) Op de wegen die schoon gemaakt worden door schuiven/vegen gaat deze vlieger echter niet op dus blijft het risico.”

 • Stephan Valcke

  Ik kom net terug van de Hoge Venen. Ook daar heeft het gisteren geijzeld voor de sneeuw uit. Bepaalde bomen zijn gekraakt van het gewicht. Prachtige foto’s gemaakt en doorgestuurd naar Noodweer

 • Thomas

  Toch gaat het voornamelijk ook bij Harmonie om ijzel. Het warmte front ligt nog vollop boven het centrum en het oosten van de Benelux terwwijl de smeltlaag al boven West-Duitsland zit.

 • Matthias

  Je spreekt over +48h. Logisch, want het front is dan al gepasseerd volgens hirlam. Deze laat het sneeuwen vanaf het westen rond een uur of 20h, om na middernacht over te gaan in regen (ijzel) aldaar.

 • Peter

  In de ardennen al matige vorst :p

 • Michiel

  Ik hoop gewoon dat het eindelijk eens sneeuwt bij ons 🙁

 • Thomas

  Ik zeg alleen waar het op staat bij Harmonie, hé… 😉

 • Thomas

  Ironisch genoeg, als er echt een smeltlaag aanwezig is, zou het net in de Ardennen veiliger zijn dan in laag-België vanwege de positieve temperaturen daar.

 • Ian Vasquez Badilla

  Is het trouwens ook mogelijk dat de dooiaanval niet volledig lukt om warme lucht naar Benelux te brengen? Ik heb eens een artikel over een warmtefront van volgens mij Winter 2010/2012 gelezen waarbij een dooiaanvaal ook verwacht werd. Het was voorspeld dat de sneeuw uiteindelijk overal als regen zou vallen maar aan het eind vond er alleen dooi plaats in het zuiden/zuidwesten.

 • Niels2a

  Nee hoor, die gegevens kloppen 🙂 Hier in Zoersel -1,9 😉

 • @disqus_ugDD0y5yLW:disqus oei en ik dacht misschien een dagje naar de ardennen te gaan! beter niet dus?? ijzel wel heel gevaarlijk op de weg dan

 • Michiel

  Gewoon afwachten …

 • Thomas

  Dankzij de hoger gelegen gebieden in het zuidoosten (Ardennen) kunnen we zien dat het bij Harmonie wel degelijk gaat om ijzel. De hoogste toppen daar steken boven de inversie (smeltlaag) uit waardoor (zeker in het latere stadium van het warmtefront) het duidelijk niet gaat om sneeuw maar om ijzel. https://uploads.disquscdn.com/images/3066389263b880fd3e9e2593f72d979e9a6ffb6c2ba0204326a7e6844d24cc40.png https://uploads.disquscdn.com/images/dbd9a9096f6cc372be5b0bd3a57c02969b5fcfbb3787e979a5f547bfe596c874.png

 • Robbe Maes

  In Turnhout al -1,2graden en een dauwpunt van -4graden. Dat zal een koud nachtje worden!

 • Joachim

  Word heel spannend voor vrijdagnacht, ik woon in Heusden(Limburg) en werd afgelopen maandag wakker met 1 cm sneeuw en ik hoop zo hard dat er zaterdag meer ligt 😆. Trouwens heel opmerkelijk wat er te gebeuren staat in oost-Europa en zuid-Italië: er wordt komende dagen een pak sneeuw verwacht en nachttemperaturen van -4 en de komende 3 dagen komt de temperatuur niet eens boven 0 aan de kusten van kroatië, bosnië en montenegro. Ook Athene ontsnapt niet aan de koudegolf ❄ Kortom: het is aan de middellandse zee komende dagen minstens even winters als bij ons. Nogal bijzonder toch?

 • Stijn Albrechts

  kan dus evengoed 0 zijn

 • Stijn Albrechts

  hier (Brecht) -2, al is het maar een gewoon thermometerke dat buiten hangt 🙂

 • Ivan

  ziet er goed uit. Vanaf volgende week vrijdag weer sneeuwkansen. En kouinval.

 • Ivan

  hier zonet nog 3 graden!! (Veldegem )

 • Thomas Verstraete

  Strooi diensten al volop bezig met strooien aan de kust en autosnelweg richting Kortrijk

 • Rizky Taufik

  Gemiddeld 1 a 2 cm, daar gaat het KMI ook van uit. Is sowieso snowcasten en zoals jij zegt, op de ene plaats wat meer dan op de andere.

 • Jens Pinoy Soenens

  Op de discussie van 26 december (krijgen we een winterse start van 2017) heb ik net een klein stukje gezet over de nieuwe run van GFS12+

 • kasperd007

  Iemand al wat meer nieuws over volgende week (lange termijn)

 • Michiel

  Weer meer voor west-vl dan vorige run 😉

 • Ben

  Boe, Belgïe fel verminderd qua hoeveelheden

 • Peter
 • Arjan van der Wal

  Kzit bij de 4cm in nederland ^^ als het geen ijzel wordt dan hea 😛

 • Rizky Taufik

  Oke, ben benieuwd. Hoe ons op de hoogte.

 • Michiel

  Inderdaad ik vind het ook verwarrend 😉 de ene zegt dat er sneeuw zal vallen, de andere zegt ijzel en gewoon regen, maar als ik eerlijk mag zijn denk ik dat het deze keer voor ons erop zal zijn en dat het wel degelijk zal sneeuwen 🙂

 • jurgen

  Beetje verwarrend , heb al ergens voorbij zien komen dat de meeste sneeuw (1-5cm) voor het westen zou zijn .

 • Michiel

  Niet getreurt, ik zit daar ook 😉 nog niets is
  beslist :p we zijn nog een aantal runs verwijderd van het gebeuren 😉

 • jurgen

  Ik in dat ene stukje wvl waar niks staat !😕

 • Peter

  die begint nu binnen te komen: zit op +9uur

 • Rizky Taufik

  Dank voor de info. Zit in de zone 2-3 cm. Benieuwd naar Hirlam 12Z.

 • Paulus Piet

  Heb het kaartje nog niet voorbij zien komen, dus bij deze plaats ik hem even. Verwachte sneeuwval in cm rond het ochtendgloren volgens Hirlam 6z run. https://uploads.disquscdn.com/images/af9ea1d23d803ea233a3954eddca02d39115aac3006d7a7d23c3b95873dc83a9.png

 • Tim Veeckman

  maar was er toch ook heel dicht bij voor de sneeuwvoorspelling enkele dagen terug 😉

 • Thomas

  Als er een smeltlaag aanwezig is, dan gaat het allemaal om ijzel, dus ik wacht nog af.

 • Thomas

  Denk het wel. Zal nog van details afhangen.

 • Matthias

  Idd! Harmonie maakt daar amper een verschil in. Heb dat vorig jaar ook gemerkt 😉 Dus niet getreurd. Ik zou me vooral focussen op hirlam, daar dat model beter is om neerslagzones te voorspellen.

 • Van Laethem

  Zoals ik zei winterse neerslag. Daar kan ook sneeuw bij zijn. Maar evengoed kan het smeltende sneeuw zijn of …

 • Matthias

  Arpege maakt geen verschil tussen sneeuw of ijzel. Opletten daarmee dus!

 • Robbe Maes

  Hier is het kaartje waar Peter over spreekt, na een paar uurs zou de winterse neerslag overgaan in regen. Maar nu moeten jullie natuurlijk ook niet direct gaan treuren want volgende run kan het al helemaal anders zijn… Ik zal mee een kaarsje branden voor de west-Vlamingen…https://uploads.disquscdn.com/images/655131e3262f1c1f76bcebc768aeb4918d6d69ccc3ac0210c7288903c9dd36d7.gif

 • Rizky Taufik

  Ik zal voor jullie duimen.

 • Rizky Taufik

  En ik zit weer op de 1ste rij om on de ochtend wakker te worden met een wit landschap.

 • Filip Berquin

  Ik heb niets liever dan sneeuw Michiel, ik vrees er enkel voor …

 • Filip Berquin

  Ik hoop het van harte! Al een paar jaar ongeduldig aan het wachten op sneeuw in regio Poperinge …

 • Michiel

  Volgens mij zal het gewoon eindelijk eens sneeuwen en aub gun dat ons ook eens 😉

 • Arpege gaat na middernacht toch voor enkele uren voor sneeuwval hoor. Stel dat de neerslagzone blijft trappelen boven West-Vlaanderen, dan zit een sneeuwverrassing er echt in.

 • Ian Vasquez Badilla

  Auw bijna geen neerslag boven midden en oost nederland 🙁

 • Michiel

  Ik geloof meer in sneeuw dan in ijzel, alle factoren zijn goed te noemen om sneeuw te veroorzaken, hopelijk blijven deze goed in de volgende runs

 • Filip Berquin
 • steve

  En onze regio ? ik verwacht toch een sneeuwlaag, jij niet ?

 • Peter

  Als je harmonie al een tijdje volgt dan weet je dat rood ook droge sneeuw KAN zijn, afgelopen dagen niets van geel enkel rood boven de ardennen…

 • Thomas

  Zal in dit geval ijzel zijn.

 • Peter

  Ik had zowel de temperatuur, dauwpunt als neerslag hieronder al geplaatst :p

 • Van Laethem

  Rood wil zeggen winterse neerslag. Geel staat voor droge sneeuw. Het zal een mengelmoes worden, maar wel gevaarlijk.

 • Filip Berquin

  Volgens Hirlam wordt het sneeuw die in West-Vlaanderen al gauw overgaat in regen …

 • Robbe Maes

  Bij negatieve temperaturen is dat is de meeste gevallen toch ook gewoon Sneeuw zou je denken ?

 • Michiel

  Je mag aannemen dat rood eveneens sneeuw zal zijn

 • Robbe Maes
 • Jeroen Maes

  rood is winterse neerslag, geel is sneeuw.

 • Robbe Maes

  Deze keer gaan West-Vlamingen net zoals de rest van het land wel prijs hebben zo als het er nu uitziet, om 22uur zou het aan de kust beginnen sneeuwen met op de laatste kaart (die van 07 uur) nog altijd sneeuw met nipt negatieve (dauwpunt) temperaturen! Alles kan natuurlijk nog veranderen, maar het ziet er niet slecht uit! https://uploads.disquscdn.com/images/dfb11ec95815dbaccc09d13147c3ca94245cf3a32e87d5fb19700d9ff7438ed3.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/33a4e85f00e2b58aa61e9ea26fa40292c6232df79ce658634a75706a93a5a5e2.jpg

 • Rizky Taufik

  maar dan is het meeste al gevallen dacht ik?

 • Michiel

  Nog steeds negatief aan de grond, maar net boven het vriespunt op 750 en 1000m hoogte.

 • Rizky Taufik

  en rond het middaguur in het centrum van het land. Kan die nie zo vinden op diene link?

 • Peter

  Rond een uur of 5 ’s morgens gaat de temperatuur maar boven het vriespunt net aan de kust. Het trekt zeer traag landinwaarts. Volgens harmonie is het grootste deel van het neerslaggebied dan al gepasseerd.

 • Michiel

  Vlak aan de kust is het 1 graad op 750 m hoogte, aan de grond ook nog negatief en op 1000m hoogte ook 1 graad, om 6u ’s morgens, kan nog altijd sneeuw zijn? Niet?

 • Chris Meire

  daar zeg je het, behalve aan de kust. niemand zal het me dus kwalijk nemen dat ik (en alle noord-west Vlamingen) alles behalve lopen te springen over wat komt vrijdagnacht.

 • Michiel

  Op 750m nog steeds in heel het land negatieve temperaturen om 6u ’s morgens op zaterdag, behalve helemaal aan de kust. Goed te zien op ventusky.com

 • Peter

  Inderdaad daar heb je gelijk, beginnend als droge sneeuw en overgaand in ijzel is de meest plausibele uitkomst voorlopig.

 • Chris Meire

  deze kaart helpt maar is niet de hoofd barometer voor droge sneeuw, alles hangt af van de temperatuur in de hogere lagen. is het daar te hoog, dan valt zelfs met negatieve temperaturen regen/ijsregen

 • Michiel

  De kans is dus groot dat het in gans Belgie om droge sneeuw zal gaan 😉

 • Peter
 • Peter

  Nog even en dan komt de nieuwe harmonie binnen, vorige week ook zeer goed de neerslag/ sneeuw voorspeld. Die had toen ook winterse neerslag met opties voorspeld voor nederland, en dat kwam toen uit!

 • Robin van Hove

  In het noorden van Antwerpen (Kalmthout) was het enkel regen en was spekglad…

 • Dries Denolf

  Bedankt om je uitleg. Dat maakt veel duidelijk. Bij een koufront gaan buien gepaard en omdat die meer vertikaal ontwikkeld zijn, dacht ik dat de aanvoer van grotere en dus koudere hoogtes (1,5 km) kwam. Samengaand met mijn redenering vroeg ik me dus af waarom het dinsdag bij de passage zachter wordt, maar daar heb je op geantwoord. En de stroming is west, dus gesnopen

 • Jij bedoelt de situatie rond dinsdag? Dan is de temperatuur net te hoog op 850 hPa voor winterse neerslag in het laagland alhoewel ik een vlok niet uitsluit. De stroming is dan noordwest en vooral aan de grond ligt het kwik dan flink hoger. Ardennen boven 400 a 500 meter wel winterse neerslag. Verschil is dat de koude plaklaag helemaal weg is en de aangevoerde lucht flink opgewarmd is boven de zee. Gebaseerd op op GFS12. Een koufront hoeft per definitie niet altijd koudere lucht aan te voeren, dit verschil zie je met name in de lagere luchtlagen, terwijl het iets hogerop in de atmosfeer het weldegelijk kouder wordt.

 • Rizky Taufik

  De schelde zal zoals zo vaak de grens vormen.

 • Dries Denolf

  Ik hoorde bij de vorige winterprik enkele dagen geleden toch ook sneeuwgejuich van Jeroen uit het Antwerpse?

 • Dries Denolf

  Idd, Kris, voor gans die regio en alles ten W ervan zal het een dubbeltje op zijn kant zijn. Hoogtekaarten bij gfs geven nu toch al -6° en dat is toch wat we nodig hebben voor droge sneeuw

 • Dries Denolf

  Maar wordt na een korte warme zone toch gevolgd door een buiig koudefront?

 • Dries Denolf

  Arjan, een vraag bij je situatieschets. Eerst trekt het warmtefront voorbij gevolgd door een “warme” zone en dan een koufront, waar koudere lucht buien uit genereert. Ik weet wel dat het niet altijd zo is, want veelal trekken warmte- en koufront samen, omdat het koufront zich sneller verplaatst. Maar wat ik niet begrijp in de situatie zoals boven geschetst, is waarom men geen afkoeling voorspelt bij het doortrekken van het koufront en waarom men op dat ogenblik niet waarschuwt voor winterse buien? Of komen die er niet en zo niet, waarom?

 • Kevin Smetryns

  Ik zie het helemaal zitten! Ik moet niet werken en dus kan ik van ’s morgens vroeg al op stap met camera! Sneeuw of ijzel maakt mij niet uit! (:

 • Paulus Piet

  Laten we hopen dat EC het bij het juiste eind heeft met de timing van het neerslag gebied (eerder op vrijdagavond). Want GFS12z stelt toch ook wat teleur wat de tempraturen op 850hPa betreft. https://uploads.disquscdn.com/images/ebb66a9a60a7a86978fc566da2f5306ecaa5684edcab98cdf3747627c5f92766.png

 • Stijn Albrechts

  jij niet alleen 🙂

 • Michiel

  Dan zal ik je gezelschap houden 😉

 • Paulus Piet

  Laten we het hopen. Als de para’s nog een tikkeltje beter worden, dan ben ik wakker vrijdag op zaterdag nacht. 😉

 • -2°C is inderdaad kantje boord, hopen dat de koude van Duitsland toch iets sterker is voor de Benelux.

 • Paulus Piet

  Sterk artikel.

  Volgens wrf zijn de diktewaardes tussen 1000hpa en 500hpa ook goed te noemen voor sneeuw. https://uploads.disquscdn.com/images/a9263d1f6803e53647ee07a86c032d5eb90a2a65ae49f4ee3544c446c3390371.png Deze moet gelijk aan of lager dan 528 dam zijn. Dan vergroot de kans op sneeuw aanzienelijk.

  Alleen stelt de tempratuur op 850hPa mij wat teleur, bij aankomst van het neerslag gebied. https://uploads.disquscdn.com/images/b6d54c93311d504f235820b2b814129a8356f2bc97dc48d5b94522e323c8c3a0.png

 • Klopt, moest de sneeuwval van vrijdagavond/nacht 2 dagen kunnen blijven liggen heb je een ander verhaal. Zeker met stralingskoude kan het dan stenen uit de grond vriezen. Helaas is het warmtefront iets te opdringerig.

 • Michiel

  de temperaturen zouden wat kouder kunnen zijn, maar aangezien er toch zachtere lucht zal binnen komen zal dit denk ik niet zoveel invloed hebben omdat zowel de temperatuur aan de grond als op enige hoogte zal stijgen, waardoor het zal regenen en bijgevolg de sneeuw die er is als isolatie zal wegsmelten

 • Dreten Vogelteten

  vraagje voor de kenners hier: stel dat wel of niet een sneeuwtapijt ligt, heeft dit dan veel invloed op de daaropvolgende voorspellingen?

 • Dankjewel Vincent, we hebben je account toegevoegd aan de ‘trustlist’. Zo komen je reacties nog sneller live.

 • Vincent Verstege

  Mooi artikel, ben benieuwd naar de ontwikkelingen!

 • Bedankt Kris, inderdaad een spannende situatie met mogelijk geluk en veel lachende winterliefhebbers of trieste gezinnen van 1°C te warm in de luchtkolom en regenval. Het zal druk worden op de site 😉

 • Kris Steyaert

  Wederom een duidelijk artikel en spannend onderwerp Nicolas! Iets om zeker op te volgen… Al zal het volgens mij weeral kantje boord zijn voor het Oost-Vlaamse Meetjesland 😶… Momenteel toch al winterse buien met een koude NW’er

 • Nick Deschaght

  Ben wel blij natuurlijk dat het toch iets is en nog beter dan helemaal niets, maar hopelijk verscherpt de kou zich nog tijdens en daarna. Maar geef mij maar toch een echte winter zoals delen van Rusland met dagenlang sneeuw en ferme vrieskou s’nachts en overdag 🙂

 • Nikeli De Ceuninck

  We gaan blijkbaar een boeiende periode tegemoet! 😀 Benieuwd!

 • Nick Deschaght

  Grrr das weer zo typisch dat de BENELUX weer de flauwe aftreksels en overschotten krijgt van die echte winter, dus overal echte fors winterweer en rarara waar weer niet? De BENELUX natuurlijk.

 • Rizky Taufik

  Hoe zien jullie de situatie wat bedreft soundings voor het centrale deel van Belgie tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag? Je hebt het enkel over het westen van het land.

 • Duidelijk artikel met de nodige waarschuwingen en terrecht! Er staat ons wederom een flitswintertje te wachten. Ondanks dat we op de rand zitten van de kou, krijgen we er wel degelijk enkele dagen mee te maken. Donderdagnamiddag kan onder de vleugels van een hogedrukgebied de koude lucht binnenstromen. Het gaat in de nacht tijdens opklaringen matig vriezen. Vrijdag loopt het kwik nauwelijks op tot boven het vriespunt (ijsdag mogelijk) en zaterdag begint dan het gevaarlijke spel op het warmtefront die nadert vanuit het westen. De temperatuur aan de grond is dan gevaarlijk laag omdat de invallende https://uploads.disquscdn.com/images/29e52e032ca69bf40e7c462eee3b6003a7a5953891f5543fdd4518d08fe3b05f.gif https://uploads.disquscdn.com/images/100fc79dba739269230cf45a8e4816551837d70ee4731f328a19a8a360e3e25c.gif vorst de wegdektemperaturen doen afkoelen.Onderstaande afbeeldingen tonen respectievelijk het hogedrukgebied en het warmtefront die dit flitswintertje gaat brengen.

 • Michiel

  Zeer mooi en informatief artikel!