29 maart 2024 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Lagedrukgebieden houden het zuidwesten van Europa dit weekend even in hun greep. Het zorgt voor flinke neerslaghoeveelheden de komende dagen, onder andere in delen van Spanje, Frankrijk en Italië. Vooral in Spanje is de neerslag erg welkom voor de natuur en drinkwatervoorziening, die regionaal gebukt gaat onder ernstige droogte. Afgelopen winter was er op veel plaatsen in Spanje maar weinig regen in vergelijking met normaal. Er zit echter een addertje onder het gras: De regio die de neerslag misschien wel het hardst nodig heeft, blijft ook nu weer het droogst.

Lagedrukgebieden zijn dit Paasweekend nadrukkelijk aanwezig boven het westen en zuidwesten van Europa (Meteociel).

Op Goede Vrijdag kreeg een groot deel van het Iberisch Schiereiland al te maken met buien. Met name in het noordoosten van Spanje kwam het zelfs tot een paar fikse onweersbuien met in totaal tienduizenden bliksems. Vooral ten noordwesten van Valencia en ten zuiden van de Pyreneeën was het raak. Op een enkele plek viel 50 à 60 millimeter regen in een paar uur tijd. Daardoor veranderden normaal gesproken vrij rustige beekjes in ruige rivieren. Het zuiden van Frankrijk kreeg eveneens te maken met een paar stevige buien, inclusief onweer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Beelden van zeer ruige waterstromen in het noorden van Spanje na de intense onweersbuien:

Dit weekend forse buien met kans op overlast

Het blijft de komende dagen sterk wisselvallig in het zuidwesten van Europa. Zaterdag krijgen vooral de zuidkust van Spanje en het noorden van Marokko ervan langs, met mogelijk meer dan 50 mm neerslag in plaatsen als Málaga. Ook Portugal mag de nodige buien verwachten, zij het minder intens. Op zondag blijven de zuidkust van Spanje en het noorden van Marokko eveneens gevoelig voor een paar stevige (onweers)buien, maar de grootste impact wordt dan verwacht in het zuidoosten van Frankrijk en het noorden van Italië.

Op zaterdag vooral stevige onweersbuien in het zuiden van Spanje en het noorden van Marokko (links). Een dag later is het zuidoosten van Frankrijk en het noorden van Italië aan de beurt (rechts). Er dient rekening te worden gehouden met overlast door overvloedige neerslag (WXCharts).

Een zeer intense neerslagzone kan lokaal wel meer dan 100 mm aan regenval opleveren, en op grotere hoogte valt een dik pak verse sneeuw. Vanaf de nieuwe week schuiven de lagedrukgebieden op richting het noordoosten en wordt het in Spanje en Portugal stabieler. In de Benelux hebben we dan – vooral op maandag – nog wel even te maken met de neerslagzones.

Veel neerslag, maar niet in het oosten van Spanje

In totaal valt dit Paasweekend op veel plekken in Spanje tussen de 30 en 50 mm regen, in het zuiden lokaal zelfs zo’n 100 mm. In het bergachtige noorden van Marokko, rond de Ardèche en in zuidwestelijke Alpen kan nóg meer regen vallen. Lokale modderstromen zijn er dan ook niet uit te sluiten. Één regio in het zuidwesten van Europa hoeft beduidend minder regen te verwachten, namelijk het oosten van Spanje.

Over het algemeen veel neerslag in het zuidwesten van Europa dit Paasweekend. Echter, het oosten van Spanje blijft beduidend droger (WXCharts).

Dat is juist ook de regio waar de neerslag het hardst nodig is. Het heeft langs de oostkust van Spanje al maandenlang veel minder geregend dan normaal en de droogteproblematiek is daar dan ook het meest serieus. Voor de natuur en drinkwatervoorziening daar is het te hopen dat er nog een flinke portie regen komt, vooraleer het warme en droge zomerseizoen begint.

Overigens lijkt het sterk wisselvallige weer voor andere delen van Spanje en Zuidwest-Europa ook maar tijdelijk te zijn. Na het weekend gaan de temperaturen weer in rap tempo omhoog en nemen de neerslagkansen sterk af.

De weerpluim voor Zaragoza, in het noorden van Spanje. De komende dagen nog fris en regenachtig, daarna snel warmer en droog (Wetterzentrale).

Jelmer van der Graaff

Door Jelmer van der Graaff

Ik volg momenteel de MSc Klimaatstudies aan de Wageningen Universiteit en ben vooral geïnteresseerd in (toekomstig) extreem weer. Ik deel mijn verhalen, inzichten en analyses graag met jullie op NoodweerBenelux.


Verder lezen

Alles bekijken