14 januari 2018 - 3 min. lezen 0 reacties

Nadat het er maandenlang zeer droog was met verschillende bosbranden tot gevolg, beleven ze er nu het tegenovergestelde. Door de overvloedige neerslag zijn er op diverse plekken in Californië modderstromen ontstaan.

Dodentol loopt op tot 18

De modderstromen ontstonden dinsdag in Montecito. Vrijdag kwam dan het bericht dat al 18 stierven bij deze natuurramp, ondertussen zijn nog 7 mensen vermist. Josph Bleckel, een man van 87 jaar, werd vrijdagochtend door reddingsteams in zijn huis aangetroffen. Het is de laatst gevonden persoon. Bleckel stond ook op de lijst van vermiste personen. Veel inwoners van Montecito kregen het bevel om hun huizen te verlaten. Reddingsteams wilden alle vrijheid om optimaal naar slachtoffers te kunnen zoeken.

Hoe ontstonden de modderstromen?

Modderstromen, ook wel puinstromen genoemd, kunnen voorkomen na een natuurramp. In de Verenigde Staten zouden jaarlijks 25 tot 50 mensen het leven laten aan land- en modderstromen.

Maar modderverschuivingen kunnen ook voorkomen zonder een natuurvuur ​​dat eraan voorafgaat, zegt Francis Rengers, een onderzoeksgeoloog bij de United States Geological Survey (USGS), het wetenschapsagentschap voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. In dit specifieke geval “had je een grote hoeveelheid regen en een verbrandingsgebied dat in de eerste plaats niet veel nodig had om op gang te komen,” zei Rengers.

Bosbranden in Californië de oorzaak van huidige modderstromen
De afgelopen maanden waren regionaal bosbranden in Californië. Deze natuurbranden waren dan ook de oorzaak van de huidige modderstromen.

Professor in de bosecologie aan de Universiteit van Washington, David Peterson, vertelde aan Fox News dat er een paar verschillende factoren waren die bijdragen aan de modderstromen in Zuid-Californië.

De bosbranden die Californië teisterden zorgden ervoor dat meer dan 280.000 acres verbrand werden. Vooral Ventura, Montecito, Carpinteria en Santa Barbara Counties werden getroffen door de natuurbrand. Deze brand zorgde ervoor dat “alle levende en dode vegetatie die de bodem eronder beschermde verwijderd werd,” zei Peterson. Omdat er geen vegetatie was om het land op zijn plaats te houden, trad er snel erosie op. Bovendien was het vuur zo heet, dat het de organische stof in de grond kon “uitkoken”. Hierdoor absorbeert de aarde water als het regent.

“Als je over een dag of twee vijf centimeter water hebt, buffert het de impact van de regen op de grond niet,” zei hij. De grond werd ook erg heet door de bosbranden. Hierdoor ontstaat het zogenaamde “hydrofobe effect”. Met andere woorden, de bodem stoot meer water af.

Waar komen puinstromen meestal voor?

Modderstromen komen meestal voor nabij steile hellingen, geulen en andere smalle kanalen. Dit komt omdat regen, puin en modder daar gemakkelijk door kunnen stromen. Het terrein in Zuid-Californië voldoet aan deze criteria, zei Peterson. Belangrijk om te weten is dat deze geulen en kanalen zich niet over een korte periode kunnen vormen. Vaak kruipen daar miljoenen jaren in om deze geulen en kanalen te bekomen. In het westen komen de regens altijd in de winter voor. Ze gaan stroomafwaarts en creëren zo grote afwateringen. Peterson voegt er ook nog aan toe dat dit een compleet natuurlijk proces is.

Ook al is de ruimtelijke omvang groot, grote modderstromen zijn normaal en komen al miljoenen jaren voor. Is er dan niets dat grote modderstromen kan tegenhouden of stoppen? Peterson heeft daar een klaar en duidelijk antwoord op: “Nee, er niets dat de omvang van deze gebeurtenissen kan voorkomen.”

Bronnen: latimes.com, foxnews.com

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken