4 januari 2017 - 5 min. lezen 808 reacties

Weermodellen hebben het nog wat lastig met de exacte trekrichting van het systeem, maar we moeten de situatie tussen vrijdag en zondag goed in de gaten houden. Een warmtefront probeert de oversteek te maken richting Duitsland, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Reeds in de avondperiode op vrijdag verwachten we winters getinte neerslag (ijzel/sneeuwval) in het uiterste westen van België en zuidwesten van Nederland. Wij waarschuwen voor gladde wegen.

Naarmate de neerslag verder het binnenland opzoekt, transformeert de neerslag meer en meer richting droge sneeuwval. De kans dat er een tijdelijk sneeuwdek wordt gevormd is dan ook betrekkelijk groot. Een gevaarlijke outlook met het weekend in het vooruitzicht en de talrijke nieuwjaarsrecepties. Extra informatie omtrent de sneeuwkansen kan u steeds volgen via onze sociale media Facebook en Twitter.

Koning Winter drukt haar stempel op Europa

Grrrr, het gevoel dat bij mening winterliefhebbers aanwezig is. Koning Winter trekt hard van leer de komende uren boven het centrale deel van Europa. Via een depressie nabij de Oostzee worden er grote hoeveelheden arctische lucht uit het noordoosten van Europa naar het zuidwesten getransporteerd. Dat resulteert op woensdag in sneeuwval boven Duitsland en temperaturen die geleidelijk dalen.

De Lage Landen bevinden zich op de wintergrens met veelal buien van regen en/of hagel. Onderstaande animatie toont de daling van de temperatuur op 850 hPa. Ronduit indrukwekkend, want dit levert dikke ijsdagen op in Duitsland.

Na deze winterse episode in Centraal-Europa en de bakken sneeuw die dat oplevert voor de Alpen verplaatst de zone met koude lucht zich richting Italië en de Balkan. Daar mogen ze richting het weekend temperaturen verwachten tussen -10 en -20 graden met geregeld de nodige sneeuwval. Voor West-Europa liggen de beschermende vleugels van een hogedrukgebied klaar. Hierdoor blijft de neerslag beperkt tot enkele inactieve regenzones, met uitzondering van de situatie op vrijdagavond en de nacht naar zaterdag.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken